Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Angela Murinai: Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem

Angela Murinai: Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem

Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem címmel jelent meg Angela Murinai harmadik kötete. A Mikor feltámad a szél után nem gondoltam, hogy az emigrációtörténete is majd rengeteg érzést vált ki belőlem, de így lett. Memoár arról, amikor az élet szakítja ki a gyökereid a megszokott talajból.

Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem

Az Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem volt az a könyv, amire nagyon kíváncsi voltam, ugyanakkor féltem is tőle. Kíváncsi voltam, hiszen Angéla stílusa korábban tetszett, illetve számomra példakép, hogy ilyen összeszedetten képes az életét irányítani. Rettegtem a könyv olvasásától, mert nyár óta egyre erősebben érlelődik bennem is, hogy innen muszáj lépni, na de két macskával, tök egyedül a világban mégis hogy?

Aztán kézbe vettem. És az első néhány oldalon már törölgettem a könnyeim, mert ott van feketén-fehéren leírva, hogy nem te dramatizálod túl, Magyarországon tényleg szar a helyzet. Én meg mostanában extrán érzelgős vagyok, nagyjából minden miatt, de tény, hogy érzékenyen érint az is, hogy nekem kell szedni a sátorfám, ha emberhez méltó módon akarok élni, és nem azoknak az embereknek, akik több millió ember életét teszik tönkre.

Félreértés ne essék, az Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem nem arról szól, hogy Magyarország szar hely, Németországban pedig kolbászból van a kerítés. Nagyon nem. Ha röviden akarnám megfogalmazni a könyv tartalmát, akkor azt tudom mondani, hogy arról szól, hogy ha Németországban küzdesz, akkor kapsz segítséget, és van lehetőséged előrébb jutni. Emberhez méltón élni.

Kultúrsokk egy ötvenes történetén keresztül

Angéla ugyanis a szépet és a rosszat is bemutatja ebben a kötetben. Mindezt pedig rengeteg kritikával teszi, mind a magyar, mind a német rendszerre nézve. Eközben elmeséli azt a közel sem egyszerű kálváriát, melyben fogta a két fiát, és kiköltözött.

A könyv olvasása közben azon gondolkodtam, hogy tökéletesen összefoglalja azt, amit korábban olvastam valahol. Hogy az élőlények az életbenmaradáshoz legfontosabb készségekkel jönnek a világra. A szavanna prédaállatai születés után már futnak. Az embercsecsemő pedig segítségért kiált. Angéla történetéből ez volt az egyik legerősebb üzenet számomra, hogy bárhogyan is szocializálódtunk, muszáj megtanulni újból segítségért kiáltani.

Nem utolsó sorban pedig egy eszméletlen karakán nő alakja rajzolódik ki a történeteken keresztül. Küzd a gyermekeiért, küzd a szabadságáért, és küzd a biztonságáért. A könyv egyik érdekessége egyébként, hogy nemcsak Angéla írása, hanem az idősebb fia, Ákos gondolatai is megjelennek benne, mintegy dupla nézőpontot teremtve. És főleg így olvasva, két dolog is megfogalmazódott bennem.

Drága Angéla, a történeteid alapján soha nem gondolnám, hogy gondatlan szülő lennél. Balesetek történnek, nem mindenkivel egyenlő súlyosan, de ezért egyáltalán nem vagy okolható. Sőt, számomra furcsa volt amit és ahogyan leírtál, mert értem feleennyire sem küzdött és állt ki senki, gyerekkoromban sem. És a gyerekeid is tudják, hogy mennyi mindent tettél értük, talán ez a legfontosabb. Drága Ákos, itt vagyok, majdnem 29 éves, sokat kísérleteztem az életemben, de a mai napig nem tudom megmondani, hogy mi az a szakma, ami igazán vonzana. 18 évesen, meg akár 25 évesen sem vagy semmiről elkésve.

Összegzés

Az Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem számomra húsbavágó történet volt arról, hogy meddig képes az ember elmenni. Hogy milyen rejtett tartalékokat képes mozgósítani a túlélés érdekében. Egy elég erős rendszerkritika arról, hogy kis hazánkban tényleg eszméletlenül nehéz boldogulni, főleg nőként.

Angéla ugyanakkor Németországot sem egy cukormázas úticélként mutatja be, ahová csak megérkezni nehéz. A könyvben őszintén és kendőzetlenül mesél minden nehézségéről. A végére pedig számomra nagyon szépen kirajzolódott, hogy az élet két országhatárral arrébb sem csillámporos, de ha bajba kerülsz, megtart a rendszer. És segítséget kapsz.

A nagyon erős kritika mellett pedig végtére is egy édesanya története ez, aki elvesztette az egyik fiát, a férjét, a másik két gyerekével pedig elköltözött. Közel ötvenévesen újrakezdte legalulról, mert hitte, hogy lehet jobb. Egy olyan karakán nő története ez, aki nem fél kimondani, hogy a szabadsága és a biztonságérzete mindennél fontosabb kincsek az életében. Egy olyan történet ez, amiből nagyon sok dolgot továbbvihet az olvasó magával, függetlenül a fő témától.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki olvasta a Mikor feltámad a szél című kötetet. És azoknak is, akik már elgondolkodtak a külföldre költözésen valaha. Természetesen a memoár-rajongóknak is remek olvasmány lehet az Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


“Nem tudhatod, mekkora biztonság az, ha érted a körülötted lévők szavát addig, míg nem tapasztalod meg a buborékot, ami egy idegen országban vesz körül minden pillanatban.”

Fia és férje halála után Angela úgy érzi, nincs tovább maradása Magyarországon. Az élet itthon kilátástalan, és a szánakozó tekintetek sem segítenek a lelki egyensúlya helyreállításában. Egy szebb jövő, egy új kezdet reményében Németországba költözik két nagykamasz fiával.

Nyelvtudás és támogató háttér nélkül azonban rettentően nehéz megkapaszkodni egy idegen országban. Az Ich bin aus Ungarn azonban nemcsak a kivándorlás viszontagságairól szól, hanem sokkal többről. A külföldre költözés bonyodalmain túl azt is megmutatja, hogyan őrizhetjük meg a méltóságunkat minden körülmények között, és milyen pusztító hatása lehet a fel nem dolgozott gyásznak, a gyökértelenségnek.

Ez a memoár ugyanakkor a remény, a kitartás könyve is: azt meséli el, hogy ha el is fáradunk, össze is rogyunk olykor a súlyok alatt, mindig fel lehet és fel is kell állni, újra meg újra.

Angela Murinai a bajai Eötvös József Tanítóképző Főiskolán diplomázott, majd néhány évig tanítóként dolgozott. 2014 óta írja Gumiszoba című blogját, ahol közéleti kérdésekkel, nőpolitikával, társadalomkritikával foglalkozik. 2018-ban két fiával Németországba költözött, és azóta is ott él.

Megjelent kötetei:

Mikor feltámad a szél, Libri Kiadó, 2021

10 okom a haragra, Tea Kiadó, 2021

“Emigrációs történet.

Felnövekvéstörténet.

Anyaságtörténet.” Angela Murinai

Exit mobile version