Halott ​kislány a jó kislány címmel jelent meg Holly Jackson népszerű young adult trilógiájának, a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz befejező kötete, melyben Pip Fitz-Amobi számára elkerülhetetlen a bevonódás. Ugyanis a tinidetektívnek a saját ügyében kell eljárnia, ráadásul már nem babra – vagy podcastévadra – megy a játék, hanem a saját élete a tét.

Halott ​kislány a jó kislány

Bevallom, nagyon szerettem a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz első két részét, és emiatt nem is volt kérdés, hogy el akarom-e olvasni a Halott ​kislány a jó kislányt, azaz a trilógia (?) záró kötetét. Fülszöveg és vélemények olvasgatása nélkül vetettem rá magam, ami szerintem hiba volt.

Tény, hogy egy elég zavaros és sűrű időszakban kezdtem el olvasni a könyvet, aminek az eleje számomra egyáltalán nem volt megkapó vagy lebilincselő. Ugyanis a történet nagyjából első harmadában Pip vekergése kerül a középpontba. A lány sejti, hogy valaki a való életben a nyomában jár, de erről nem szól senkinek, ellenben kezd rászokni a nyugtatókra és az altatókra. Amikor aztán Ravinak elmondja, hogy milyen furcsaságok történnek, és a fiú nagyon is próbálja rábeszélni, hogy kérjen segítséget, Pip hevesen tiltakozik. Így visszatekintve nem csodálom, hogy nem kapott el a könyv.

Hogyan kreáljunk antihőst egy badass tinilányból

Amikor végül nekiduráltam magam a könyvnek, hogy márpedig én ezt most végigolvasom, akkor értek csak igazán meglepetések. Nem fogok spoilerezni – habár nagy rá a kísértés –, de a könyv utolsó harmada hatalmas csalódás volt. Tökéletesen megértem a bizalmatlanságot, az “én jobban tudom”-érzést, de mégis úgy gondolom, hogy Jackson így a végére az erkölcsöt is kiölte a főhőséből. Értem, hogy ez egy fikció, és hogy a lezárásban is megtalálható valamiféle rátermettség – rengeteg feszültséggel és egyébként remek írói kivitelezéssel –, de olvasóként akkor sem tudom ezt így elfogadni.

A Halott ​kislány a jó kislány nem bosszantott fel, csak szimplán csalódott vagyok, hogy milyen irányt vett a történet. Furcsa belegondolni, de alapvetően ezen nem szoktam gondolkodni, hogy író miért így vagy úgy alakítja a karakterei sorsát – és egyébként itt sem ez zavart a leginkább, hanem hogy a szerző kiölte az erkölcsöt a főhőséből. Igaza volt Pipnek? Igen, legalábbis szerintem. De aztán a későbbi döntése nagyon nagyon félrement.

Összegzés

A Halott ​kislány a jó kislány számomra egy szép nagy csalódás volt, mert noha Holly Jackson feszültségkeltése és történetvezetése remek, mintha a könyv végére arcon köpte volna a saját főhősét. Ritkán csalódok konkrétan azért, ahogyan egy író a szereplői sorsát alakítja, de itt sikerült, mégpedig nagyon. Sajnálom, hogy sikerült így elbaltáznia ezt a sztorit, de leginkább azt a badass csajt, akit megteremtett, és akit eléggé megkedveltem.

Természetesen a könyv befejezése értelmezhető úgy is, hogy a kemény és agyafúrt Pip még ezt is megoldja, viszont ha young adult történetet olvasok, akkor általában nagyobb elvárásaim vannak, mint a felnőtteknek szánt regényeknél. Kár érte.

Kiknek ajánlom?

Mivel ez egy trilógia (vagy sorozat?) harmadik része, így természetesen azoknak ajánlom, akik olvasták az első két részt. Szerintem érdemes rögtön egymás után olvasni őket, kevés szünettel, mert az előzmények cselekményei fontos szerepet játszanak ebben a kötetben.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Holly Jackson: Halott ​kislány a jó kislány (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 3.)

Egy kéz tapadt szájára, belé fojtotta a sikolyt, mielőtt kiszabadulhatott volna. Egy kar fonódott a nyaka köré, a támadó könyökhajlata egyre szorosabbra zárult körülötte. Pip ellenállt. De nem jutott levegőhöz. Megpróbálta letépni a kart a nyakáról, a kezet a szájáról, de egyre gyengült, kiürült a feje. Az árnyékok csak mélyültek körülötte. Hiába küzdött. Lélegezz, csak lélegezz! De nem tudott.

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz és a Jó kislányok, rossz viszonyok című könyvek izgalmas folytatása. SIESS! VAGY MEGHALSZ…

Pip Fitz-Amobit még mindig kísérti a legutóbbi nyomozása. De hamarosan új bűnesettel kénytelen szembesülni, ami nagyon is közelről érinti, ugyanis ezúttal valaki őrá vadászik. Valaki, aki folyton egy kérdéssel zaklatja: Téged ki fog keresni, ha eltűnsz?

Pip hamarosan kapcsolatot fedez fel a zaklatója és egy helyi sorozatgyilkos között, de a rendőrség nem hajlandó cselekedni. A veszélyes macska-egér játék során Pipnek mihamarabb meg kell találnia a választ, mert immár az élete a tét…