Elolvastam az Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények című könyvet, amitől alapvetően nem vártam semmit, mert a hasonló kötetek véleményem szerint díszcsomagolt BS-ek, ám James Clear mondandója nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik. Nem mondom, hogy az Atomi szokások lesz a bibliám, de tényleg érdemes kézbe venni legalább egyszer.

Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények

Szerintem nincs olyan ember, aki ne küzdött volna már legalább egyszer az életében a motivációjával. Valószínűleg azok többen vannak, akiknek rendszeresebben gyűlik meg ezzel a baja. Így vagy úgy, nyilván mások vagyunk, más lesz az, ami átlendít bennünket a holtponton.

Én kissé hadilábon állok ezekkel az önsegítő könyvekkel, habár pont idén olvastam a Te magad vagy a hegyet, ami szintén a faék egyszerűsége miatt tetszett. James Clear pedig szintén ugyan így építi fel az Atomi szokásokat. Gyakorlatilag két gondolat ismétlődik benne folyamatosan, az egyik, ha minden nap csak 1%-kal javítasz, akkor sokkal előrébb jutsz, a másik pedig a 2 perces szabály.

A szerző addig mantrázza ezeket, hogy a könyv végére az olvasó is elhiszi, hogy mindezeket elérheti, és tényleg nem nagy erőfeszítés csak egy icipicit javítani a dolgainkon – minden nap. Vagy csak bújj bele az edzőcuccba, eddz két percig, egy idő után pedig kialakul majd az a szokás.

Faék egyszerűség, és folyamatos ismételgetés

Gyakorlatilag erről szól a könyv, persze mindig kicsit át vannak fogalmazva ezek a gondolatok, de pepitában egy nagyon ügyes bölcsész termése a kötet. Viszont mégsem tudom azt mondani, hogy gagyi lenne, vagy hogy nevetséges. Maximum nevetségesen egyszerű, bár egy olyan szemléletváltást kínál, ami valószínűleg nagyon sokaknak nagyon nagy segítséget adhat. Nyilván kivétel ezek alól a hozzám hasonlóak – gyűjtőnevet nem tudok –, akik nem fognak 2 percig edzeni, ha minimum fél óráig nem nyüstölik magukat, akkor elkezdeni sem éri meg.

Az Atomi szokásokat millió helyen láttam, rengetegszer ajánlották olyan helyeken is, ahol nem számítottam könyvajánlóra, és valóban érdemes elolvasni. Ne azt várd tőle, hogy megváltja a világot, vagy hogy elmagyarázza a tested atomjaira bontott biológiáját, amitől produktívabb lehetnél. Itt a válasz abban rejlik, hogy a megoldás pofonegyszerű: csak kezdd el, és minden nap legyél egy kicsit jobb a tegnapi önmagadnál vagy teljesítményednél.

Amiért viszont mégis úgy gondolom, hogy bárkinek hasznos lehet, aki elolvassa az az, hogy nem olyan dolgokat mantráz, ami a legtöbb embernek elérhetetlen, mint például hogy fektess be 10 millió forintot, és utána tudsz a következő szintre lépni. Vagy hogy kockáztass, és add fel az egész életed, mert csak abban van potenciál. Ezzel szemben a szerző inkább az olvasóban rejlő erőforrásokra apellál, tehát ha minden nap csak picit változtatsz / javítasz a megszokott dolgaidon, akkor sikeresebbé válhatsz. Amiben azért valóban lehet ráció.

Összegzés

Az Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények egyike azon önsegítő / motivációs könyveknek, amik tényleg faék egyszerűséggel operálnak – James Clear konkréten két gondolatra van ráfixálódva közel 400 oldalon keresztül. Azonban a könyv varázsát pont az adja, hogy pofonegyszerű a megoldás, ami felett szerintem sokan azért siklunk el, mert az nem létezik, hogy egy ennyire bonyolult szituációra ennyire egyszerű lehetne a megoldás.

A két központi gondolat a minden nap csak 1%-ot javíts a teljesítményeden, a másik, pedig a 2 perces szabály, azaz csak kezdd el – bármiről is legyen szó. Clear jól ír, elhiteti az olvasóval, hogy mi sem egyszerűbb annál, hogy ezeket megvalósítsa. Ugyanakkor egy idő után már zúgott a fejem a folyamatos ismételgetéstől. De mindent összevetve szerintem hasznos könyv, főleg maximalistáknak, hogy nem feltétlen a tökéletesség számít mindig, minden helyzetben.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szeretne hatékonyabb és/vagy sikeresebb lenni a saját dolgaiban, legyen szó munkáról, hobbiról, vagy a mindennapok feladatairól. Ha nem zavar, hogy nem egy tudományosan szerkesztett kötetről van szó, hanem egy olyan írásról, aminek tényleg az lehetett a lényege, hogy még a hülye is megértse, akkor érdemes adni neki egy esélyt.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


James Clear: Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények

“A “minden nap 1 százalékkal jobb teljesítmény” forradalmi rendszere. Az emberek azt hiszik, ha változtatni akarnak az életükön, nagyban kell gondolkodni. A világhírű szokásszakértő, James Clear azonban egy másik utat fedezett fel. Tudja, hogy a valódi változás több száz apró döntés halmozati hatásának az eredménye – olyan kis döntéseké, mint napi két fekvőtámasz, öt perccel korábbi ébredés vagy egyetlen rövid telefonhívás. Ezeket nevezi atomi szokásoknak.

Úttörő jelentőségű könyvében Clear elmagyarázza, hogy ezek a miniatűr változtatások pontosan hogyan növik ki magukat az életedet átalakító eredményekké. Mutat néhány egyszerű élet-hacket (a szokáshalmozás feledésbe merült művészetét, a kétperces szabály váratlan erejét, vagy a trükköt, amellyel beléphetsz az Aranyhaj-zónába), és a legfrissebb pszichológiai és idegtudományos kutatási eredmények segítségével magyarázza el, miért olyan hatásosak. Mindeközben olyan olimpiai aranyérmesek, nagy hatalmú vezérigazgatók és kitűnő tudósok inspiráló történeteivel szórakoztat, akik arra használták az apró szokások tudományát, hogy produktívak, motiváltak és boldogok maradjanak.

Akár bajnokságot szeretnél nyerni a csapatoddal, cégként reméled újradefiniálni az iparágat, vagy egyszerűen csak magánemberként le akarsz szokni a dohányzásról, fogyni szeretnél, vagy csökkenteni a stresszt az életedben, illetve bármilyen egyéb célkitűzésed van, az Atomi szokások átalakítja a haladással és sikerrel kapcsolatos gondolkodásodat, és kezedbe adja a szokásaid átalakításához szükséges eszközöket és stratégiákat. Ezek a kis változások forradalmi hatással lesznek a karrieredre, a kapcsolataidra és az életedre.”