Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Pierrick Geais: Vilmos herceg – A trónörökös

Pierrick Geais: Vilmos herceg – A trónörökös

Vilmos herceg – A trónörökös címmel jelent meg a francia újságíró, Pierrick Geais rövidke kötete a jelenlegi walesi hercegről. Tulajdonképpen ha nagyon röviden kellene jellemeznem a könyvet, akkor egy délutáni gyorstalpalónak mondanám a brit királyi család keménymagjáról.

Vilmos herceg – A trónörökös

Véleményem szerint életben lévő királyi családtagról nem igazán könnyű – és nem igazán hálás – feladat életrajzot írni. Viszont tény, hogy főleg II. Erzsébet halála után mintha reneszánszát élné a kereslet a Windsorok iránt. Az eddig velük alig, vagy egyáltalán nem foglalkozó tömegeket pedig ki kell szolgálni. A Vilmos herceg – A trónörökös hasonló elven születhetett, ugyanis nem kifejezetten életrajz, sokkal inkább történetek összessége – és azok középpontjában sem mindig a walesi herceg áll.

Tulajdonképpen olyan érzésem volt olvasás közben, mintha a szerző egy pubban anekdotázna Vilmos hercegről, illetve az eddigi életéről, továbbá azokról a botrányokról, melyek az elmúlt évtizedekben bejárták a sajtót, és neki is köze volt hozzá többé-kevésbé.

Mert ahogyan a bevezetőben is írtam, sokkal inkább a királyi családról ad egyfajta képet, és nem szorosan Vilmosra koncentrál. Sokszor leragad a babaéveinél, melyek kapcsán inkább Diana és Károly kerül középpontba. Később pedig Harry herceg botrányai kapcsán igyekszik némi magyarázattal szolgálni, hogy azokhoz – vélhetően vagy valósan – mi köze volt Vilmosnak.

Természetesen Kate Middleton, Katalin hercegné is kap figyelmet, illetve az ő szülei is. Egy ennyire rövidke, 176 oldalas könyvben pedig túl sok a csapongás ahhoz, hogy érthető legyen, hogy a szerző pontosan mit és hogyan szeretett volna, vagy leginkább élvezhető legyen a tálalt információ. Feltéve, ha Vilmos hercegre koncentrálunk. Ha a Windsor-házra, akkor pedig kiragadott sztorik összességéről van szó, amikhez nem szolgál elégséges magyarázattal, hogy azok kontextusában tényleg átláthatóak legyenek a történések.

Összegzés

A Vilmos herceg – A trónörökös gyakorlatilag egy nagyon rövidke gyorstalpaló a brit királyi család keménymagjáról, kicsit nagyobb megvilágításban Vilmos herceggel. Feltéve akkor, ha alapvetően alig tudsz róluk bármit.

A szöveg sokszor csapongó, és az esetek többségében az adott történetnek épp alig van némi köze Vilmos herceghez. Mindezek mellett a szerző inkább a sok évvel ezelőtti dolgokra koncentrál ahelyett, hogy Vilmost, az embert, a személyiségét igyekezne lefesteni. A szülei, a testvére botrányai mind viszonylag nagyobb szerepet kapnak a szövegben, pedig ezeknek szerintem kevés köze van ahhoz az emberhez, akihez egy személyiség is társul.

Mindent összevetve a könyv történetek sokasága azokról a helyzetekről, amik Vilmossal történtek. Geais sok olyan részletet is megoszt, melyek talán kevésbé köztudomásúak, azonban számomra ezek nem igazán tudták egyensúlyba hozni az olvasmányélményt, és kissé csalódott vagyok, mert többet vártam. Nem utolsó sorban pedig nagyon erősen érződik a szövegen a szerző újságíró mivolta, bár legalább pozitív a hangvétele.

Kiknek ajánlom?

Leginkább azoknak, akik a királyi családról szóló cikkeket maximum csak a szalagcímek alapján ismerik, ezen felül pedig alig tudnak valamit róluk, noha érdeklődnének. Könnyed, bulvár-szerű stílus, szinte semmilyen mélységbe nem merül alá a szerző, szóval sem történelmi-, sem politikai összeköttetése nincs a könyvnek ebből a szempontból (mint például Az utolsó királynő, ahol szintén nem a címszereplő van középpontban, ám szövevényesebb, és van mögötte kutatómunka). Egyszóval tényleg egy nagyon könnyed olvasmány, nagyjából az elmúlt 40 év laza összefoglalója a bulvárhírek- és botrányok mentén, némi kozmetikával, pozitív hangvétellel.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Az egyik legnépszerűbb tagja a brit uralkodóháznak, jóképű, okos, intelligens. Vilmos hercegnek minden reménye megvan arra, hogy a monarchia koronás fője legyen. Életéről, eddigi pályafutásáról, valamint kiterjedt és világszerte ismert családjáról írt izgalmas könyvet a francia Vanity Fair királyi sztorikra szakosodott újságírója, Pierrick Geais. A kötetet színes képmelléklet gazdagítja.

Hogyan tudatta Károly elsőszülött fiával, Vilmossal anyja halálhírét? Miért töltött Cambridge hercege egy éjszakát hajléktalanként London utcáin? Miért választotta Vilmos a skóciai St. Adrews egyetemet az addig a családjánál szokásos Oxford vagy Cambridge helyett? Kiknek csapta a szelet Kate Middleton előtt? Vilmos hol találkozott későbbi feleségével, és hogyan sikerült néhanapján sajtókíséret nélkül randevúzniuk? Hányszor szakított egymással a szerelmespár, mire végre egybekeltek? A könyv a fenti kérdésekre biztos forrásból érkező válaszokat ad, és még jó néhány hasznos információval szolgál, ha mindent tudni akarunk a brit trón várományosáról.

Exit mobile version