Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Cheryl Rickman: Magány – Teremts kapcsolatot önmagaddal és szerezd vissza az életed

Cheryl Rickman: Magány – Teremts kapcsolatot önmagaddal és szerezd vissza az életed

Magány – Teremts kapcsolatot önmagaddal és szerezd vissza az életed címmel jelent meg Cheryl Rickman pszichológus kötete a Partvonal Iránytű-sorozatában. Az alig 200 oldalas könyvecske arra vállalkozik, hogy körbejárja a magány témakörét, és rengeteg gyakorlati példát hoz, hogy az olvasó ne érezze magányosnak magát. Első blikkre lehet, hogy megoldhatatlan feladatnak tűnik, ám mindenképp reményt ad ez a könyvecske.

Magány – Teremts kapcsolatot önmagaddal és szerezd vissza az életed

Sokunk 2020-ban szembesült először igazán a magány csúf arcával, amikor beütött az első karantén, és nemcsak hogy nem lehetett programokat szervezni, de kötelezően otthon kellett ülni a négy fal között. Persze a magány nem csak a járvány alatt lelhető fel, ám a szürke hétköznapokban kevesebb szó esik róla. Miközben talán egy hajszálnyival könnyebben beszélünk a mentális állapotunkról, bevallani, hogy magányosnak érezzük magunkat még mindig erősen tabu.

Pedig a kötet alapján rengeteg ember szenved ebben a mondhatni modern betegségben. Cheryl Rickman definícióval és statisztikákkal nyit – amik egyáltalán nem szárazak vagy unalmasak –, sőt, elengedhetetlenek a kötet megértéséhez. Ugyanis míg az egyedüllét egy pozitív állapot, addig a magány indikálja a negatív asszociációt. Miután a fogalmakat elrendezte, a szerző sok-sok gyakorlati tippet hoz, melyekért nyilván nem vállal garanciát, azonban az ártani nem árthat alapon érdemes kipróbálni, amennyiben az olvasó úgy érzi, hogy magányos, és ezen szeretne változtatni.

Az én “problémám” a könyvvel inkább az volt, hogy nem érzem magam magányosnak, noha egyedül vagyok. Évekkel ezelőtt kínkeserves volt, mára már inkább a biztonság és a relaxáció társul ehhez. Mondhatni izolálódtam, viszont nekem teljesen okés a mostani helyzetem – és az a lényeg, hogy én hogy élem meg. És pont emiatt nem éreztem katartikusnak a könyvet, mert egyáltalán nem akarok változtatni a jelen állapoton ez ügyben, így nem is feltétlen vonzottak a tippek és a gyakorlatok. Viszont pont a statisztikai része, illetve az általános összefoglaló volt számomra érdekes.

Összegzés

A Magány – Teremts kapcsolatot önmagaddal és szerezd vissza az életed egy egészen rövid, de annál nagyszerűbb összefoglaló, illetve gyakorlati kisokos azoknak, akik magányosnak érzik magukat. A helyzet érdekessége, hogy ezzel nincs egyedül az egyén, egyre nagyobb tömegek magányosodnak el a modern, rohanó világunkban.

Cheryl Rickman inkább a gyakorlati részre helyezi a fókuszt, és feladatokkal segíti az olvasót egy gyors és érdekes összefoglaló után. Mondjuk a könyvet inkább azoknak ajánlanám, akik magányosnak (negatív jelentésű szó) érzik magukat, és ezen változtatni is szeretnének. Szemben azokkal, akik sokat vannak egyedül (pozitív jelentésű szó), és nem igazán érzik a vágyat, hogy ezen változtassanak.

Kiknek ajánlom?

Ha a célközönségbe tartozol, akkor meleg szívvel ajánlom. Amennyiben nem vagy célközönség, ám érdekel a pszichológia, akkor is érdekes olvasmány lehet – emiatt vettem kézbe én is.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Az egyedüllét gyakran a saját döntésünk. A magány soha nem az. Jó hír: van rá mód, hogy kevésbé legyünk magányosak, és ki tudjunk teljesedni a kapcsolatainkban! Ez a könyv társként és útmutatóként szolgál mindazoknak, akik valaha átélték már a magány fájdalmát: gyengéden vezet a saját magunkkal és másokkal kialakított jobb kapcsolatok felé.

A kötetben leírt praktikus módszerek – a pozitív pszichológia elmúlt két évtizedének eredményei révén te is megtanulhatsz megbirkózni az elszigeteltséggel, és átértékelheted a magány jelentését.

Ennek a könyvnek a segítségével:

– felfedezheted az egyedül töltött idő előnyeit,

– jobb kapcsolatot teremthetsz magaddal, hogy élvezni tudd az énidőt,

– tartalmasabb kapcsolatokat alakíthatsz ki másokkal,

– biztosíthatod, hogy a meglévő kapcsolataid pozitívak és kielégítőek legyenek.

Cheryl Rickman a pozitív pszichológia módszertanának képviselője, a brit Network of Wellbeing hálózat nagykövete. Gyakorlatias szellemben írt könyvei utat mutatnak a kevesebb aggódás, nagyobb kiteljesedés felé.

Exit mobile version