Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Rachel Trethewey: A Churchill lányok – Winston lányainak története

Rachel Trethewey: A Churchill lányok – Winston lányainak története

A Churchill lányok – Winston lányainak története címmel jelent meg Rachel Trethewey újságíró életrajzi kötete a 20. század egyik legnagyobb államférfije, Winston Churchill lányairól. Mert magáról Winstonról egészen sokat tudunk akár akaratlanul is, azonban mindig izgalmas betekinteni a zárt ajtók mögé. Nemcsak életrajz, hanem izgalmas összefoglaló is ez a kötet a múlt század világáról.

Winston ugyan egocentrikus volt, és a hivatását tekintette a legfontosabbnak, a lányait mindig odaadóan szerette.

A Churchill lányok – Winston lányainak története

Alapvetően nagyon szeretem a memoárokat és az életrajzokat, így nem is volt kérdés, hogy A Churchill lányok – Winston lányainak történetét is mindenképp el szeretném olvasni. Ugyan Winston Churchill neve talán nincs, akinek ne lenne ismerős, ám a családjáról, vagy a lányairól annál kevesebbet tudunk szerintem általánosságban.

Ebben a könyvben pedig nemcsak a három lánya, Sarah, Mary, és Diana sorsa rajzolódik ki remekül, hanem a Churchill család dinamikája, személyes tragédiái, és küzdelmei is. A szerző, Rachel Trethewey a politikus fiát is ábrázolja, igaz inkább csak érintőlegesen. Nem utolsó sorban pedig a család lelkét, Winston feleségét, Clementine-t is megismerheti az olvasó.

Clementine azonban egyáltalán nem holmi felszínes, engedelmes feleség volt, hanem intelligens, erős akaratú, különleges nő.

Hányattatott sorsú nők

Számomra igencsak megdöbbentő volt, hogy a Churchill-lányok sorsa közelről sem volt annyira békés és kiegyensúlyozott, mint első blikkre az ember gondolná. Hiába apjuk sikeres politikai pályája, hiába a jómód, a tragédiák őket sem kerülték el. Winstonnak és Clementine-nek meg kellett küzdeniük a negyedik lányuk kisgyermekkori halálával, továbbá a fiukra sem lehettek maradéktalanul büszkék. Ezt tetézte Diana törékeny mentális egészsége.

Úgy gondolom, hogy A Churchill lányok – Winston lányainak története remek emlékeztető arra, hogy nem minden arany, ami fénylik. Hogy a zárt ajtók mögött nem tudhatjuk, hogy mivel küzdenek a kívülről a legsikeresebbnek tűnő emberek. Nem utolsó sorban pedig Trethewey könyve személyiséget ad azoknak az embereknek, akiknek maximum csak a nevét ismerik sokan, ám megkérdőjelezhetetlen szerepük volt abban, hogy Winston Churchill az egyik legnagyobb politikussá válhatott.

Összegzés

A Churchill lányok – Winston lányainak története egy remek életrajz Winston Churchill három lányáról, akik megélték a felnőttkort. Kicsit messzebbre tekintve pedig remek korrajz abból az időből, amikor Winston tevékenykedett. Hiszen hiába a személyes történetek, óhatatlanul összefonódik Rachel Trethewey írása azzal, amit a publikum is látott.

Nekem külön érdekesség volt, ahogyan Churchill felesége, Clementine is megjelent a lapokon. Az asszony támogatása nélkül talán lehetetlen lett volna összeegyeztetni a politikusi pályát, és a magánélet viharait. Talán kevéssé népszerű manapság Winston Churchill, viszont aki mégis érdeklődik az élete iránt, és nyitott más szemszögekre, ez egy igazán remek olvasmány lehet számára. Remek kötet a 20. század egy szeletéről, ami számomra talán azért is annyira misztikus, mert noha nem volt annyira rég, az az időszak, melyet a könyv felölel, mégis történelem.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted az életrajzokat és a memoárokat, akkor mindenképpen ajánlom. Amennyiben érdekel a 20. század történelme, érdekel az abban mozgó egyik legnagyobb politikus, Winston Churchill egy másik oldala, akkor is tökéletes választás lehet Rachel Trethewey könyve, A Churchill lányok – Winston lányainak története.


Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Nagy-Britannia legjelentősebb politikusának lányai akkor is igényt tarthatnának az olvasó figyelmére, ha nem lennének önmagukban is rendkívüli személyiségek. Diana, a politikusfeleség, Sarah, a híres filmszínésznő és Mary, az aktív közszereplő nagyon különböztek egymástól, és az életük is másként alakult, de mindvégig erős testvéri szeretet kötötte őket össze. Mint a legbelső körbe tartozók, kulcsszerepet játszottak apjuk és az ország sorsában.

A könyv nemcsak az ő hol boldog, hol nyomorúságos életükbe nyújt betekintést, maga Churchill és a korabeli Nagy-Britannia is ott van minden oldalon – olyan közelségben, ahogyan még sohasem láttuk.

Exit mobile version