Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala (Örökösök viadala 1.)

Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala (Örökösök viadala 1.)

Örökösök viadala címmel jelent meg Jennifer Lynn Barnes young adult könyvsorozatának első része, melynek kapcsán nem igazán sejtettem először, hogy mire számítsak. És talán jól is volt ez így, ugyanis lenyűgözött a történet. Fordulatokban gazdag cselekmény, szerethető, vagy legalábbis elgondolkodtató és az olvasóból érzelmeket kiváltó karakterek, no és hajsza az örökség után.

Örökösök viadala

Avery Ginks nem igazán éli az amerikai álmot. Apja sosem volt, anyja és jelenlegi pasija miatt pedig épp az autójában húzza meg magát. Az egyik gimnáziumi órájáról hívják ki, amikor egy öltönyös, korabeli srác közli vele, hogy ő a Hawthorne-vagyon örököse, és részt kell vennie a végrendelet ismertetésén. Avery semmilyen Hawthorne-t nem ismer, főleg nem a népszerű milliárdost, Tobias Hawthorne-t. Az elhunyt végrendeletében mégis Avery az egyetlen kedvezményezett, azonban csak abban az esetben, ha egy évre beköltözik a családi villába. Ahol egyébként az egész família él, és mindent megtesznek, hogy elüldözzék, vagy eltegyék láb alól.

Tobias Hawthorne négy unokája kap fontos szerepet, ugyanis mindannyian kicsit másképp állnak Averyhez. Akinek viszont egészen különleges a helyzete. Egyrészt gondolom mindenki fantáziált már arról, hogy egyszer a semmiből olyan vagyon hullik az ölünkbe, mely minden anyagi gondunkat megoldja – az egzisztenciális szorongók előnyben. Másrészt pedig mit tennél akkor, ha milliárdos vagyon várományosa lennél, és a végrendelet felolvasásakor kiderülne, hogy minden pénzt egy vadidegen örököl?

Avery tehát ebbe a lehetetlen helyzetbe pottyan bele, részben erős a motivációja, hogy ne legyen ismét hajléktalan, részben pedig egy igazán makacs és tökös női karakter lévén már csak azért is teljesíti a küldetést. Beköltözik a családi villába, eközben pedig igyekszik túlélni az egy évet, nem utolsó sorban pedig kideríteni, hogy miért pont ő?

Rejtélyek, titkok, feladványok

Személy szerint nem olvastam még hasonló alapkoncepcióról, így szőröstül-bőröstül újdonság volt az egész sztori. És nem véletlen a molyos népszerűsége sem a történetnek. Ugyanis hiába young adult, azaz fiatal felnőtteknek, tiniknek szól elsősorban, felnőttként is kiváló szórakozást nyújtott.

A regény gerincét a nyomozás adta, mégpedig annak kapcsán, hogy kiderüljön, Avery hogyan kapcsolódik a családhoz, és miért éppen ő örököl. Ráadásul Tobias Hawthorne imádta a rejtélyeket és a fejtörőket, így extra lépéseket is elhelyezett a házban a fiatalok számára. Kicsit olyan érzésem volt ennek kapcsán, mintha egy igazán lightos krimit forgatnék, ahol nem hullák, hanem titkok kerülnek elő folyamatosan.

Az Örökösök viadala nagyszerűsége számomra, hogy folyamatosan pörög a sztori, melynek szereplői érdekes karakterek. Avery, a főhős számomra kifejezetten szerethető volt, sőt, valamilyen szinten azonosulni is tudtam vele. Egyszerű olvasónak tartom magam, legtöbbször a főhősnek szurkolok, azonban ebben a regényben a mellékszereplők is legalább annyira érdekesek voltak, mint a fő szál.

Összegzés

Az Örökösök viadala egy igazán szerethető ifjúsági regény, melyben nemcsak egy erős főszereplő karaktert kap az olvasó, hanem a teljes szereplőgárda érdekes valamilyen szempontból. Ráadásul mindenki egészen humoros is, a maguk ironikus és szarkasztikus módján.

Szerettem olvasni a könyvet, mert egyetlen pillanatra sem ül le a történet, s noha egy egészen életidegen történéssel indul Avery öröklése kapcsán, talán pont emiatt a Hamupipőke-elem miatt sikeredett egy kicsit tündérmese-szerűre. Ebben a regényben a lány nem vár arra, hogy bárki babusgassa vagy megmentse, mert megedzette már annyira az élet, hogy képes kézbe venni a sorsát.

A sztori vége egyébként kikövetkeztethető, ha az ember minden erejével arra koncentrál, hogy vajon hogyan kapcsolódik Avery a Hawthorne családhoz, viszont számomra sokkal izgalmasabbak voltak a folyamatos rejtélyek és feladványok, na meg a karakterek közti dinamika folyamatos változása. Érdemes a második részt, Az örökség árát is beszerezni olvasás előtt, mert az utolsó oldal után legszívesebben azonnal belekezdtem volna a következő kötetbe.

Kiknek ajánlom?

Az ifjúsági könyvek kedvelőinek jó szívvel tudom ajánlani, továbbá mindenkinek, aki szereti a rejtélyeket, titkokat, feladványokat középpontba állító történeteket. Van némi durvaság a regényben, azonban szerintem ez elhanyagolható ahhoz képest, amivel mondjuk egy krimiben találkozik az olvasó. Nem utolsó sorban ha szereted az erős női karaktereket, akkor is remek választás lehet az Örökösök viadala.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Avery pontosan tudja, mi kell a szebb jövőhöz: túlélni a gimit, szerezni egy jó egyetemi ösztöndíjat, aztán irány a nagyvilág. Az élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat.

Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. Az örökség legfőbb várományosa, Grayson pénzéhes szélhámosnak tartja Averyt, és mindent elkövet, hogy elüldözze. Öccse, Jameson nagyapjuk utolsó feladványának tekinti a lányt – fejtörőnek, amit meg kell oldaniuk ahhoz, hogy megértsék, miért hagyta Tobias Hawthorne egy vadidegenre a vagyonát.

Averynek két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét.

Exit mobile version