Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Carla Schiappa-Burdet: Élj úgy, mint Harry Potter

Carla Schiappa-Burdet: Élj úgy, mint Harry Potter

Élj úgy, mint Harry Potter, azaz bátran, megfontoltan, és kitartóan! Ez a rövidke könyv ezekre az értékekre hivatott felhívni az olvasó figyelmét, kiegészítve a könyvekkel és a filmekkel kapcsolatos érdekességekkel. Utóbbiak egy hardcore Harry Potter-rajongónak kevesek lesznek, az életmódtippek pedig számomra voltak édesen bugyuták.

Élj úgy, mint Harry Potter

Sajnálom, nekem ez most a nagyon nem-kategória lett. Ugyan nem vagyok keményvonalas Harry Potter rajongó (egyszer olvastam a sorozatot, illetve néhány filmet láttam), de az információmorzsák így sem igazán tudtak lenyűgözni. Tulajdonképpen J. K. Rowling sikerkönyveiről az is rengeteget tud már, aki csak a Facebookot pörgeti, hiszen gyakorlatilag lehetetlen nem beleakadni ilyesmibe rendszeresen a mai napig is. És talán ez volt a kisebbik probléma a könyv kapcsán.

Ugyanis az Élj úgy, mint… sorozat igazából a kiemelt karakter erényeit igyekszik kiemelni, és valamilyen formában átültetni a mindennapokba. Hogy az egyszeri olvasó is tudja hasznosítani a tippeket. Ezek a tippek pedig meglátásom szerint rémesen bugyuták, talán egy általános iskolás gyereknek még mondanak némi újdonságot, de egy felnőttnek semmiképp. Ráadásul a faék egyszerűségű megfogalmazás bennem olyan érzést keltett, mintha a szerzőnek amúgy fogalma sem lenne az életmódtippek műfajáról, csak jó ötletnek tűnt, mi baj lehet?-gondolattal belefogott. Nagyjából hasonló érzésem volt, mint amikor a bulvárújságokban feltűnik néhány egészség-tipp.

Tulajdonképpen nem is értem ennek a könyvnek a létjogosultságát, ha igyekszem elhessegetni azt a gondolatot, hogy a Harry Potterrel mindent el lehet adni. Nekem sajnos semmilyen szinten nem tudott bármit is adni. Kár érte.

Mert ha egy kicsit jobban megkapargatja a felszínt, ha csak egy egészen picit tudományosabban közelíti meg a témát, akkor akár valami egészen klassz is kisülhetett volna ebből az ötletből.

Összegzés

Az Élj úgy, mint Harry Potter egy egészen rövidke életmód könyv, mely Harry Potter karakterén át igyekszik inspirálni az olvasót, hogy legyen bátrabb, megfontoltabb, és kitartóbb. Számomra nagyon kevés volt mind a Harry Potterre vonatkozó információ, de főleg ezek az inspirációs tippek. Utóbbiak gyakorlatilag kedvesen bugyuták voltak, és nem tudtam velük mit kezdeni.

Maga a könyv koncepciója lehetőséget adott volna valami igazán klassz kis szösszenetre is, de a szerző csak a felszínt kapirgálta. Így pedig az inspiráló oldalak körülbelül olyan hatást keltettek, mintha egy általános iskolás korú gyermeknek szánná, és nem felnőtteknek (ez pedig sehol sincs feltüntetve a könyvön, tehát nem ilyen szemmel olvastam).

Kiknek ajánlom?

Hardcore Harry Potter-fanoknak, akik tényleg mindent gyűjtenek, ami Rowling világával kapcsolatos. Esetleg tényleg általános iskolás gyermekeknek lehet még érdekes olvasmány. Vagy talán annak, aki soha életében nem olvasott még életmód kategóriában, és egyébként teljes káosz uralkodik körülötte, így a legkézenfekvőbb tanács is jól jön neki.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


“Csak a Mardekárba ne!”

Így fohászkodott Harry a Teszlek Süveghez, amikor a beavatási ceremónián a varázsképességű fejfedő döntésére várt. Ebben a mondatban benne van Harry jóra való törekvésének esszenciája. Nem véletlen, hogy Dumbledore így értékeli a fiú süvegnek szóló kérését: “A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.” Vegyünk példát a leghíresebb varázslóról! Harry Potterhez hasonlóan bátran nézzünk szembe a nehézségekkel, tanuljunk a hibáinkból, és – ami még ennél is fontosabb – ápoljuk a barátságainkat. Tanuljuk meg az ifjú roxforti varázslótanonccal és barátaival, Hermionéval, Ronnal és a többiekkel együtt, mit jelent a kitartás, az önuralom, a nagylelkűség és az érzéseink elfogadása.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a roxforti diákot, akinek a homlokán különleges forradás húzódik, de most először lép elénk mint életmód-tanácsadó. Harry Potter, hét könyv, nyolc film és számos adaptáció főszereplője, a popkultúra kultikus alakja végre-valahára része lehet a mindennapjainknak: jó tanácsaival segít, hogy legyőzzünk minden akadályt, és elérjük a céljainkat.

Exit mobile version