Hogyan dolgozz magadon – Gyógyítsd meg a lelked, az elméd és a tested a holisztikus pszichológia segítségével címmel jelent meg az egyébként az Instagramon és a TikTokon is tevékenykedő pszichológus, Nicole LePera kötete. A szerző holisztikus megoldásokat ajánl, nekem pedig kettős érzéseim voltak úgy összességében.

Hogyan dolgozz magadon – Gyógyítsd meg a lelked, az elméd és a tested a holisztikus pszichológia segítségével

Szerintem ha az ember érdeklődik a pszichológia témájú kötetek iránt – a legtöbb esetben feltételezem, mindenki a saját nyavalyájára keres megoldást –, akkor egy idő után nincs kizárva, hogy telítődik. Mert egy könyvben képtelenség személyre szóló tanácsot adni, meg hát a terápia sem egy gyors mozgású hadtest. Részben szerintem én is kezdek telítődni egyébként, szóval a Hogyan dolgozz magadon bizonyos részeit emiatt inkább átlapoztam.

Bizonyos részeket meg többször elolvastam, és sírni tudtam volna, hogy ezt eddig így, és ennyire konkrétan miért nem írta le senki, akitől eddig olvastam. Értem én, hogy sokan inkább megmaradnak az óvatos bullshitelés mezején, de ha írsz egy könyvet egy témáról, akkor legyen bátorságod belemászni is. Szerintem legalábbis. LePera pont emiatt kapott hideget-meleget is.

Mindemellett egyre inkább olyan érzésem van, hogy ahhoz, hogy az ember a traumáin el tudjon kezdeni valamilyen módon dolgozni, kell egy bizonyos egzisztencia. Erre általában a Maslow-piramist szoktam példaként hozni, ha az alapok nincsenek meg, akkor nem fog érdekelni a piramis csúcsa, mert addig nem látsz el, miközben az alapokat igyekszel rendbe tenni. Szóval a könyv tanácsai, tippjei közül jó néhány akkor tud igazán működni, ha ezekkel az alapokkal rendelkezik az olvasó. A kötet abszolút pozitívuma, hogy apróságoknak tűnő dolgokat is kiemel, ami lesz, akinek evidensnek tűnik, és lesz, akinek kevésbé, mégis sokat segíthetnek.

Összegzés

A Hogyan dolgozz magadon – Gyógyítsd meg a lelked, az elméd és a tested a holisztikus pszichológia segítségével szerintem hozza a pszichológia témájú könyvekkel szemben támasztott elvárásokat. A témában rutinos olvasóként viszont találtam benne újdonságokat, amik engem személy szerint letaglóztak. Ha kicsit spirituálisabb beállítottságú vagy, akkor mindenképpen telitalálat lehet ez a kötet.

Kiknek ajánlom?

Ha érdekel a pszichológia, és szívesen elmélkednél a traumafeldolgozás témáján, akkor mindenképp ajánlom. LePera rengeteg gyakorlati tippet gyűjtött össze a tudományosan alátámasztott magyarázatok mellett, így határozottan nem csak száraz elméletet tartalmaz a könyv. Aki tényleg spirituálisabb beállítottságú, annak viszont telitalálat lehet a Hogyan dolgozz magadon. Talán utóbbi, ami miatt másabb, esetleg kiemelkedőbb a pszichológia témájú olvasmányok tengerében.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Nicole LePera: Hogyan dolgozz magadon – Gyógyítsd meg a lelked, az elméd és a tested a holisztikus pszichológia segítségével | a könyv adatai
Nicole LePera: Hogyan dolgozz magadon – Gyógyítsd meg a lelked, az elméd és a tested a holisztikus pszichológia segítségével

A megfelelő eszközökkel a kezedben rengeteget tehetsz a mentális, lelki és fizikai jóllétedért.

Az önmagaddal végzett munkát azonban nem spórolhatod meg.

Dr. Nicole LePera a holisztikus pszichológia képviselőjeként vált világszerte ismertté, Instagram-oldalát több mint kétmillióan követik világszerte, Hogyan dolgozz magadon című könyvét pedig számtalan nyelvre lefordították.

Sokan küzdenek krónikus fájdalommal, stresszel, fáradtsággal, szorongással, bélműködési zavarokkal. Sokan érzik úgy, hogy elakadtak az életben, nem tudnak senkihez és semmihez igazán kapcsolódni. A holisztikus pszichológia a test és az idegrendszer egyensúlyának helyreállítására, valamint a feldolgozatlan lelki sebek gyógyítására törekszik úgy, hogy egyszerre összpontosít az elmére, a testre és a lélekre.

Dr. LePera őszinte hangú, gyakorlatorientált kötetében segít felismerni, hogy a gyerekkori rossz élmények és traumák miként okoznak működési zavarokat a testünkben, hogyan aktiválnak káros stresszreakciókat, s miként tartanak bennünket fogva traumakötődéseinkben. Konkrét feladatok segítségével támogatást és eszközöket kínál, amelyekkel megszabadulhatunk rossz beidegződéseinktől, és újjáteremthetjük az életünket.

A holisztikus pszichológia mozgalmának lényege, hogy ha elkötelezett vagy saját jólléted megteremtésének mindennapi gyakorlata mellett, akkor megtörheted a negatív minták hatását, kigyógyulhatsz múltbeli traumáidból, és megalkothatsz egy tudatos Ént, ami végső soron hitelesebb és örömtelibb életet eredményez. A lényeg: dolgozz magadon!

DR. NICOLE LEPERA holisztikus pszichológus. A Cornell Universityn és a The New School for Social Research intézményében szerzett hagyományos klinikai szakpszichológusi végzettséget. Gyakorló terapeutaként azonban frusztrálta, hogy sokszor nem ért el áttörést a klienseivel végzett munkája során. Ezzel egy időben saját családi dinamikáit, alapvető meggyőződéseit és diszfunkcionális mintáit is felül kellett vizsgálnia. A mindezekkel való szembesülés indította el végül saját gyógyító útján, amelynek eredményeként aztán létrehozta az ÖnGyógyítók Közösségét (SelfHealers Circle). Los Angelesben, Kaliforniában él.