Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Caroline Peckham & Susanne Valenti: The Awakening (Zodiac Academy 1.)

Caroline Peckham & Susanne Valenti: The Awakening (Zodiac Academy 1.)

The Awakening címmel jelent meg a Zodiac Academy első része. A sorozat külföldön hatalmas sikernek örvend, szóval úgy gondoltam, hogy adok neki én is egy esélyt, noha nem sokat olvasok angolul. Vegyes érzéseim vannak, azonban tény, hogy elég catchy a történet.

The Awakening

A Zodiac Adamemy első része nem sokban különbözik a fantasysorozatoktól. Peckham és Valenti előbb igyekszik felépíteni a világot, és abban elhelyezik a két főszereplőjüket – majd a két lányt gyakorlatilag páros lábbal rúgják bele az események sűrűjébe. Az általam olvasott fantasyktől azonban annyiban mégis eltér ez a sorozat, hogy nem az erotikus jelenetek, hanem a kegyetlenkedések miatt kerül rá a 18-as címke.

Tory és Darcy, a 18 éves ikerpár Chicagoban igyekszik fenntartani magukat. A szüleik csecsemőkorukban meghaltak, majd pedig nagykorúságukig egyik nevelőszülőtől a másikig vándoroltak. Túl korán tanulták meg, hogy az élet nem fenékig tejfel, és néha a törvény kevésbé legális oldalán kell lavírozni ahhoz, hogy ne nyelje el őket a süllyesztő. Pont egy ilyen ügylet közben érkezik egy férfi, aki azt állítja, hogy nem azok voltak a lányok szülei, akiket annak hittek. Sőt, noha az igazi szüleik szintén elhunytak, de egy Solaria nevű párhuzamos hely örökösnői. Azonban ahhoz, hogy az örökségüket megkapják, el kell végezniük a Zodiac Adacemyt.

Mi sem lehetne ennél egyszerűbb, nem igaz? Főleg, hogy teljes ellátásban részesülnek, tehát az anyagiakra sincs gondjuk. Nos, az Örökösök nem így gondolják, akik semmi szín alatt nem adják fel a trónigényüket, csak mert éppenséggel előkerültek az igazi örökösök.

Mágia, asztrológia, és jó sok ismert fantasy keveredése

A Zodiac Academy az a hely, ahol mindenkinek van valamilyen mágikus képessége. Sőt, itt mindenkinek van valamilyen – többnyire állati – második bőre. A világ a négy elem – tűz, víz, levegő, föld – köré épül, továbbá a karakterek napjegyei is meghatározóak. A négy elem négy háznak felel meg, akiknek pontokat osztogatnak, és akiktől pontokat vonnak le (pont, mint a Harry Potterben, csak itt nem derült még ki, hogy milyen jelentősége van).

Bevallom, olvasás közben olyan érzésem volt, hogy van itt minden, mint a búcsúban. De tényleg. Az esetek nagy részében számomra totálisan követhetetlen volt, hogy ki kicsoda, milyen eleme van, vagy éppen mire készül, szóval ehhez a Zodiac Academy wikit hívtam segítségül. Itt viszont a The Awakening kapcsán szinte minden spoileres – amit nem bántam, mert részben emiatt is érzem úgy, hogy fog ez alakulni. Egy 9 részes sorozatról van szó, melyekhez több kiegészítő sorozat is elérhető. Maga a történet egyébként nem igazán hat eredetinek. Mintha ismert és sikeres varázslós fantasy sztorik egyvelege lenne a nyitókötet.

A The Awakening sokat akar a szarka, de nem bírja a farka kategória számomra, mert noha tényleg beszippantott, érdekes volt, és képes volt lekötni, de mégis olyan érzésem van, hogy mintha mindenbe csak belekapott volna. Egy kis ez, egy kis az, egy kis amaz. Pedig például picit több asztrológiával engem nem lett volna nehéz levenni a lábamról.

Amit viszont nehezen viseltem, az a szerintem felesleges kegyetlenkedés. A négy örökös fiú ki akarja túrni az ikreket, persze, értjük. De az, hogy a tanárok totál ignoránsak ezzel kapcsolatban, számomra teljesen wtf kategória volt.

Összegzés

A Zodiac Academy első része, a The Awakening nagyjából olyan, mint egy jól megkomponált fanfiction. Engem is berántott, felkeltette és fenntartotta a figyelmem, de valahogy a könyv végéig ott maradt az az érzés bennem, hogy mindent összevetve ez kevés. Az első rész, a világépítés, és a minden témához épp csak hozzányúlunk olyan érzést adott, mintha sietnénk valahová. A cselekménynek jót tett, mert az üresjáratok redukálódtak, de a szerencsétlen olvasó értelmezésének nem lett a barátja.

A The Awakening a Gemini (Ikrek) zodiákust helyezi középpontba, és maga a könyv is ilyen: kettős érzéseket váltott ki belőlem. Mert úgy érzem, hogy ezer sebből vérzik ahhoz képest, amiket már olvastam és szerettem, mégis a könyv befejezése után azonnal kezdtem a következőt. Ó igen, kicsivel (vagy akár sokkal) több asztrológiai vonalat is elbírt volna a regény, ha már itt tartunk.

Solaria világában van minden, mint a búcsúban. Mágia, alakváltók, vámpírok, kegyetlenkedés, és egy kis dark academia. Noha a tőlem szokatlanul kevés 3,5 csillag, nem is volt kérdés, hogy folytatni fogom a sorozatot, mert a The Awakening kuszasága inkább kíváncsivá tett, mint elrettentett.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a fantasyt, és a fanfic-jellegű sztoriktól nem riadsz meg, akkor bátran ajánlom. Tulajdonképpen megértem a Zodiac Academy körül a hype-ot, viszont az első rész nekem egyáltalán nem hozta azt a rajongást. Amennyiben angolul olvasol, és szeretnéd is gyakorolni a nyelvet, akkor is remek választás. Nem utolsó sorban ez egy nagyon erős enemies to lovers sztori, nem csúnyán nézünk egymásra, hanem majdnem kinyírjuk egymást kategóriában.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Caroline Peckham & Susanne Valenti: The Awakening (Zodiac Academy 1.) | a könyv adatai

I’m a Gemini. Impulsive. Curious. Headstrong. A twin. Heir to a throne I know nothing about. And it turns out, I’m Fae.

But of course there’s a catch – all I have to do to claim my birth right is prove that I’m the most powerful supernatural in the whole of Solaria. And sure, technically that’s true as I’m the daughter of the Savage King. But the bit they didn’t put in the brochure was that every single Fae in this Kingdom would claim my throne if they could.

The school they’ve sent me to is both dangerous as sh*t and one helluva party. Vampires bite weaker students in the corridors, the Werewolf pack has orgies in the Wailing Wood at every full moon and don’t even get me started on the dark and twisted ways the Sirens use their powers on people’s emotions, or how my sinfully tempting Cardinal Magic teacher hosts detentions that leave people needing therapy.

Classes are totally interesting if you manage to live through them. And that Gemini star sign I mentioned? It now determines my elemental magic and affects my destiny, so learning astrology is essential if I’m going to beat down my classmates – which is actively encouraged by the way.

My biggest problem is the drool worthy Dragon shifter who has his eyes on my throne. He and his three psycho friends are determined to make my time here hell.

All I’ve got to do is survive. But fate might have other ideas.

Dammit, why couldn’t I have gotten a letter to Hogwarts?

This is a dark, bully romance – don’t go expecting a sweet school for magic with friends around every corner. Fae fight for everything they own and Zodiac Academy is a cutthroat school for students aged 18+ where only the strongest prevail. There’s no Dumbledore here to save anyone’s ass and Lionel Acrux will give Voldemort a run for his money in the evil dictator category. So hold onto your stardust (broomsticks not required) and get ready for a bumpy ride

Exit mobile version