Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

A. F. Steadman: Skandar és az unikornistolvaj (Skandar 1.)

A. F. Steadman: Skandar és az unikornistolvaj (Skandar 1.)

Skandar és az unikornistolvaj címmel jelent meg A. F. Steadman első regénye, melyet már a debütálása előtt több mint 40 nyelvre lefordítottak. A kisiskolás kortól olvasható ifjúsági fantasy erősen emlékeztet a Harry Potter-sorozatra, azonban ettől függetlenül kellemes kikapcsolódást kínál kicsiknek és nagyoknak is.

Skandar és az unikornistolvaj

Skandar Smith világában minden az unikornisok körül forog. A vad és veszedelmes lények a kiválasztott emberek társai lehetnek, ha a lovasok 13 éves korukban a nekik szánt unikornistojást sikeresen kikeltetik. Amennyiben ez elmarad, az unikornis vaddá válik. Kenna, Skandar nővére esélyt sem kapott, hogy lovassá váljon, így kis családjuk szeme a fiúra terelődik. Édesanyjuk évekkel ezelőtt elhagyta őket, édesapjuk pedig folyton mogorva, és talán többet is iszik a kelleténél.

Amikor Skandar a vizsga előtti este kap egy üzenetet, hogy nem vizsgázhat, nem mondják el neki. A vizsga helyszínén csalódik, majd egy titokzatos idegen mégis segít neki, hogy szerencsét próbálhasson az unikornistojásokkal.

Mindeközben egy Takács nevű illető unikornisokat rabol, és nyíltan fenyegeti a közösséget. A velejéig gonosz Takács mindenkit rettegésben tart, és természetesen egy csapat kiskamasz válik hőssé ebben a történetben.

Túl sok volt az “ezt mintha már olvastam volna”-elem

Nyilván nincs új a nap alatt, legyen szó zenéről, divatról, vagy akár irodalomról. Utóbbi kapcsán általában eléggé lazán állok a témához, viszont a Skandar és az unikornistolvaj rengeteg ponton felvetette nálam azt a dilemmát, hogy én erről már nagyon hasonló formában olvastam. Nem akarom szétszedni a szerzőt, de… már a neve is félelmetesen hasonlít J. K. Rowling-éra. Ám míg a ’90-es évek végén tényleg necces volt, hogy Jo nőként hogyan boldogulhatna az irodalmi világban, addig a 2020-as években szerintem már szinte teljesen eltűntek a nemi különbségek a könyvkiadásban.

És persze, a Harry Potter és a Skandar is mese, a műfajra jellemző elemekkel, és egyáltalán nem úgy vettem kézbe a Skandar és az unikornistolvajt, hogy akkor majd a kákán is a csomót keresem, viszont mégis többször koppantam. Ezek azonban még olyan dolgok lennének, amikre azt mondom, hogy rendben, lapozzunk. Ami viszont elmondhatatlanul idegesített, hogy a helyneveket névelő nélkül használták. Körülbelül olyan szinten tudtam volna tépni a hajam, mint az Evelyn hét férjében, amikor a Little Women Kisasszonyok helyett Kis nők lett. És igen, ha valamit ki kellene emelnem, akkor ez a nyelvtani gikszer elég sokat elvett az olvasásélményből, még akkor is, ha esetlegesen direkt lettek eltávolítva a névelők onnan is, ahol egyébként a logika megkövetelte volna.

Könyv, amiben a tizenhárom éves hőssé válik

Az ízlésemhez képest átlagosan több problémát, vagy bakit tartalmazó regény emellett egyébként sok pozitívumot is hordoz. Például ott van egy kiskamasz főszereplő, Skandar, aki hőssé válik, miközben a kíváncsisága és a lelkiismerete hajtja. Ott van a kvartett, azaz három másik lovas, akiket ugyan nem ő választott, de mégis egységgé kovácsolódnak, és barátság, bajtársiasság szövődik köztük. Tehát a Skandar és az unikornistolvaj hordozza a mesei elemeket, mindezt pedig egy fantasy környezetben helyezi el a szerző. Attól függetlenül, hogy sorozatnyitó regényről van szó, szerencsére rendes lezárást kapott a történet, és minden kérdésemre választ kaptam.

Viszonylag nagy betűkkel, nagy margóval jelent meg a kötet, tehát 9-10 éves kortól már szerintem önállóan is bátran olvasható. Az általam felvázolt problémák, a számomra zavaró tényezők a fiatal olvasóknál valószínűleg egyébként sem lesznek relevánsak.

Összegzés

A Skandar és az unikornistolvaj egy ifjúsági fantasy, mely talán a fiatalabb, 10-12 éves korosztályt tudja meghódítani. Sajnos elég sok olyan elem van benne, mely kísértetiesen emlékeztetett a Harry Potterre, továbbá a tapasztaltabb olvasók viszonylag sok problémába is belefuthatnak olvasás közben.

Összességében furcsa érzésem van, a szerző első kötete a Skandar és az unikornistolvaj, és sajnos ez agyon erősen érződik. Ha jól tippelek a történet alapján, akkor egy ötrészes sorozat nyitókötetéről van szó, ahol mind az öt elem szerepet kap majd. Kíváncsi vagyok, és megszavazom neki a bizalmat a folytatásra, azonban ettől függetlenül ez számomra egy kicsit gyengécskére sikerült.

Kiknek ajánlom?

Kiskamaszoknak, akik már tudnak önállóan olvasni, és meg is mernek próbálkozni egy teljes könyvvel. Alapvetően én szeretem az ennek a korosztálynak szóló történeteket, de a Skandar és az unikornistolvaj kapcsán olyan érzésem van, hogy a tapasztaltabb, idősebb olvasóknak nem feltétlen lesz lebilincselő olvasmányélmény. Ettől függetlenül természetesen nem beszélek le senkit a kötetről.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Skandar Smith egész életében unikornislovassá szeretett volna válni. Azon kevés szerencsések közé tartozni, akik kikelthetnek egy unikornist. Holtig tartó köteléket kialakítani vele, majd együtt szárnyalni a dicsőségért. Hőssé válni. Ám amikor álma végre valóra válna, váratlan veszély támad. Egy elvetemült, mindenre elszánt ellenség ellopja a Sziget legnagyobb hatalmú unikornisát, és a kétségbeesett küzdelembe belebonyolódó Skandar olyan titokra lel, amely egész világát elpusztíthatja… Szokatlan hősök, pusztító mágia, ádáz égi csaták és vérszomjas unikornisok; ettől a bámulatos fantasysorozattól szárnyalni fog a szíved!

Exit mobile version