Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Richard Shepherd: A halál hét kora – Nagy-Britannia leghíresebb törvényszéki kórboncnoka feltárja a holtak titkos életét

Richard Shepherd: A halál hét kora – Nagy-Britannia leghíresebb törvényszéki kórboncnoka feltárja a holtak titkos életét

Izgatottan vártam Richard Shepherd második könyve, A halál hét kora megjelenését, mert a Holtak vallatója a maga kissé morbid nemében levett a lábamról. És nem is csalódtam, picit más, de hasonlóan ütős könyv, mint az előző.

A halál hét kora – Nagy-Britannia leghíresebb törvényszéki kórboncnoka feltárja a holtak titkos életét

Igazán találó és beszédes A halál hét kora cím, ugyanis pontosan így tagolódik a könyv is. Shepherd hét szakaszra osztja az életünk idővonalát – mármint annak lehetőségét –, és ennek mentén veszi végig a szerinte arra az időszakra legjellemzőbb halálokokat. Ez a kötet sem habos sütemény, ugyanis rögtön az elején egy csecsemő vizsgálatával és boncolásával kezd, ami az arra érzékenyeknek különösen megrázó lehet.

Míg a Holtak vallatója inkább általános leírás, és erősen memoár-jellegű volt, addig A halál hét kora sokkal inkább fókuszál a tudományos miértekre, illetve a doki személyes megfigyeléseire és benyomásaira a karrierje alatt. Felhívja a figyelmet, és elmagyarázza, hogy bizonyos életszakaszokban mely veszélyek leselkednek ránk fokozottan. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki erőszakos halált hal, sokkal inkább a véletlennek tűnő balesetekre igyekszik rávilágítani.

A legtöbb kérdésre van válasz

A formátum egy kicsit más volt, és őszintén szólva először furcsa is volt, de mégis azon kaptam magam, hogy ezt a könyvet sem tudom letenni. Tudományos és szakmai magyarázatokat ad át a szerző “konyhanyelven”, azaz a laikusok számára is érthetően, de főleg élvezhetően. Olyan ez a könyv, mintha a végtelen számú krimisorozat, amiket megnéztünk és elolvastunk életre kelne, és beleshetne az olvasó a valódi kulisszák mögé.

A magyarázatok pedig számomra noha sokszor egyszerűnek tűntek, de mégis azt az érzést keltette bennem, hogy túlmisztifikálja a kívülálló a kórboncnoki szakmát is. Ami persze nem véletlen, az átlagember feltehetően nem ismer patológust, és az is ritka, hogy egy ismerősének ismerőse az. Ha pedig egy világ zárt, vagy kívülről annak tűnik, akkor naná, hogy a misztikum köde lengi be. Ebben az esetben a manapság is erősen tabu halál és a holtakkal való foglalkozás is tetézi ezt. Richard Shepherd pedig A halál hét korában egy kicsit ezt a misztikumot is eloszlatja. Mert végső soron a patológus is ember, akinek ebben az esetben van családja, hobbija, bevásárolni jár, stb.

Nem utolsó sorban pedig a könyv olyan orvosi kérdésekkel is foglalkozik, amik nyilván nem olyan hétköznapiak, mint egy fejfájás, de nem annyira különlegesek, hogy hosszú cikkekben taglalják a híroldalak egy-egy nagyobb publicitást kapott eset kapcsán. És mi lehetne még viszonylag misztikus, ha nem az orvosi esetek. Amiket tényleg érthetően tálal a szerző, és a felnőtt ember nem érzi magát hülyének, hogy a félig latin, félig szakzsargont naná, hogy nem érti. Ezt pedig az erős humán-beállítottság mondatja velem, meg az általános kíváncsiság a világra.

Összegzés

Richard Shepherd második magyarul megjelent könyve, A halál hét kora – Nagy-Britannia leghíresebb törvényszéki kórboncnoka feltárja a holtak titkos életét hasonlóan remek olvasmány, mint a Holtak vallatója volt. Véleményem szerint a doki stílusa és humora rengeteget dob az élvezeti faktoron. Ez a kötet sokkal inkább a szakmára fókuszál, mint a szerző saját életútjára, és a cím által is ígért hét életszakaszban történt hét érdekes, vagy akár banális, de mindenképpen szomorú esetet mutat be.

A könyv nagyszerűsége, hogy a laikus olvasó számára is érdekes és érthető a stílus, mentes a latintól és a szakzsargontól. Nem utolsó sorban pedig elolvasva ezt a könyvet talán egy lépéssel ismét közelebb kerülünk ahhoz, hogy a halál kevésbé legyen tabu. A téma ugyan az, mint a Holtak vallatójánál, csak más irányból közelíti az igazságügyi patológiát, önmaga ismétlése nélkül. Ha tetszett Shepherd másik könyve, valószínűleg A halál hét kora is fog.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekel, hogy mit csinál az igazságügyi kórboncnok. Ha szívesen olvasnál esetekről bővebben, nem gyomorforgatóan, sokkal inkább ismeretterjesztő jelleggel, akkor mindenképp ajánlom A halál hét korát. Amennyiben olvastad Richard Shepherd előző kötetét, és tetszett, akkor nem is kérdés, hogy az új könyve is tetszeni fog.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


,,Ez a folytatás még az előző könyvnél, a Holtak vallatójánál is mélyebbre hatol, még gondolatgazdagabb… Tele finom megfigyelésekkel arról, hogy mit tesz az élet és a halál az emberi testtel” – THE TIMES

Dr. Richard Shepherd, Nagy-Britannia első számú orvostudós-detektívje az általa végzett huszonháromezer boncolás során nemcsak annak titkait tárta fel, ahogyan az emberek meghaltak, hanem azt is, hogyan éltek.

Vizsgált gyilkosságokat és baleseteket, betegségekben és véletlenek következtében elhunyt embereket, genetikai hátterű haláleseteket és öngyilkosságokat, gyerekektől az öregekig a legkülönbözőbb korosztályokhoz tartozó holtakat: esetei felidézésével pedig most létezésünk teljes spektrumának felfedezésére invitál bennünket.

Miközben A halál hét kora – egyedülálló hozzáértéssel és nemes nagylelkűséggel – kalauzol bennünket néha komor és zavarba ejtő világában, rávilágít a halálnak azokra a módjaira és okaira, amelyeknek életünk minden korszakában ki vagyunk téve. Ezenfelül arra is, hogy miért és hogyan ölünk…

De ez a könyv mégis, mindenekfelett az élet csodájáról szól.

Exit mobile version