Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Courtney Summers: Sadie

Courtney Summers: Sadie

Sadie címmel jelent meg Courtney Summers második magyar nyelvű regénye. Az első blikke egy kedves Vörös Pöttyös látszatát keltő történet azonban jóval túlmutat az első benyomáson, ugyanis egy young adult fiktív true crime-mal találja szemen magát az olvasó. A könyv két szemszögből mutatja be a lányok sorsának alakulását.

Mindig elfelejtem, hogy a félelem legyőzhető dolog, ezért mindig újra és újra meg kell tanulnom, bár ez még mindig jobb, mintha egyáltalán soha nem tanulná meg az ember.

Sadie

Sadie egy fiatal lány, akinek a húgát, Mattie-t meggyilkolták. Mattie volt Sadie teljes univerzuma. Ezért Sadie felkerekedik, hogy ha kell, akkor a világ végéről is előrángassa a húga gyilkosát. Nem szól senkinek – bár maximum csak a szomszédot értesíthetné híján a szerető családnak. A szomszéd, May Beth viszont kapcsolatba kerül egy rádiós újságíróval, melynek kapcsán Sadie és Mattie történetét egy podcastben dolgozzák fel.

A regény pedig Sadie, illetve a podcast fejezeteinek váltakozásából áll. Számomra újdonság volt ez a szerkezet, de azt kell hogy mondjam, igazán jót tett a történetnek, mert így maximumra pörgette az izgalmi faktort. Így nemcsak a főszereplő karakter gondolataiba engedett bepillantást Courtney Summers, hanem azokkal a tényekkel is megismertette az olvasót, melyeket Sadie nem “mond ki”, hiszen tények.

Bevallom, alig tudtam letenni a könyvet, mert egészen egyszerűen annyira egyben van az egész történet. A stílusa talán egy kicsit nyers, de ez tökéletesen illik ahhoz a nyers valósághoz, melyet bemutat. Ugyanis a Sadie nem az amerikai álomról szól, hanem azokról az emberekről, akik ennek a peremére szorultak. Két fiatal lány története, akiknek gyakorlatilag egyedül kell boldogulniuk a világban, mert csak magukra számíthatnak.

A gyerekkor egyik csodája, hogy még nem teljesen fogjuk fel a megélhetés költségeit: az étel csak úgy ott terem a hűtőben, tető van a fejed felett – mert hát az mindenkinek jár –, az áram pedig csak valami boszorkányság, mint a Harry Potterben, hiszen ki merné pénzért adni a világosságot? Talán nem is arról van szó, hogy hiszel-e a csodákban, vagy sem. Inkább csak arról, hogy soha azelőtt még nem kellett elgondolkodni ilyesmin. Aztán egy nap rájössz, hogy egész addig pengeélen táncoltál.

Összegzés

A Sadie nem egy könnyed ifjúsági regény, azonban mindenképpen megéri elolvasni. A maga kissé nyers stílusában, az amerikai álom peremvidékén élő két kevésbé szerencsés lány története ez. Lánytestvéreké, ahol már a könyv legelején kiderül, hogy a húg halott, a nővér pedig kész mindent feláldozni a gyilkosa megtalálásáért.

Tipikusan az a sztori, ahol nem a mi történt, hanem a hogyan a fontos. És nemcsak a hogyan, hanem az emberi motivációk is. Mi hajtja ezt a tizenkilencéves lányt, hogy megtalálja a húga gyilkosát, akár az élete árán is? Vagy egyáltalán hogyan jutottak el addig a pontig, hol siklott félre az életük?

A regény felépítése fokozza az izgalmakat, ugyanis Sadie gondolatai, illetve egy rádiós újságíró podcast fejezetei váltakoznak, hogy minél nagyobb rálátást biztosítson a részletekre. És valóban, ez a fiktív, true crime hangulatot idéző regény annál inkább berántott, minél többet olvastam belőle. Mind a történetvezetés zseniális, mind a hangulatteremtés. Utóbbit Stephen Kinghez tudnám hasonlítani, amikor szerencsétlen olvasó reménykedik valami happy endben, miközben pontosan tudja, hogy semmi jóra nem számíthat.

Hogy képes az ember megbocsátani annak, akinek az lett volna a dolga, hogy megvédelmezze? Néha magam sem tudom, mit hiányolok jobban: azt a rengeteg mindent, amit elvesztettem, vagy azt, amim talán soha nem is volt.

Kiknek ajánlom?

Tinédzsereknek csak akkor ajánlom, ha egyébként a keményebb témák érdekelnek, és esetleg a horror/thriller/krimi vonalakat is kedveled. Ha egy átlagos, kedves Vörös Pöttyös regényt keresel, akkor a Sadie nem feltétlenül jó választás.

Tudom, hogy vannak felnőttek, akik idegenkednek a Vörös Pöttyös könyvektől, de ezzel a regénnyel kapcsolatban ne legyen ellenérzésetek. Noha fiatalok a főszereplők, azt hiszem, hogy a krimit, a misztikumot, és a true crime-ot kedvelő közönségnek igazán kedvére való olvasmány lehet.

Miről is szól a történet? Családról, testvérekről; az amerikai kisvárosi lét sokszor meg nem énekelt hőseiről, arról, hogy mit meg nem teszünk azért, hogy megvédelmezzük a szeretteinket… és milyen árat fizetünk azért, ha netán erre mégsem vagyunk képesek…

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Sadie-nek nem egyszerű élet jutott. Egymaga nevelte a húgát egy elszigetelt kisvárosban – holott ő is szinte egyedül nőtt fel -, és próbált normális életet biztosítani neki, miközben mindent megtett azért, hogy talpon tudjanak maradni.

Ám amikor Mattie-t holtan találják, Sadie egész világa romba dől. A felszínes és félresiklott rendőri nyomozást követően Sadie elhatározza, hogy maga keríti kézre a húga gyilkosát, így néhány bizonytalan nyomra támaszkodva nekivág az országútnak, hogy megtalálja a tettest.

Amikor West McCray – egy rádiós újságíró, aki Amerika elfeledett kisvárosairól vezet műsort – véletlenül fültanúja lesz Sadie történetének egy helyi benzinkúton, megszállott kutatásba kezd, hogy a nyomára bukkanjon. Podcastet indít arról, ahogy lépésről lépésre felgöngyölíti Sadie történetének mozzanatait, és próbálja kideríteni, mi történt, reménykedve, hogy még azelőtt talál rá a lányra, hogy túl késő lenne.

Izgalmas szerkezetű, megrázó történet testvérekről, erőszakról, igazságkeresésről.

Exit mobile version