Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Natalie Haynes: Ezer hajó

Natalie Haynes: Ezer hajó

Ezer hajó címmel jelent meg Natalie Haynes kötete, mely a trójai háború idejébe kalauzolja el az olvasót. Bizonyára sokan olvasták és szerették Madeline Miller sikerkönyveit, az Akhilleusz dalát és a Kirkét, és az Ezer hajó a másik oldalt mutatja be. Azaz a nőket, asszonyokat, az ő életüket és sorsukat, miközben a férfiak elmentek harcolni.

Ezer hajó

Tavaly őszig szinte egyáltalán nem érdekelt behatóan a görög mitológia, sem történeti szempontból, sem történelmi fikció szintjén. Aztán felültem én is a booktokos hype-ra az Akhilleusz dalával, tavasszal elolvastam a Kirkét, és egészen egyszerűen olyan érzésem volt, hogy nem is tudtam róla, de tényleg hiányzott ez a varázslat az olvasmányaimból. Mert az iskolai tanulmányaim alatt egyáltalán nem sikerült felkelteni az érdeklődésem a görögök iránt. Ha pedig valami inkább taszít, mint érdekel, akkor kevés az esélye, hogy kifejezetten ilyen témájú irodalmat akarsz forgatni.

Az Ezer hajó pedig ezért is nagyszerű olvasmány, mert a két Miller-regény után éreztem az ismerős közeget, ugyanakkor Natalie Haynes egy sokkal komplexebb kötetet írt. Novellák sorakoznak benne, melyek mégis egy nagy egészet alkotnak, és sok olyan nő sorsára is fény derül, akik legalább olyan izgalmas életúttal rendelkeztek, mint az általam olyannyira megkedvelt Kirké.

A kötet elején helyet kapott egy lista a szereplőkről, magyarázatokkal, hogy ki kicsoda, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Emiatt pedig bárkinek élvezetes olvasmány lehet, hiszen nem feltételezi a szerző, hogy az olvasó tökéletesen tisztában lenne a szövevényes kapcsolati szálakkal. Nem utolsó sorban pedig a stílusa és a modernitása miatt a hozzám hasonló olvasóknak is fel tudja kelteni az érdeklődését.

Nők, akik férfiak nélkül is megállták a helyüket

Az Ezer hajó különlegessége számomra, hogy nemcsak nőkről szólnak a történetek, hanem olyan nőkről, akik férfiak nélkül is megállták a helyüket. Olyan lányok és asszonyok a szereplői a kötetnek, akik minden helyzetben feltalálták magukat, akik a nehéz sorsukat is méltósággal és emelt fővel fogadták. Olyan karakterek, akik mindenki számára példaképek lehetnek.

Természetesen a szeszélyes istenek is megjelennek, akik sokszor a háttérben mozgatják a szálakat. Az Ezer hajó a trójai háború idejére koncentrál, és fontos megemlíteni, hogy az utószóban a szerző is leírja, hogy mely művek alapján alkotta meg a történetét. Az Ezer hajó egy újramesélés, tehát véleményem szerint főképp azokat az olvasókat fogja levenni a lábáról, akik a közoktatás után most fedezik fel maguknak újra a görög mitológiát.

A történetek stílusa eltér a megszokottól. Kalliopé elbeszélésében olvashatjuk a történeteket, amik nem kronológiai sorrendben követik egymást, mégis így alkotnak egy teljes egészet. A könyvnek pedig az elbeszélő fejezetei adnak keretet, illetve Pénelopeia levelei Odüsszeuszhoz.

Összegzés

Az Ezer hajó a trójai háború újramesélése, melyben a szerző a női karakterekre fókuszál. Megjelennek az istennők, a trójai nők, illetve a görög hölgyek sokasága is. A könyv több, hosszabb-rövidebb, ám mégis összeillő történetre felfűzve mutatja be az ok-okozati viszonyokat, illetve a szövevényes kapcsolatokat egyes szereplők között.

Úgy gondolom, hogy ez a kötet remek választás lehet azoknak, akik szerették az Akhilleusz dalát és a Kirkét, és szívesen ismerkednének tovább a görög mitológiával modern stílusban megírt regényeken keresztül. Számomra talán egy kicsit kevésbé volt olvasmányos az Ezer hajó Madeline Miller regényeihez képest, azonban eme hiányosságát azzal pótolta, hogy sokkal informatívabb volt akár a trójai háború, de főleg a karakterek kapcsán.

Személy szerint imádok erős nőkről olvasni, az Ezer hajó pedig pontosan őket helyezi a középpontba.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit nem nyűgözött le a görög mitológia az iskolai tanulmányai során, és felnőtt fejjel, élvezetes formában mégis szeretne vele ismerkedni. Ha szeretted a Kirkét és az Akhilleusz dalát, akkor az Ezer hajó kötelező olvasmány. Nem utolsó sorban ha épp a görögökről tanulsz, de érdektelennek, unalmasnak, és száraznak érzed a kötelező tananyagot, akkor érdemes Natalie Haynes kötetét kézbe venni, mert az ő szemszögéből lehetetlen nem kedvelni ezt a kort.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Natalie Haynes: Ezer hajó – a könyv adatai

Az Akhilleusz dala rajongóinak

Ez nem egy vagy két nő története.

Ez mindannyiuk története.

Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?

Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?

Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.

Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women’s Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.

Exit mobile version