Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton (Véres Balaton 2.)

Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton (Véres Balaton 2.)

Haragos Balaton címmel jelent meg a Véres Balaton folytatása, mely Zajácz D. Zoltán retró krimisorozatának második része. A sorozatnyitó kötet levett a lábamról, viszont ezt az élményt ha a Haragos Balaton nem is hozta olyan szinten, mégis egy remek magyar krimiről van szó. A ’80-as évek eleji Magyarország pedig ismét tökéletes helyszínnek bizonyult.

Haragos Balaton

Két keletnémet lány a Balatonra utazik pihenni. A balatonfüredi kempingben szállnak meg, és összebarátkoznak tehetős pesti diákokkal. A kemping karbantartója fülig belezúg az egyik német lányba, ám ők szőrén-szálán eltűnnek.

A másik szál egy néhány évvel korábbi gyerekrablás eseményei, amikor egy magyar diáklány eltűnik. Még ha tényleg úgy is tűnik, hogy elég messze van egymástól a két ügy, azért kíváncsian olvastam, hogy ezúttal hogyan köti össze a szálakat a szerző.

Nem utolsó sorban pedig a Véres Balatonban elég magasra tette a lécet Zajácz, már ami Laura és Máté kettősét illeti. Sajnálom, de ez például nem túl szép, hogy fokozatosan építi le az úgymond húzókaraktereket. Mert persze, izgalmas, érdekes, élvezetes a történet, de könyörgöm, Laura és Máté!

Retró nosztalgia, kütyük nélküli nyomozás

Az első rész kapcsán is kiemeltem, és kiemelem most is. Mert ezeknek a történeteknek számomra olyan esszenciát adnak, amiért a három eddig megjelent regényt egymás után olvastam el, szünet nélkül. Ahogyan fentebb írtam, maga a cselekmény és a történet tényleg gördülékeny, sallangmentes, és nagyon élvezetes, viszont a retró hangulat, és az emberi logikán alapuló nyomozás rengeteget hozzátett az élményemhez. Nem utolsó sorban a Haragos Balatonban a karaktereknek a nemzetközi kapcsolatokkal is meg kellett küzdeniük – legalábbis arra az időre, míg a keletnémet hatóságok jelezték, hogy őket marhára nem érdekli, hogy mi történt a polgáraikkal.

A Haragos Balaton is nagyon ott van, viszont összehasonlítva az első résszel nekem nagyon hiányzott belőle Laura és Máté dinamikája. És lehet, hogy gonoszan hangzik, de ők is legalább annyira fontos elemei ennek a sztorinak, mint a megoldásra váró ügyek. Aki viszont kevésbé szentimentális a könyves karakterek irányában, annak lehet meg se kottyan ez a dolog. Ízlések és pofonok.

Összegzés

A Haragos Balaton ismét egy remek krimi Zajácz D. Zoltántól, bár számomra nem tudta felülmúlni az első rész tökéletességét. Ettől függetlenül alig tudtam letenni, mert nemcsak a krimi szál megoldására voltam kíváncsi, hanem a nyomozók magánéleti kérdéseire is.

Noha bőven a retró korszak után születtem, de ismét megadta a könyv a nosztalgikus érzést, ami furán is hangozhat. Bár részemről inkább a zsenialitását mutatja, hogy meg tudja adni azt az érzést, amit egyébként nem “kellene”.

Ez a regény ékes példája annak, hogy a kevesebb néha több – azaz 310 oldalban is el lehet mesélni a történetet úgy, hogy az olvasó ne érezzen üresjáratokat, vagy felesleges fecsegést. Mindent összevetve ez a sztori is nagyon egyben van, a 4/5 csillag pedig a személyes szőrszálhasogatásom hatása, illetve Laura és Máté kezdődő leépítésének szól.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki olvasta a Véres Balatont. Az első rész nélkül is olvasható, ha csak a krimi részét nézem, de ha már olvasod, miért ne akarnád egyben a teljes csomagot? Ehhez pedig kell a nyomozók magánéleti része is, ami nekem tényleg sokat dobott rajta. Ha olvastad az első részt, akkor hasonló élvezetre számíthatsz. Ha nem olvastad az első részt, akkor nyomás kézbe venni!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Két keletnémet lány a Balatonra utazik autóstoppal 1980 nyarán. Balatonfüreden megismerkednek egy magyar egyetemistákból álló társasággal, akik meghívják őket a fővárosba. Így aztán autóstoppal Budapestre indulnak újdonsült barátaikhoz, ám sohasem érkeznek meg…

Három évvel korábban egy csepeli gimnazista lány Zuglóba indul a barátnőjéhez, hogy együtt készüljenek fel egy másnapi dolgozatra. A Boráros téri HÉV-megállóban látják utoljára, aztán feltehetően beszáll egy autóba, és nyoma vész. Vajon ugyanaz az ember rabolta el őket? És ha igen, miért? Egyáltalán: mi lett velük? Életben vannak még?

A nyomozást vezető Adorján Máté főhadnagynak ezekre a kérdésekre kell megtalálnia a választ. Ebben most is segíti a kedvese, a szépséges pszichiáter, Lendvay Laura, aki a rendelkezésre álló adatok alapján igyekszik megrajzolni az elkövető (vagy elkövetők) bűnügyi profilját. A végkifejlet azonban mindannyiukat meglepi…

Exit mobile version