Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Robert Lacey: A Korona – Királynő születik 1947–1955 (A Korona 1.)

Robert Lacey: A Korona – Királynő születik 1947–1955 (A Korona 1.)

A Korona – Királynő születik 1947–1955 címmel jelent meg Robert Lacey brit királyi történész kötete, mely a The Crown című Netflix-sorozatot, illetve a drámában megbúvó valóságot igyekszik kettéválasztani. “Mi a valóság és mi ami pusztán fantázia? Mi az igazság és mi a legenda?” – kérdezi a fülszöveg is, és a gazdagon illusztrált könyv remek támpontot ad a kitaláció és a valóság közti navigációban. A sorozat kedvelői ráadásul egy egészen átfogó képet kaphatnak nemcsak II. Erzsébet és a királyi család, de a kor politikai történéseivel kapcsolatban is a kötet által felölelt időszakból.

Mi a valóság? És mi az, ami pusztán fantázia? (…) Különleges élvezet volt megírni A koronát, ízekre szedni a sok-sok eleven szereplőt és eseményt, akik és amelyek az 1947 és 1955 között lejátszódó történetet alakítják. Ugyanakkor kész gyötrelmet jelentett tíz eseménydús esztendőt belezsúfolni tízórányi filmbe. Ezért örömömre szolgált a javaslat, hogy Robert Lacey királyi történészt fel kellene kérni, hogy tisztázzon bizonyos dolgokat, válassza külön a tényeket és a fikciót – miközben számos, a filmben nem említett dolgora is fényt derít.

Peter Morgan előszava

A Korona – Királynő születik 1947–1955

A Korona (The Crown) véleményem szerint egy remek sorozat, azonban – még ha nem is ez a célja – igen megtévesztő lehet. A széria alkotói igyekeznek hangsúlyozni, hogy egy drámáról van szó, nem pedig dokumentumsorozatról. Így pedig a show szempontjából elkerülhetetlen a történelmi tények elferdítése és kiszínezése. Robert Lacey könyve pedig ezeket a különbségeket igyekszik helyre tenni.

A kötet részenként veszi végig az első évadot. Maga a kiadás rendkívül igényes, gazdagon illusztrált, és inkább a tényeket helyezi előtérbe. Nemcsak a főbb, hanem a kevésbé ismert karakterek is kapnak külön blokkokat, melyekben a szerző bemutatja a sorozatban és a történelemben elfoglalt helyüket, továbbá kontextusba helyezi őket.

És egy másik fontos szó a kötettel kapcsolatban, a kontextus. Ugyanis nemcsak a Netflixen látott jeleneteket elemzi, hanem olyan, a képernyőn meg nem jelenő tényeket is ismertet, melyek tudatában az olvasó egy sokkal átfogóbb képet kaphat mind a karakterek motivációjáról, mind pedig a korabeli mindennapokkal kapcsolatban.

Összegzés

A Korona – Királynő születik 1947–1955 beszerzése remek döntésnek bizonyult, ugyanis mind a sorozat, mind a királyi család kedvelőjeként sok érdekességet tartogatott. A hangvétele tiszteletteljes, és mindvégig a tények vannak középpontban, noha az elmúlt évtizedekben is rengeteg pletyka és bulvárhír övezte a monarchiát.

Számomra külön öröm volt olyan, talán szorosan sem a sorozathoz, sem II. Erzsébet uralkodásához sem kapcsolódó érdekességekről és információkról olvasni, melyek a sorozatban is csak említés szintjén merültek fel, vagy még úgy sem. Nekem sokat adtak, és így adták meg azt a varázslatot, amit kerestem. Egy kedvelt tévésorozat, és a sokszor misztikus történelmi tények keveredése, melyek mégis remekül különválaszthatóak az oldalakon.

A szerző stílusa is tetszett, szóval már elkezdtem utánanézni a többi kötetének is. Ez pedig azért is fontos számomra, mert ahogyan kutakodom a királyi családdal kapcsolatos könyveket illetőleg, néha tényleg nehéz eldönteni, hogy vajon a szerző stílusa, és nézőpontja mennyire fogyasztható és befogadható.

Kiknek ajánlom?

Ha láttad A Korona / The Crown című sorozatot, és kíváncsi vagy a valóságtartalmára, akkor mindenképpen ajánlom a könyvet. Amennyiben imádod a sorozatot, akkor kötelező olvasmány Robert Lacey írása, hiszen sok-sok extra információval szolgál mind a sorozat, mind a való élet kapcsán. Ha pedig nem láttad a sorozatot, de érdekel II. Erzsébet élete és uralkodása, akkor is jó szolgálatot tehet a könyv, ugyanis szerintem egy egészen átfogó képet ad olvasmányos és élvezetes stílusban. De ebben az esetben azért érdemes elkezdeni nézni a sorozatot is. 😉

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


@teklakonyvei Robert Lacey: A Korona – Királynő születik 1947–1955 (A Korona 1.) • könyvajánló 📚 A könyv a The Crown című Netflix-sorozat első évadának epizódjait veszi sorra, hogy azokban mi a kitaláció, és mi az, ami valójában megtörtént. Részletes kalauzként szolgál arra az időszakra, nemcsak a királynő és a királyi család kapcsán, hanem remek korrajzot is fest olvasmányosan és érdekesen. #iierzsébetkirálynő #iierzsébetbritkirálynő #iierzsébet #erzsébetkirálynő #elizabethii #queenelizabeth #királyicsalád #royalfamily #royals #thecrown #thecrownnetflix #akorona #akoronanetflix #könyvajánló #magyarbooktok #booktokhungary #könyvmoly #olvasnijó ♬ original sound – Tekla • 📚 & 👑

A Korona c. könyv adatai

Mi a valóság és mi ami pusztán fantázia? Mi az igazság és mi a legenda?

A Korona – The Crown : különleges könyvsorozat első kötete amely a II. Erzsébet angol királynő életét feldolgozó Netflix sorozat alapján készült.

Az ifjú hercegnő számára az 1952-es év tragikus fordulatot hoz: apja váratlanul meghal és Erzsébetnek – aki ekkor már feleség és anya – szembesülnie kellet élete legnagyobb feladatával; el kellett foglalnia a trónt és egy roppant birodalom kormányzásának terhét kellett vállaira venni. Nagy-Britannia lassan távolodott a háború nyomasztó árnyaitól, választ kellett találnia az új korszak új kihívásaira. E közben családi kapcsolatai sem könnyítették meg életét: édesanyja kételkedett házasságában, férje önérzetén csorbát ejtett az, hogy háttérbe kellett vonulnia, lázadó húga botrányos szerelmi viszonya pedig kínos epizód a korona és az egyház kapcsolatában. Miként születik a tapasztalatlan hercegnőből királynő, akinek minden döntését – legyen az magánéleti vagy államot érintő – egyetlen cél vezérli: a birodalom érdeke amely felett a Korona ragyog. Beleshetünk a történelem és a filmkészítés kulisszái mögé miközben átélhetjük egy nem mindennapi család örömeit, kétségeit és küzdelmeit.

A könyvet több száz fotó teszi teljessé.

Exit mobile version