Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Christopher Pike: The Midnight Club – Éjféli klub

Christopher Pike: The Midnight Club – Éjféli klub

A The Midnight Club – Éjféli klub fülszövege és borítója is egészen csalóka. Először úgy gondoltam, hogy valami Stranger Things hangulatú könyvről lehet szó, és nem is tévedhettem nagyobbat. Szerencsére tetszett a történet, azonban öt hospice-ban fekvő fiatalról van szó, akik a halál kapujában is igyekeznek még egy kicsi élni, mindezt megfűszerezi a szerző némi spiritualitással. Vajon létezik-e reinkarnáció, és ha igen, akkor lehetséges-e, hogy két lélek útja nagyon szorosan összefűződjön?

Az éjféli klub más volt. Az életről szólt – bár néha nagyon erőszakos életről, az igaz, de akkor sem a halálról. Hogy is kezdődött? Senki sem tudta egészen biztosan. Spence azt állította, az ötlet tőle származott, de Ilonka azt gyanította, hogy Kevin vetette fel.

The Midnight Club – Éjféli klub

Ahogyan fentebb írtam, számomra teljesen más élményt adott a könyv, mint amit fülszöveg alapján sejtettem. A The Midnight Club – Éjféli klub olyan messze van a horrortól, mint Makó Jeruzsálemtől, ám inkább érzelmileg borzongat. Mert öt olyan fiatal áll a sztori középpontjában, akik hospice-ban élnek, azaz nem az a kérdés, hogy meghalnak-e, hanem hogy mikor. A lelkileg nyomasztó alapfelállásból viszont Christopher Pike mégis egy remek olvasmányt hozott össze – feltéve ha az olvasó nyitott arra a kérdésre, hogy mi történik a halál után.

Ebben az egészen rövidke könyvben öt tinédzser minden éjfélkor összegyűlik, és rémtörténeteket mesél egymásnak. A regény Ilonka Pawlukot, a lengyel-magyar lányt állítja középpontba, akit különös vonzalom fűz Kevinhez. És tulajdonképpen az ő történeteik adják a gerincét a szövegnek, ugyanis ezek által kiderül, hogy a lelkük bizony előző életekben is szoros kapcsolatban volt.

Az Éjféli klub egy különös utazást kínál azoknak az olvasóknak, akik nyitottak a mi vár ránk a halál után?-kérdéskör kapcsán, no és ebben a mondhatni elbaltázott helyzetben is szívesen olvasnának némi romantikáról.

Az igazi horror, hogy vannak, akik nem nőnek fel

Számomra ebben a könyvben sokkal inkább az alaptézis volt, ami nyomasztott. Ugyanis tizenévesekről van szó, akik a húszéves kort semmiképpen nem fogják megélni. És a szerző hiába csűrte-csavarta a történetet, ebbe iszonyatosan nehéz belegondolni, hiszen a mű hiába fikció, a való életben sajnos sokszor megtörténik.

Mindezek mellett viszont volt számomra a kötetnek egy nagyon fontos üzenete: a haláltól nem kell félni, mert ugyan valaminek mégis a vége, de lehetséges, hogy valami újnak a kezdete. Itt pedig szerintem erősen függ az Éjféli klub fogadtatása, hogy ki miben hisz, nem hisz, vagy mennyire nyitott bizonyos elméletekre a témával kapcsolatosan.

Összegzés

Az Éjféli klub noha a fülszöveg azt indikálja hogy horror, véleményem szerint nagyon távol áll a műfajtól. Sőt, inkább a spirituális kötetek felé húz azzal a központi gondolattal, hogy vajon létezik-e a reinkarnáció, és lehetséges-e, hogy két lélek sok életen keresztül ennyire szoros kapcsolatban marad.

Aki esetleg kevésbé szeret a halálon, illetve az az utáni dolgokon töprengeni, annak is remek olvasmány lehet, ugyanis a fiatalok történetekkel szórakoztatják egymást, melyeket személy szerint szintén nagyon élveztem. Nem utolsó sorban ebben a helyzetben is utat talál magának a szeretet és a szerelem.

Számomra mégis a halálról, és az azon túli történésekről való elmélkedés volt, ami miatt nagyon tetszett a könyv. Félreértés ne essék, nem tolódik el erősen egyik irányba sem, inkább az olvasótól függ, hogy mely részek lesznek számára fontosak.

Kiknek ajánlom?

Az Éjféli klub számomra kevésbé volt lelkileg nyomasztó, mint a klasszikus, gyásszal és halállal foglalkozó kötetek, így bárkinek jó szívvel tudom ajánlani, akinek esetleg felkeltette az érdeklődését az ajánlóm. Ha érdekel a spiritualitás, vagy hiszel a lélekvándorlásban, akkor viszont mindenképp érdemes elolvasni. Ha pedig nyitott vagy a kérdésre, akkor is bátran vedd kézbe.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


@teklakonyvei Replying to @bookswithszofia Christopher Pike: The Midnight Club – Éjféli klub könyvajánló 📚 #booktokhungary #magyarbooktok #vöröspöttyös #christopherpike #themidnightclub #könyvajánló #bookrecommendations #könyvmolyképző ♬ Cute pop comical songs – Shintaro Aoki

Vajon létezik bocsánat a halál előtt?

A Rotterdam House egy tizenévesek számára létrehozott hospice-ház, ahol minden éjjel gyűlést tart az Éjféli Klub. Öt fiatal lány és fiú éjfélkor találkozik, és izgalmas, rémítő történeteket mesél egymásnak. Mígnem egy este megegyeznek, hogy aki legelőször meghal, mindent megtesz majd, hogy kapcsolatba lépjen a többiekkel… a síron túlról. De mi van, ha egyikük már így is sejti, mi vár rájuk a halál után? Mi van, ha őt az álmaiban olyan történetek kísértik, amik többnek tűnnek képzelgésnél vagy álomképnél: előző életek történetei?

Lehetséges, hogy valakivel összefonódik a sorsunk? Át lehet vállalni mások bűnét, és közösen szenvedni érte egy következő életben? Hiánypótló misztikus horrorregény. Légy részese az Éjféli Klub találkozóinak, és derítsd ki a titkokat te is!

Exit mobile version