Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Gárdos Péter: Semmelweis Ignác rövid boldogsága

Gárdos Péter: Semmelweis Ignác rövid boldogsága

Semmelweis Ignác rövid boldogsága címmel jelent meg Gárdos Péter legújabb regénye, melyben nemcsak arra keresi a választ, hogy ki ölte meg Semmelweist, hanem izgalmas és érdekes képet fest az anyák megmentőjéről. Ráadásul olyan nézőpontból teszi ezt, mely inkább a valóságot tükrözi, semmint a történelem során bármikor elfogadott, rózsaszín ködös, már-már kultuszba hajló tündérmesét. A korát jóval megelőző zseni szívszorító története, gyakorlatilag letehetetlen narrálásban.

Semmelweis Ignác rövid boldogsága

Semmelweis Ignác nevével szerintem nincs olyan magyar, aki ne találkozott volna még. Az anyák megmentőjeként emlegetjük, Budapesten klinika, és metrómegálló is viseli a nevét – csak hogy a legáltalánosabb példákat említsem. De azt vajon mennyien tudjuk, hogy egy-két tényen túl valójában ki volt ő?

Gárdos Péter hihetetlen kutatómunka után írta meg a Semmelweis Ignác rövid boldogsága című regényt, melyben nemcsak ez a gazdag információanyag köszön vissza, hanem egy olyan életút is kibontakozik, ami inkább a tényekre épít. Volt szerencsém részt venni a könyv bemutatóján, ahol többek között a szerzővel is hallhattunk beszélgetést, melyben sok érdekességet elárult. Ezek alapján Semmelweis olyan figurának tűnt számomra, mint sok híres író és költő: életében alig kapott elismerést, ráadásul méltatlan körülmények között hunyt el.

Semmelweisre ez sajnos többszörösen is igaz. Életében bolond Ignácként hivatkoztak rá, az őt igazoló tényeket és statisztikákat kinevették, a szakértelmét kétségbe vonták. A meghasonult orvos élete végén pedig már semmiben sem volt biztos, főleg nem önmagában.

Egy nemzet tragédiája

Vajon egy regényes életrajznál, mely egy valóban élt személyről szól, mennyire lehet spoilerezni? Ha egyáltalán semmit nem szeretnél tudni róla, ezt a részt ugord át, és folytasd az olvasást az Összegzéssel.

Ahogyan a könyvbemutatón is elhangzott, Semmelweis Ignác élete bővelkedett tragédiákban, de főleg maga Semmelweis végzete volt egy egész nemzet tragédiája. Ugyanis az anyák megmentőjét halálra verték egy bécsi elmegyógyintézetben, melynek tényét nyilvánvalóan igyekeztek eltussolni. Az exhumálás során azonban kétségbevonhatatlan volt, hogy az orvos erőszakos halált halt. Gárdos Péter és Geszti Péter forgatókönyvet is írt Semmelweis életéről, melyet azonban visszadobtak, mondván a nézőpont problematikus, és nem egyezik a nemzeti gondolattal.

Gárdos ettől függetlenül nem adta fel, és a forgatókönyvet átalakította – ebből született a Semmelweis Ignác rövid boldogsága című regény. És mennyire jó, hogy nem adta fel azt a tervét, hogy elmeséli az anyák megmentőjének az életét!

A regény nem politikai állásfoglalás, sokkal inkább a tények és az irodalmi fikció keveredése. Ugyanis a szerző a gördülékenyebb történetmesélés érdekében bizonyos karaktereket megváltoztatott, ám mindössze annyira, hogy egy átlagos hosszúságú regény terjedelmébe beleférjen Semmelweis története.

Összegzés

Nagyon szerettem olvasni a Semmelweis Ignác rövid boldogsága című regényt. Részben a kíváncsiságom hajtott, részben pedig a remek stílus, mellyel Gárdos Péter mesél. Közben egyébként azon gondolkodtam, hogy miért is nem olvastam én korábban a szerzőtől, és hogy ezt orvosolnom kell még a közeljövőben.

A történetet talán a regényes életrajz kategóriában tudnám elhelyezni, ugyanis a történelmi tények, és az irodalmi fikció keveredik ebben a kötetben. Nem utolsó sorban pedig gyakorlatilag bárki, akit egy kicsit is vonz a történelem, vagy olyan híres alakok, akikről csak keveset tudunk általánosságban, el tud merülni ebben a regényben. Mert ez a nagyszerűsége Gárdos művének, hogy hiába szépirodalom, valahogy mégis közel tudja érezni magához az az olvasó is, aki esetlegesen idegenkedik a szépirodalomtól, vagy a klasszikusoktól, mint szórakozás és kikapcsolódás.

A Semmelweis Ignác rövid boldogsága számomra egy kimagasló wow-élmény volt, egészen egyszerűen tökéletes az egész. Persze, érzelmileg azért annyira nem napsugaras olvasmány, de azt hiszem, nagyon sokat tudunk tanulni Semmelweis életéből és tragédiájából, ha nem a nemzeti nézőpontot, vagy a vágyott kultuszt hajkurásszuk, hanem kinyitjuk a szemünket, és a tényeket vesszük alapul.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki kedveli a regényes életrajzokat, és ezáltal el tud vonatkoztatni attól, hogy helyenként lehetetlen csak tényeket ismertetni, és szükséges a szerző fikciója is. Ha idegenkedsz az úgynevezett magas irodalomtól, akkor is jó választás lehet – ezeket általában én is kerülöm –, Gárdos Péter regénye abszolút bárki számára élvezhető, ha érdeklődik a témája iránt. Nem utolsó sorban pedig érdekes és élvezetes módon ad választ arra, hogy ki volt Semmelweis Ignác – azon túl, hogy az anyák megmentője.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


A 19. század egyik legnagyobb hatású orvosa volt. Felfedezése anyák millióit mentette meg szerte a világon az értelmetlen haláltól. Élete és tragikus bukása mégis tele van titkokkal és ellentmondásokkal.

Karrierje legfontosabb pillanatában képtelen volt megszólalni. Amikor pedig végre küzdeni kezdett, maga ellen fordította Európa szinte teljes orvostársadalmát. Semmelweis dühe egyszerre bizonyult felszabadítónak és halálosnak.

Talán túl korán érkezett.

Talán túlontúl izgatottan, erőszakosan hirdette az igazát.

Sokan szerették volna semmissé tenni a felfedezését, és elpusztítani őt magát is. Végül ez utóbbi sikerült.

Mi ölte meg Semmelweist?

Ki ölte meg Semmelweist?

Gárdos Péter megrendítő regénye drámai választ kínál egy zseni életének máig megválaszolatlan kérdéseire.

Exit mobile version