Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Michelle Marly: White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története

Michelle Marly: White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története

White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története címmel jelent meg Michelle Marly regénye, mely nem csak a legszebb karácsonyi dalról szól. Ugyanis Irving Berlin és feleségének egymásra találása ez a történet az 1920-as évek viharos, New York-i elitjének feszes szabályai között.

White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története

I’m dreaming of a white Christmas / Just like the ones I used to know / Where the tree tops glisten / And children listen / To hear sleigh bells in the snow, oh, the snow

Ismerősek ezek a sorok? Mert ha Irving Berlin, vagy a White Chrismas kevésbé, az első versszak után garantáltan nagyon kevés embernek nem ugrik be, hogy pontosan melyik dalról is van szó. Michelle Marly regénye eme dal születését meséli el, azonban hiába a borító és a cím, maga a történet gerince nem konkrétan karácsonyi.

Ugyanis Irving Berlin 1937 decemberében a napsütötte Beverly Hillsben ücsörög egy medence partján, ahová a munka szólította. Berlin viszont sokkal szívesebben töltené a fagyos – és havas – New York Cityben a karácsonyt a családjával. Erre azonban nincs lehetősége, így magányában egy dalba zárva vágyódik el az áhított karácsony felé. Berlint közben meghívják egy vacsorapartira, melynek nyomán felidézi a 13 évvel korábbi eseményeket.

Az 1937-es és az 1924-es év váltakozik a történetben. Utóbbiban egy fiatal, jómódú családból származó lány, Ellin Mackay sorsát követheti az olvasó, aki pont egy ilyen vacsorapartin botlik bele az orosz zsidó származású, ám már ünnepelt művész Irving Berlinbe. Ellin apja azonban ragaszkodik hozzá, hogy inkább egy hasonlóan jó hátterű fiatalemberre fordítsa a lány az idejét.

A szerelem utat tör magának

A két fiatal apránként megismeri egymást, azonban az élet – de leginkább Ellin apja – rengeteg akadályt gördít az útjukba. A White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története pedig leginkább ezekről, az 1924 májusi eseményekről szól. Tulajdonképpen három idősík van jelen a kötetben. 1900 tele, amikor a kisfiú Irving egy szebb sorsról álmodozik. A jelen, 1937 decembere, amikor a családdal töltött idő után vágyódik. És a visszatekintések, 1924 májusa, amikor is az a vacsoraparti megesett.

Kicsit mintha egy amolyan karácsonyi bemelegítő történet lenne, amit akár novemberben is kellemes olvasni. Amikor elindul a karácsonyi dömping, közben neked egyáltalán nincs meg hozzá a hangulatod, de próbálkozol. Nos, a White Christmas ilyen ízelítőt ad, pici karácsony, sok romantika, mindent összevetve pedig egy eléggé szívmelengető történet.

A romantika pedig egyáltalán nincs túltolva, semmi csöpögős, vagy sokkoló, csak szépen, kellemesen és szívet melengetően. A történet visz magával, én személy szerint pedig imádtam a ’20-as évek hangulatát is – alapesetben is odáig vagyok érte, valamiért nagyon vonz az az évtized.

Összegzés

A White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története egy manapság már kevésbé ünnepelt zenész, Irving Berlin életét meséli el. Ebben a már említett White Christmas című örökzöld (haha) karácsonyi dalának születése, illetve az ahhoz vezető szálak kapnak főszerepet.

A cím és a borító azonban csalóka, ugyanis a történet nagyobb része nyáron játszódik, Berlin és a feleségének romantikus, ám egyáltalán nem könnyen jött sikertörténetét ismerheti meg az olvasó. Pont emiatt tökéletes olvasmánynak éreztem így a karácsonyi előszezonban, amikor mintha csak bekukucskált volna az ünnep szele az ablakomon.

Noha a White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története egy férfi történetét meséli el, legalább annyira magával ragadó könyv ez, mint a kiadó Ikonikus Nők-sorozata. Ikonikus Férfiak címmel szuper párosítás lehetne, már csak azért is, mert egyre jobban kedvelem eme kiadói sorozatot.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a már említett Ikonikus Nők-regényeket, akkor a White Christmas – A legszebb karácsonyi dal története is nagy valószínűséggel telitalálat lesz. Noha itt nem teljes regényes életrajzról van szó, hanem Irving Berlin életének csupán egy szeletéről, mégis legalább annyira izgalmas és lebilincselő olvasmány volt. Nem utolsó sorban ha csak egy kicsit szeretnél karácsonyi hangulatú könyveket olvasni, akkor is remek választás lehet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Egy elbűvölő szerelmi történet és minden idők legsikeresebb karácsonyi dalának története.

Irving Berlin, híres hollywoodi filmek és a Broadway ünnepelt zeneszerzője, az 1937. év decemberét a családjától távol kénytelen tölteni. A forró, napsütéses Kaliforniába utazik egy filmforgatásra, ahol hiába is várná a havas karácsony eljövetelét. A magány szenteste letaglózza, csakúgy, mint a fájdalom már hosszú évek óta. Egyetlen fiát évekkel azelőtt ekkortájt veszítette el, és azóta a szép, meghitt ünnep csupán a gyász és veszteség időszaka a számára. A szeretett felesége és a kislányai utáni vágyakozás ülteti le a zongorához, és egy olyan dalt álmodik meg a hóesés varázsolta fehér karácsonyról, amely karácsonyi csodaként vigaszul hat a bánatára. A nevét pedig világszerte híressé teszi.

Exit mobile version