Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Desmond Shum: Kínai rulett – Igaz történet hatalomról, korrupcióról és bosszúról

Desmond Shum: Kínai rulett – Igaz történet hatalomról, korrupcióról és bosszúról

Kínai rulett – Igaz történet hatalomról, korrupcióról és bosszúról címmel jelent meg Desmond Shum kínai üzletember első könyve. Memoárjának központi témája volt felesége, gyermeke édesanyjának nyomtalan eltűnése, azonban hogy ezt a nyugati olvasó is megértse, igen részletes képet fest a mai Kínáról. Átfogó elemzést ad, s noha engem a memoár jellege miatt érdekelt volna, sokkal inkább politikai és gazdasági értekezésnek éreztem.

Kínai rulett – Igaz történet hatalomról, korrupcióról és bosszúról

2017-ben nyomtalanul eltűnt Pekingben a szerző volt felesége, Whitney Duan. Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy Kínában ez annyira nem meglepő, mégis, engem személy szerint pont amiatt érdekelt a téma, amiért Észak-Koreáról is szeretek olvasni. Egy számunkra felfoghatatlan közegről van szó, illetve részemről annak a hihetetlen gondolata, hogy a mai modern korban vannak helyek, ahol még mindig így mennek a dolgok.

Ebből a szempontból csalódás volt a könyv, ugyanis nagyon részletes kontextusba helyezte Shum az eltűnés történetét, mégis kicsit olyan érzésem volt, mintha egy ennél még hihetetlenebb luxusrongyrázás történetét kezdtem volna el olvasni. Desmond Shum nem egyszerűen gazdag, hanem milliárdos. Whitney-vel dollármillárdokat érő üzleteik, projektjeik voltak. Természetesen ez sem legitimizálja a nő eltüntetését, de ahogyan Cersei is mondta, “When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.” És Kína abszolút adja magát ehhez a közeghez.

Akit érdekel az aktuálpolitika, a gazdasági folyamatok, no és annak a története, hogy hogyan jutottunk el idáig, részletesen Kínára koncentrálva, annak valószínűleg telitalálat lehet a Kínai rulett. Ugyanis számomra pont azok a pillérek hiányoztak ebből a könyvből, ami miatt annyira szeretem a memoárokat. És olyan részletekkel, oldalakkal volt teletűzdelve, amiket mondjuk egy online cikkben is érdektelennek érzek.

Hogyan lehet feljebb jutni Kínában?

Smúzolással. Nagyon sokkal. Az emberi kapcsolatok ezeken a körökben érdekkapcsolatok, ha tudsz valamit adni a másiknak, akkor szívesen látott vendég vagy, ha bármilyen kétség merül fel veled kapcsolatban, akkor egy szempillantás alatt kiestél. Az üzletek az alapján köttetnek, hogy ki hogyan játszik, kiket ismer, kinek a rokona. Nem vagyok naiv, tisztában vagyok vele, hogy nem kell utazni sem az ilyesmihez, azonban kisemberként mégis letaglózó volt erről olvasni.

Ugyanakkor az valahogy nem fért a fejembe, hogy szupergazdag házaspárként, akik egyébként tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy vékony jégen táncolnak, miért nem fogták magukat, és hagyták ott az egészet? Eközben Amerikában is volt már üzleti érdekeltségük, ingatlanjaik, tehát ez sem okozott volna gondot. Persze, utólag okos az ember, de amikor látszólag minden lehetőség adott, akkor valahogy érthetetlen volt számomra, hogy miért akarnak még annál is magasabbra törni Kínában.

Visszakanyarodva Whitney eltűnéséhez, a könyv végére nem igazán tudtam sajnálni a szerzőt. A gyereküket annál inkább. Valahogy Shum stílusa egyre kevésbé volt szimpatikus, ahogyan haladtam a kötettel.

Összegzés

A Kínai rulett egy részben memoár, részben elbeszélés arról, hogy mi zajlik gazdaságilag és politikailag Kínában. Az olvasót azzal a ténnyel szembesíti a szerző már rögtön az első oldalon, hogy eltűnt a volt felesége, Whitney. Majd elmeséli, hogy hogyan jutottak el addig, míg a kínai elitben olyan magasra jutottak, és olyan lépéseket tettek, hogy nemkívánatos személyeknek nyilváníttattak. Desmond Shum és kisfia azért nem tűntek el, mert akkor, 2017-ben épp külföldön tartózkodtak.

A könyv fókusza sokkal inkább a kínai politikai- és gazdasági viszonyokon van, mint Shum személyes gondolatain, továbbá számomra egy olyan ember képe rajzolódott ki a lapokon, aki a pénzért és az üzletért a végletekig képes volt elmenni. Tulajdonképpen a hiúság és a kapzsiság krónikája ez, mely nem meglepő módon tragédiába torkollik. Egyszerű kisemberként sokszor nem értettem a motivációit, sőt, olvasóként előrehaladva a kötetben egyre kevésbé tudtam sajnálni is, amiért szép lassan kezdtek kiesni a luxuselit köreiből.

Mindezektől függetlenül tanulságos olvasmány volt. A pénz megrészegít, elhomályosítja az ítélőképességet, legalábbis sokszor. De a legnagyobb lelki árat mégsem Shum fizette a tetteiért, hanem a gyereke, akinek anya nélkül kell felnőnie mindezek miatt.

Kiknek ajánlom?

Akik szeretik a memoárokat, azoknak lehet, hogy kicsit száraz olvasmány lesz. Viszont akiket inkább a már említett politikai és gazdasági kérdések érdekelnek, azoknak valószínűleg telitalálat lehet a Kínai rulett. Természetesen nem tudományos értekezésről van szó, sokkal inkább a szerző tapasztalatairól és meglátásairól, melyek a téma iránt érdeklődő laikusoknak nyújthatnak remek betekintést Kína jelenlei és közelmúltéli helyzetébe.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Desmond Shum az elszegényedett Kínában felnőve megfogadta, hogy az ő élete más lesz, mint a családjáé. Kemény munkával és szorgalommal amerikai diplomát szerzett, majd visszatért szülőhazájába, ahol az üzleti életben helyezkedett el. A munkája során ismerkedett meg a lefegyverzően intelligens és ambiciózus Whitney Duannal, akivel nem sokkal később összeházasodtak.

Bár kétség sem fért tehetségükhöz és becsvágyukhoz, a legkomolyabb üzleti sikereiket annak köszönhették, hogy időközben gyümölcsöző kapcsolatokat alakítottak ki a Kínai Kommunista Párt elitjével, az úgynevezett vörös arisztokráciával. Whitney és Desmond szárnyaltak: a cégük virágzott, az övék volt Peking egyik legfényűzőbb szállodája, magánrepülőkkel utaztak, dollármilliókat költöttek kocsikra és műtárgyakra.

2017-ben viszont valami hirtelen megváltozott. Whitney eltűnt. És vele együtt három munkatársa is. Desmond pedig megírta a Kínai rulettet, hogy elmondja mindazt, amit az asszony talán már soha nem mondhat el. És ami miatt valószínűleg Desmond sem térhet majd vissza a hazájába.

A könyvet az Economist és a Financial Times is az év egyik legjobb könyvének választotta 2021-ben.

DESMOND SHUM Sanghajban született, a gyerekkorát Hongkongban töltötte. Az Egyesült Államokban, a Wisconsin-Madison Egyetemen szerzett pénzügyi diplomát, majd a Northwestern Egyetemen és a Hong Kong University of Science and Technology képzésén folytatott tanulmányokat. Ő alapította Kína leghatalmasabb légi szállítással foglalkozó logisztikai központját Pekingben, és tagja volt a pekingi Bulgari Hotel vezetőségének. A kétezres évek elején az elsők között volt Kínában, aki vagyonának egy részét jótékony célokra fordította. A Kínai rulett az első könyve.

Exit mobile version