Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Danny White: Harry – Nem hivatalos életrajz

Danny White: Harry - Nem hivatalos életrajz

Elolvastam a Harry – Nem hivatalos életrajzot, mely Harry Styles, a One Direction énekesének életéről szól. Harry szólóban is szép sikereket ért el, hozzám például leginkább a TikTokon / booktokon trendingelő zenéi révén jutott el. És mivel alapvetően szeretek memoárokat és életrajzokat is olvasni, így kíváncsi voltam, hogy vajon ki is az a Harry Styles.

Harry – Nem hivatalos életrajz

Talán ha azt kérdezem, hogy ki az a Harry Styles úgy igazából, az kevés, vagy legalábbis fals megközelítése a könyvnek. Sőt, már a legelején tisztázzuk, hogy a memoár egy olyan, adott ember életéről szóló könyv, melyet annak alanya mesél el. Az életrajz pedig egy olyan mű, melyet valaki más ír egy adott személyről, és kevésbé személyes, sokkal inkább tényszerű. Ennek a ténye nem zavart volna, azonban sajnos hiába érdekelt a kötet témája, és hiába futottam neki úgy, hogy tényleg szinte semmit nem tudtam Harryről, így sem tudtam kedvelni a szöveget.

A legnagyobb problémám az volt a könyvvel, hogy olyan érzésem volt, mintha a szerző visszanézte volna az X-Faktort – vagy legalábbis a kivonatait elolvasta volna az adásoknak –, végigfutott a Wikipedián, meg néhány rajongói oldalon, ezeket egybegyúrta volna, és voilá, kész is a könyv. Ezer évvel ezelőtt szerkesztettem és moderáltam a Starity nevű oldalon, és komolyan olyan érzés volt ez a könyv, mint amikor 15 évesen lelkesen nyomoztam a kedvenc celebjeim életrajzai után, hogy aztán egy kellemes, bulváros stílusban leírjam. Nyilvánvalóan nem tudományos értekezésre számítottam, de a szöveg túlságosan pongyolának érződött számomra.

A stílus még megbocsátható lenne, viszont olvasás után sem érzem azt, hogy adott volna egy olyan pluszt a könyv, ami miatt többet tudok Harry Stylesról, mint bárki, aki internetezik, és néha szembejönnek vele a róla szóló hírek. Az pedig csak hab a tortán, hogy számomra egyáltalán nem érződött semmiféle, egészen pici személyes jelleg sem, hiába életrajz, és nem memoár.

Összegzés

Rettenetesen csalódott vagyok, mert nem érzem, hogy a Harry – Nem hivatalos életrajz egy olyan pluszt adott volna, mely akár a legalapvetőbb elvárásomat is kielégítette volna életrajz/memoár fronton. Sőt mi több, rákeresve a szerzőre olyan érzésem van, hogy futószalagon adja ki a legnagyobb sztárok “nem hivatalos életrajzát”.

Hiába érdekelt Harry Styles személye, az életútja, hiába szerettem volna szeretni ezt a könyvet, sajnos nem jött össze. Néha sajnos én is félrenyúlok, amikor olvasmányt választok. Viszont azt pozitívumként élem meg, hogy zenészekről szóló könyveknél mindig benyomom a “This is…” playlistet, aztán az albumokat, szóval kiderült számomra, hogy egészen kellemes zenét gyárt Harry, a legfelkapottabbakon túl is.

Kiknek ajánlom?

Talán most értem el oda először, hogy erre a kérdésre annyit tudok reagálni, hogy fogalmam sincs. A nálam fiatalabbak valószínűleg Danny White-nál is többet tudnak Harryről, a tőlem idősebbeket meg valószínűleg elég limitáltan mozgatja meg Harry Styles. Talán azoknak lehet ajánlatos olvasmány, akiket érdekel, hogy honnan és hogyan jött Harry Styles, azonban tényleg abszolút semmit nem tudnak róla. Nem utolsó sorban pedig ha nem zavar, ha tényleg közismert tényekről olvashatsz, akkor tudom jó szívvel ajánlani.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Harry Styles abban a pillanatban rabul ejtette az angolok szívét, amikor mindössze tizenhat évesen először lépett az X-Faktor színpadára. Ez a lenyűgöző életrajz, amely gyermekkorától indulva, üstökösszerű felemelkedésén, szóló- és filmszínészi karrierjén át részletesen végigkíséri az életútját, minden eddigi könyvnél közelebb hozza a sztárt az olvasóhoz.

Exit mobile version