Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Elena Hell & Robert Krause: Sisi – Elátkozott jegyesség

Elena Hell & Robert Krause: Sisi – Elátkozott jegyesség

Sisi – Elátkozott jegyesség címmel jelent meg Elena Hell és Robert Krause regénye, melyben az ifjú Sisit, avagy Erzsébet hercegnőt ismerhetjük meg. A történet a Ferenc Józseffel való megismerkedésének története, illetve az uralkodó elcsábításáé – mert hogy Sisi nővérét szánták neki eredetileg. Romantikus-erotikus történelmi fikció, ugyanis erősen érezhető a történeten, hogy eléggé elrugaszkodott a valóságtól.

Sisi – Elátkozott jegyesség

Valóban, a Sisi – Elátkozott jegyesség közelebb van a történelmi fikcióhoz, mint a történelmi regényhez, ugyanis gyakorlatilag egy romantikus-erotikus történetről van szó, melyben az ismert főszereplők olyan oldalát ismerhetjük meg, melyet abban a korban, főleg olyan rangokkal elképzelhetetlennek tartok, hogy ilyesmi kiszivárogjon.

Ugyanis a regény elején a fiatal és zabolázhatatlan Sisi hercegnőt követheti az olvasó, aki egyáltalán nem akar házasodni. Főleg, miután eltiltották a szíve választottjától. A helyzeten viszont ama fordulat változtat, hogy a császárral, Ferenc Józseffel már az első pillanattól kezdve mintha valamilyen mágneses erővel lennének összekötve. Az egyetlen probléma, hogy Ferenc József feleségéül Sisi nővérét, Ilonát szánták.

Azt hiszem, ebben az esetben nem igazán lehet spoilerről beszélni, hiszen tudjuk hogyan végződik ez a násztánc. A regény első fele erre fókuszál. A második fele pedig szegény fiatal Sisi csillapíthatatlan libidójára.

Az uralkodók sosem tárgyalt szerelmi élete

Szerencsésnek érzem magam, hogy a mostanában egyre népszerűbbé váló regényes életrajzok fiktív elemei általában nem zavarnak. A Sisi – Elátkozott jegyesség olvasása közben viszont így is elég magasra szaladt a szemöldököm egy ponton, ugyanis a regény második része tulajdonképpen mintha csak a szexualitás körül forogna. Ezzel alapvetően nem lenne gond, de amikor egy ilyen témába van beleszőve, akkor szerintem nem csoda, hogy minimum meglepőnek érzem.

Mert vagy Ferenc József prostituáltakkal való viszonya kerül előtérbe, vagy az, hogy az egybekelésük után miért nincs elhálva a házasság, pedig Sisi mindent megtesz a férje elcsábítására. Valahogy eléggé szürreálisnak éreztem mind a stílust, mind pedig a témát.

Viszont volt egy karakter, aki ebben az egészen furcsa atmoszférában mégis érdekes, és számomra figyelemreméltó volt. Ő Fanny, Sisi prostituáltból lett komornája, akinek a valódi kilétére rájönnek a hölgyek, és elküldik. Például az ő szála miatt érzem azt, hogy ha magyarul megjelenik a második rész, akkor valószínűleg elolvasom.

Mert alapvetően a Sisi – Elátkozott jegyesség egészen olvasmányos és lendületes regény, de ott van az a félkövér de. Mert engem tényleg nem zavar, ha a valóság fiktív elemekkel van kiszínezve, de itt túl magasra rugaszkodtak a szerzők a hihető talajától. Történelmi személyek ide vagy oda, de mintha mind Sisit, mind Ferenc Józsefet kifigurázták volna ezzel a történettel, amit ha fiktív uralkodókkal vagy nemesekkel meséltek volna el, akkor talán ég azt is mondhatnám, hogy a maga műfajában remek. De így…

Összegzés

A Sisi – Elátkozott jegyesség sokkal inkább egy történelmi romantikus-erotikus regény, semmint Sisi és Ferenc József néhány fiktív elemmel kiszínezett regényes életrajza. Kétségtelen, hogy a szerzőpáros történetvezetése remek, csak valahogy túlságosan hihetetlen, hogy pont az osztrák császár kerül hasonló helyzetekbe.

Alapvetően olyan érzésem van ezzel a történettel kapcsolatban, mintha egy paródiáról lenne szó, ennek fényében pedig nem igazán tudom hová tenni. A tévésorozatot nem láttam, a könyv után pedig nem hiszem, hogy szeretném megnézni.

Kár érte, mert egyébként szerintem sok potenciál lehetett volna Sisi és Ferenc József történetében, ha kevésbé 21. századi lazaságban lettek volna ábrázolva.

Kiknek ajánlom?

A történelmi romantikusok kedvelőinek. Illetve azoknak, akiket nem zavar, hogy valós történelmi személyek rengeteg fiktív elemmel kiszínezett történetéről van szó.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Sisi – majdani osztrák császárné és magyar királyné – még félig gyereklány, amikor Ferenc József császárral szerelemre lobbannak egymás iránt. Bár eredetileg Sisi nővérét szánták a sugárzó, titokzatos és mély érzésű fiatalember hitvesének, a vakmerő, életigenlő és elragadó szépségű kamasz lány szembeszáll a család akaratával.

Kapcsolata az ifjú császárral túláradó boldogsággal tölti el a lányt. De vajon lesz-e elég ereje, hogy megküzdjön az ígéretes szerelem árnyoldalaival? Nem is sejti még, milyen élet vár rá a meghasonlott uralkodó mellett, akinek haragos természete és szenvedélye őt magát is végérvényesen megváltoztatja.

A sodró erejű regény – az RTL Klub azonos című sorozatának könyvváltozata – kendőzetlenül mutatja be a szépséges és elbűvölő osztrák császárné és magyar királyné életét. Életek, sorsok, hatalmi játszmák – érzékiség, szerelem, szabadságvágy és merev udvari protokoll.

Exit mobile version