Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Netflixes könyvadaptációk 2022-ben – ezekből a könyvekből nézhetünk filmeket és sorozatokat

Netflixes könyvadaptációk 2022-ben – ezekből a könyvekből nézhetünk filmeket és sorozatokat

Íme a netflixes könyvadaptációk 2022-es lista, avagy ebben a bejegyzésben olyan könyvekről lesz szó, melyek alapján a Netflixen nézhetünk filmeket és sorozatokat, remélhetőleg még idén. Személy szerint szeretem elolvasni a könyvet a film vagy a sorozat előtt, van bennem egy ilyen berögződés. Na meg az esetek jelentős többségében a könyv jobb is, mint a filmadaptáció. Hogy mindannyian felkészülhessünk a jövőbeli netflixes dömpingre, úgy gondoltam, körbenézek, hogy mely könyvekből várható tartalom a streamingszolgáltatón.

Netflixes könyvadaptációk 2022-ben

Sajnos már nem mindegyik kötet elérhető, illetve találtam olyan címeket, melyekből még nincs magyar fordítás, így talán a Netflix új löketet ad ezeknek a történeteknek. A bejegyzésben szereplő könyvek zöme azonban azonnal hozzáférhető, nem utolsó sorban pedig számomra is tartogatott érdekes meglepetéseket a lista. Néhány regény landolt is a kívánságlistámon.

Molyon egyébként létrehoztam egy listát a netflixes adaptációknak, ahol mindenki tudja jelölni, hogy mely köteteket olvasta eddig. Szerencsére annyi könyvet filmesítenek meg, hogy egészen nehéz követni, így a molyos lista sem teljes ebből a szempontból. Továbbá a netflixes könyvadaptációk 2022. lista is a teljesség igénye nélkül készült, a jelenleg ismert, zömében jövőbeli megjelenésű, és érdekesnek tűnő címek hozzáadásával.

Nézzük is a netflixes könyvadaptációk 2022-es listáját!

Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Vegyünk egy karizmatikus és sikeres politikust, annak vonzó és fiatal titkárnőjét meg az angol parlament alsóházának liftjét. Ennyi persze még nem elég egy botrányhoz, de ha hozzátesszük, hogy a felvonóban szexuális aktus történt, már biztosak lehetünk benne, hogy a sajtó érdeklődése sem marad el.

Sophie-nak még a férje hűtlenségét sem sikerült feldolgoznia, amikor egy, a házasságukra sokkal fenyegetőbb veszéllyel kell szembenéznie: Jamest az egykori szeretője nemi erőszakkal vádolja. Az asszony kétségbeesetten próbálja megvédeni a családját, szilárd meggyőződése ugyanis, hogy a férfi ártatlan. Ezzel szemben Kate, a tapasztalt ügyész biztos az államtitkár bűnösségében, és mindent megtesz azért, hogy elítéljék a vádlottat. A bizonyítás azonban nem egyszerű, hiszen a tárgyalóteremben egy két ember közötti intim kapcsolat részleteit kell tisztázniuk, amelyre a feltételezett áldozat és az elkövető más-más módon emlékszik. Vajon melyikük hazudik, illetve mond igazat?

Sarah Vaughan regénye feszes ritmusú bírósági és megindító családi dráma az ítéletalkotás és igazságkeresés nehézségéről egy olyan helyzetben, amikor a szereplők motivációi a messzi múltba vesznek.

Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon egymás mellé ültetik őket.

Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…

Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne Charlie-val…

Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!

Jessica Knoll: Szerencse lánya

,,Megláttam, milyen oltalmat nyújt a siker, a sikert pedig a mobiltelefonos beszélgetés végén található beosztott megfenyegetése, a nagyvárost terrorizáló drága körömcipő definiálja, az emberek egyszerűen akkor állnak félre az utunkból, ha úgy tűnik, hogy nekünk fontosabb helyekre kell igyekeznünk, mint nekik Úgy döntöttem, hogy csak ezt kell elérnem, és soha többé senki sem bánthat.”

A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.

DE A TÖKÉLETESSÉG LÁTSZATA VALÓJÁBAN ÁLCA.

Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolog történt vele. Meggyalázták, megalázták, meghurcolták: A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől

A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?

Karin Slaughter: Azt hittem, ismerlek

Az eltűnt lány és a Kegyetlen kötelékek nemzetközileg is elsőrangú sikerkönyv szerzője új regénnyel tér vissza – egy olyan történettel, mely még az eddigieknél is jobban felvillanyoz, provokál, és tele van izgalommal.

Mi történik, ha arról a személyről, akiről eddig azt gondoltad, úgy ismered, mint a tenyered, kiderül, hogy valójában egyáltalán nem az, akinek hitted…? Andrea Oliver mindent tud az anyjáról, Lauráról. Hogy egész életét egy tengerparti városkában töltötte Belle Isle-on. Hogy mindig is nyugodt életet akart élni és a közösség pillérévé válni. Hogy sosem tartott semmit sem titokban előtte. Mert mindannyian ismerjük az anyánkat, nem igaz?

Ám mindez megváltozik, amikor egy bevásárló körút rémálommá válik, Laurát meglövik, és Andrea hirtelen az édesanyja egy teljesen ismeretlen oldalával szembesül. Kiderül ugyanis, hogy mielőtt az anyja Laura lett volna, egészen másvalaki volt. Közel harminc évig rejtőzködött, és remélte, sosem találnak rá. Csakhogy most utolérték, és már semmi sem maradhat a régi. A rendőrség válaszokat akar, Laura ártatlansága forog kockán, ő mégsem vall, még a saját lányának sem. Így Andreának kell felfejtenie anyja múltjának szálait. Ha nem lel rá a titok nyitjára, talán egyikük sem éri meg a holnapot…

Robert Harris: München

Robert Harris lebilincselő politikai thrilleréből 2022-ben a Netflix készített izgalmas kémdrámát.

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól.

Hugh Legat a brit külügy ifjú reménysége, aki akaratán kívül titkosszolgálati játszmákba keveredik. Egy régi barátja, a náci bürokráciában dolgozó Paul von Hartmann és társai célul tűzték ki, hogy megbuktatják Hitlert, ehhez viszont arra van szükségük, hogy a feszült helyzetet rendező Müncheni Konferencia kudarccal végződjön – ez azonban háborút jelentene Anglia és Németország között.

Jennifer E. Smith: Milyen lesz a búcsú után?

A Netflixen elérhető egy újabb könyvadaptáció, amely Jennifer E. Smith fiataloknak szóló szerelmi története, a Milyen lesz a búcsú után? című regény alapján készült. A film főszerepeit Jordan Fisher és Talia Rayder játsszák.

Ők alakítják a romantikus vígjáték középpontjában álló Claire-t és Aidant, akik miután megegyeztek, hogy még a főiskola előtt szakítanak, utolsó közös estéjükön felidézik kapcsolatuk minden egyes fontos pillanatát, jelentős eseményét, hátha találnak valamit a múltjukban, ami meghatározza a jövőjüket. Az epikus randi ismerős helyszínekre és váratlan helyekre vezeti őket, és ahogy közeledik a reggel, egyre nehezebbnek találják a megállapodás teljesítését.

A történet vicces és szívszorító egyszerre, hűen ábrázolja az első szerelem fájdalmas tökéletességének minden részletét.

Jane Austen: Meggyőző érvek

A Meggyőző érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb, és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény.

Sir Walter Elliot somersetshire-i kastélyában él három lányával. Ő maga özvegyember, a lányok közül csak Mary, a legkisebbik ment férjhez, a legidősebb, Elisabeth, gőgjében hiába várt rangos házasságra, Anne-t pedig (a regény érzékeny, eszes és jószívű hősnőjét) lebeszélték arról, hogy hozzámenjen szerelméhez, egy fiatal, vagyontalan tengerésztiszthez. Anne lassan bele is törődik, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják, ám nyolc év után a kikosarazott udvarló előkerül mint sikeres, vagyonos tengerészkapitány, aki végleg le akar telepedni és családot alapítani. Leendő feleségével szemben pedig mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet, csak Anne Elliot nem.

Kaphat-e a sorstól újabb esélyt Anne, s ha valóban révbe érhet, vajon az egyszer már elutasított Wentworth kapitány oldalán találja-e meg a boldogságot és harmóniát, vagy annak az elragadó idegennek a párjaként, akivel a legváratlanabb helyzetekben találkozik újra meg újra?

Austen írói erényei töretlenek, a jellemzés, az elemző lélekrajz, az irónia, a remek helyszínleírások és a feszes szerkesztés teszik a regényt maradandó élménnyé.

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – Prelűdök és noktürnök

A Sandman borongós hangulatú, zseniális eposz, Neil Gaiman választékos prózájában és a képregényszakma legkeresettebb rajzolóinak értő tolmácsolásában tálalva, a modern mítoszok és a baljós hangulatú fantasy keveréke, amelyben a kortárs irodalom, a történelmi dráma és az ősi legendák szinte észrevétlenül fonódnak össze.

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül. Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

David Herbert Lawrence: Lady Chatterley szeretője

1928-ban D. H. Lawrence könyve, a Lady Chatterley szeretője óriási botrányt kavart a szexuális tartalmú jelenetek kendőzetlen ábrázolása miatt; pornográfia vádjával az angol hatóságok a kiadói készletet el is kobozták. Több mint harminc évig csak cenzúrázott változatban vehették kézbe a kötetet az olvasók, és egészen a hatvanas évekig kellett várniuk arra, hogy Angliában teljes terjedelmében a könyvesboltok polcaira kerülhessen a mű – addig csak külföldön nyomtatott kalózkiadásokhoz lehetett hozzájutni. Az elgépiesedett civilizáció regénye ez, szenvedélyes, poétikus alkotás. A modern társadalom bajainak gyógyírját az ösztönök, az érzelmek és az érzékek szabadjára engedésében, az emberi gyöngédségben látja. Tabukat dönt meg: a modern regényirodalomban elsőként ábrázolja szókimondóan a testi szerelmet – ráadásul két eltérő társadalmi rétegből származó ember, egy munkásosztálybeli férfi és egy arisztokrata nő között.

Christopher Pike: The Midnight Club – Éjféli klub

Vajon létezik bocsánat a halál előtt?

A Rotterdam House egy tizenévesek számára létrehozott hospice-ház, ahol minden éjjel gyűlést tart az Éjféli Klub. Öt fiatal lány és fiú éjfélkor találkozik, és izgalmas, rémítő történeteket mesél egymásnak. Mígnem egy este megegyeznek, hogy aki legelőször meghal, mindent megtesz majd, hogy kapcsolatba lépjen a többiekkel… a síron túlról. De mi van, ha egyikük már így is sejti, mi vár rájuk a halál után? Mi van, ha őt az álmaiban olyan történetek kísértik, amik többnek tűnnek képzelgésnél vagy álomképnél: előző életek történetei?

Lehetséges, hogy valakivel összefonódik a sorsunk? Át lehet vállalni mások bűnét, és közösen szenvedni érte egy következő életben?

Hiánypótló misztikus horrorregény. Légy részese az Éjféli Klub találkozóinak, és derítsd ki a titkokat te is!

Stephen King: Mr. Harrigan telefonja – novella a Minél véresebb c. kötetből

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Stephen King legújabb kötetében ezúttal négy lenyűgöző kisregény kapott helyet. A Mr. Harrigan telefonja a fiatal Craig és a magának való, idős Mr. Harrigan barátságát meséli el. Miután a fiú elveszti és eltemeti öreg mentorát, különös üzenetek érkeznek a telefonjára, amelyek végérvényesen megváltoztatják az élét. A Chuck életé-ben a világ összeomlani látszik, az internet leáll, az emberek kétségbeesetten próbálnak túlélni, csak egy bizonyos Chuckot éltetnek a városban mindenfelé. A kötet legformabontóbb és legmeglepőbb írásából megismerhetjük a titokzatos idegen életét. A Minél véresebb kisregényében gyanús körülmények között bomba robban egy iskolában. A híradásokat figyelve Holly Gibney gyanús nyomokat vesz észre és a tettes nyomába ered, miközben fény derül az évek óta lappangó, félelmetes titokra. King ebben az írásában a Mr. Mercedes és A kívülálló világába tér vissza, a folytatásból pedig megtudhatjuk, hogyan alakult a magánnyomozó további élete.

A patkány hőse a kiváló novellista, Drew Larson, aki egy váratlan ihlet hatására családja erdei házába vonul, hogy megírja élete első regényét. A munka azonban lassan halad, ráadásul a férfi lázas betegen a hegyen reked egy viharban. Az ítéletidőben végül megment egy patkányt, és a váratlan látogatóval töltött éjszaka után hihetetlen erőre kapva befejezi élete fő művét. A sikernek azonban ára van, és Drew kénytelen szembenézni a következményeivel.

A népszerű és legendás szerző csodálatos karrierje során újra és újra visszatér a rövidebb lélegzetvételű művekhez, és bizonyítja, hogy mind a mai napig képes különleges alkotásokkal meglepni olvasóját.

Louise Bayard: Azok a halványkék szemek

1830 októberének végén felakasztva találják Leroy Fry kadétot az Egyesült Államok Katonai Akadémiája, a Hudson-felföldi West Point lezárt területén. Az öngyilkosság kizárva, mivel az áldozatot brutálisan meggyalázták: kivájták a szívét a mellkasából. Az akadémia jó hírének megőrzése – és egyáltalán: fennmaradása – miatt a létesítmény vezetője a nyugdíjas éveit a közeli településen, Buttermilk Fallsban élvező egykori New York-i rendőrnyomozót, Augustus Landort kéri fel az eset felderítésére és a tettes vagy tettesek kézre kerítésére. A szigorú szabályok szerint működő katonai bázison azonban nincs könnyű dolga a feleségét és a lányát is a közelmúltban elvesztő bűnüldözőnek. Ám akad egy önjelölt, nem kevés önbizalommal – és nem mindennapi koponyával – rendelkező, ékesszóló, ugyanakkor meglehetősen szószátyár segítője: az első évfolyamos Edgar Allan Poe kadét személyében.

Bayard történelmi krimijében zseniális módon elevenedik meg a XIX. század első harmadának Amerikája és annak történetileg pontosan ábrázolt katonai akadémiai közege – ahogy „a detektívtörténetek atyja” hányatott életpályájának korai szakasza, nemkülönben romantikus-misztikus költészete és elbeszélő prózája is. A hátborzongató krimi már önmagában is lenyűgöző olvasmány, ám a Poe-életmű ismerőinek, tisztelőinek és rajongóinak igazi ínyencséggel szolgál.

Don DeLillo: Fehér zaj

Jack Gladney egy amerikai kisváros egyetemén, az általa alapított Hitler-tudományi tanszéken tanít. Népes családjával reklámszlogenekból, pletykákból és álhírekből tájékozódva élik kényelmes életüket. Jack legfőbb gondja, eltitkolni kollegái elől, hogy nem tud németül, mindaddig, míg egy nap felfedezi, hogy imádott felesége gyógyszertárban nem forgalmazható tablettákat kezdett szedni… Ráadásul egy rejtélyes toxikus gázfelhő miatt evakuálni kell a város lakosságát. Mindez rádöbbenti, hogy a tévé, a szupermarketek és a kapcsolatok biztonságosnak hitt világában is elkerülhetetlenül ott rejtőzik a halál, mellyel előbb vagy utóbb mindenkinek szembe kell néznie.

Don DeLillo (1936-) a posztmodern amerikai irodalom egyik központi alakja. A hetvenes évektől kezdve jelennek meg regényei, az áttörést a Fehér zaj hozta meg számára 1985-ben. Novellái, esszéi és színdarabjai mellett összesen tizenhét regényt írt, melyek közül a legújabb, a Nulla K 2017-ben jelenik meg a Jelenkor Kiadónál.

Amik még nem jelentek meg magyarul

Mark Greaney: The Gray Man

Courtland Gentry is a good man. But he’s a great assassin.

To those who lurk in the shadows, he’s known as the Gray Man. He is a legend in the covert realm, moving silently from job to job, accomplishing the impossible and then fading away. And he always hits his target. Always.

But there are forces more lethal than Gentry in the world. Forces like money. And power. And there are men who hold these as the only currency worth fighting for. And in their eyes, Gentry has just outlived his usefulness.

But Court Gentry is going to prove that, for him, there’s no gray area between killing for a living and killing to stay alive…

Joyce Carol Oates: Blonde

In this ambitious book, Joyce Carol Oates boldly reimagines the inner, poetic, and spiritual life of Norma Jeane Baker—the child, the woman, the fated celebrity and idolized blonde the world came to know as Marilyn Monroe. In a voice startling, intimate, and rich, Norma Jeane tells her own story, that of an emblematic American artist—intensely conflicted and driven—who has lost her way. A powerful portrait of Hollywood’s myth and an extraordinary woman’s heartbreaking reality, Blonde is a sweeping epic that pays tribute to the elusive magic and devastation behind the creation of the great twentieth-century American star.

Erich Maria Remarque: All Quiet on the Western Front

In 1914 a room full of German schoolboys, fresh-faced and idealistic, are goaded by their schoolmaster to troop off to the ‘glorious war’. With the fire and patriotism of youth they sign up. What follows is the moving story of a young ‘unknown soldier’ experiencing the horror and disillusionment of life in the trenches.

Daria Polatin: Devil in Ohio

A strange, damaged girl lives with a family after escaping a cult in this debut YA suspense/thriller that was inspired by true events.

When fifteen-year-old Jules Mathis comes home from school to find a strange girl, her mother explains that Mae is one of her patients at the hospital and will be staying with their family for a few days. But shortly after, Mae is wearing Jules’ clothes, sleeping in her bedroom, edging her out of her position on the school paper, and kissing Jules’s crush. Then things get weird.

Jules walks in on a half-dressed Mae, she’s startled to see a pentagram carved into her back. Soon white roses start turning up on the front porch, a rabid dog bites one of Jules’ sisters, and Jules’ parents, who never fight, start arguing behind closed doors.

Jules pieces clues together and discovers that Mae may be a survivor of the strange cult that has taken over a nearby town. And they will stop at nothing to get Mae back.

Jaroslav Kalfar: Spaceman of Bohemia

An intergalactic odyssey of love, ambition, and self-discovery

Orphaned as a boy, raised in the Czech countryside by his doting grandparents, Jakub Procházka has risen from small-time scientist to become the country’s first astronaut. When a dangerous solo mission to Venus offers him both the chance at heroism he’s dreamt of, and a way to atone for his father’s sins as a Communist informer, he ventures boldly into the vast unknown. But in so doing, he leaves behind his devoted wife, Lenka, whose love, he realizes too late, he has sacrificed on the altar of his ambitions.

Alone in Deep Space, Jakub discovers a possibly imaginary giant alien spider, who becomes his unlikely companion. Over philosophical conversations about the nature of love, life and death, and the deliciousness of bacon, the pair form an intense and emotional bond. Will it be enough to see Jakub through a clash with secret Russian rivals and return him safely to Earth for a second chance with Lenka?

Rich with warmth and suspense and surprise, Spaceman of Bohemia is an exuberant delight from start to finish. Very seldom has a novel this profound taken readers on a journey of such boundless entertainment and sheer fun.


Van olyan regény a netflixes könyvadaptációk 2022-es listából, mely felkeltette a figyelmed?

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Exit mobile version