Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Meik Wiking: A hygge otthon – Meghitt lakás skandináv módra

Meik Wiking: A hygge otthon – Meghitt lakás skandináv módra

A hygge otthon – Meghitt lakás skandináv módra címmel jelent meg Meik Wiking soron következő kötete. A szerző tudja, hogy miről beszél, ugyanis a koppenhágai Boldogságkutató Intézet alapítója, ahol arra keresik a választ, hogy hogyan lehetne boldogabb, teljesebb az életünk. Ennek pedig egy igen fontos helyszíne az otthonunk.

A hygge otthon – Meghitt lakás skandináv módra

Főleg a 2020-as első hullám után szerintem sokunk sokkal több időt tölt az otthonában, mint bármikor előtte. Gondoljunk csak a home office-ra, vagy a hozzám hasonló végletekig introvertáltakra, akik a lezárások után már nem is érzik a vágyat, hogy elrohangáljanak az otthon békéjéből és nyugalmából.

No de mitől lesz kényelmes, inspiráló, megnyugtató, meghitt a lakás, a négy fal? Hogyan válasszunk ideális életteret? Többek között ezek a kérdések kerülnek fókuszba A hygge otthon – Meghitt lakás skandináv módra című kötetben. És nem, nem a hírhedt skandináv minimalizmus Marie Kondo-féle extremitása a konklúzió, hanem sokkal inkább a fény.

Maslowtól a vacsoraasztalon égő gyertyáig

Tulajdonképpen egy mini boldogságkalauz ez a kis könyv, melyben részben a dán- és skandináv hozzállást is bemutatja Wiking. Ugyanis Dániában többek között az iskolákban arra is figyelnek, hogy – főleg a sötét és depresszív téli hónapok alatt – megfelelő fényforrások álljanak a diákok rendelkezésére.

Egyre több embert érint a szezonális depresszió, mely ismét csak a fény hiányával áll összeköttetésben. Skandináviában pont emiatt fektetnek nagy hangsúlyt mindenféle fényforrásra, legyen az akár olyan apró is, mint a vacsoraasztalon meggyújtott gyertya. Utóbbi ugyanis hangulatot is teremt, Meik Wiking és csapata kutatásai alapján pedig hosszú távon egy ilyen apró változásnak is számos pozitív hozadéka lehet.

A hygge otthon – Meghitt lakás skandináv módra nem ígéri, hogy megváltja a világot, azonban apró inspirációkkal szolgál, hogy komfortosabban érezd magad otthon. Mert tulajdonképpen bármi lehet hygge, amit mi annak érzünk – és miért ne akarnánk az otthonunkat is azzá változtatni?

Összegzés

A hygge otthon – Meghitt lakás skandináv módra a fény fontosságára hívja fel az olvasó figyelmét. Meik Wiking és a koppenhágai Boldogságkutató Intézet legutóbbi felmérésein alapul ez a könyv, melynek középpontjában az otthonunk, az életterünk áll, illetve azok a lehetőségek, melyek mindenki előtt nyitva állnak, hogy kényelmesebbé alakíthassa azt. A szerző az apró dolgokra koncentrál, melyek mégis nagy változásokat hoznak hosszú távon.

Wiking nem kéri, hogy dobj ki minden cuccot, ami nem fér bele a minimalizmusba, sőt. Nekem, aki a káoszban is tökéletesen elvan, és megtalál mindent is kellemes olvasmány volt. A stílusa közel sem kioktató, sokkal inkább lehetőségeket ajánl, melyekkel vagy él az olvasó, vagy nem.

Persze, a kötet középpontja az otthon, azonban nagyon sok más információ is található benne a fénnyel és a boldogsággal kapcsolatban. A személyes anekdoták pedig kis színesekként egészítik ki kerek egésszé a könyvet, mely mindent összevetve remekül illeszkedik a szerző korábbi írásainak sorába.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretnéd otthonosabbá tenni az otthonod, ám ehhez nem akarsz egy kisebb vagyont elkölteni, vagy lakásfelújításba fogni, akkor mindenképp ajánlom. Azoknak is remek választás lehet, akik szívesen változtatnának néhány apróságon, de nem tudják, hogy hogyan fogjanak bele. Végül, de nem utolsó sorban azoknak is érdekes lehet, akik szívesen olvasnának a boldogságról a legújabb kutatások tükrében.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.

Nem számít, mennyi hely áll a rendelkezésedre, vagy mekkora a költségvetésed, Meik megmutatja, hogyan teremtheted meg te is otthonodban a hyggét, és élhetsz úgy, mint a világ legboldogabb emberei.

Exit mobile version