Facebook – A közösségi oldal titkai címmel jelent meg Steven Levy kötete, mely – ahogyan a cím is mutatja – a techóriásról, a Facebookról szól. Manapság az a meglepő, ha valaki nincs fent a közösségi oldalon, azonban az induláskor az egyetemi körökben aratott siker is csodaszámba ment. A Facebook alapításáról, annak kitalálójáról, Mark Zuckerbergről, és az évek során a világ egyik legjobban jövedelmező cége körüli botrányokról szól a könyv.

Mark Zuckerberg az egyik legismertebb arc a világon. Ő a Facebook vezérigazgatója, ami a világ legnagyobb közösségi hálózata – a világ valaha volt legnagyobb emberi hálózata –, melynek lassan kétmilliárd felhasználója van, akiknek a fele mindennap bejelentkezik az oldalra. A Facebooknak köszönhetően jelen állás szerint ő a világ hatodik leggazdagabb embere. És mivel nagyon fiatalon alapította meg a Facebookot – alig tizenkilenc évesen, harvardi koleszszobájában –, ő lett a jelképe azoknak az észveszejtő lehetőségeknek, amiket a modern technológia nyújthat akár a legfiatalabb korosztály számára is. Enyhe kifejezés, hogy híres. És mégis, itt van.

Facebook – A közösségi oldal titkai

Úgy gondolom, hogy manapság a Facebook megkerülhetetlen. Egészen egyszerűen a mindennapi kommunikációnk szerves része lett, csak úgy, mint a legtöbb vállalkozásé is. És akkor ha ehhez hozzávesszük, hogy több más céget is felvásároltak időközben – például Instagram, WhatsApp, stb. – akkor gyakorlatilag nem tudod ignorálni Zuckerberg termékét. A könyv pedig erről a techóriásról szól, mely egy harvardi koleszszobában született.

A Facebook – A közösségi oldal titkai egy igen részletes dokumentumregény. A legelején bemutatja a Zuckerberg családot, és Mark bimbózó érdeklődését az éppen akkor debütáló személyi számítógépek felé. Viszonylag hosszan taglalja a híres-hírhedt kérdést is, hogy vajon Zuckerberg ötlete volt-e a Facebook, avagy lopta?

Steven Levy kronológiai sorrendben veszi végig a nagyvállalat történetét, igen részletesen. Rengeteg interjút készített, Markkal is többször beszélt, emiatt pedig talán kevésbé meglepő, hogy a Facebook – A közösségi oldal titkai hangvétele sokszor steril. Valószínűleg ez volt az ára annak, hogy a Facebook legmagasabb rangú beosztottjaival, és magával a vezérével is beszélhetett, nem utolsó sorban hogy rengeteg információt kapott.

A hirdetések miatt odáig jutottunk, hogy szép kocsikat és szép ruhákat hajszolunk, és csak azért vállalunk el olyan munkákat, amiket utálunk, hogy olyan cuccokat vehessünk meg, amikre semmi szükségünk.

A kulisszák mögött

A Facebook – A közösségi oldal titkai egy igen vaskos kötet a maga 758 oldalával, ami számomra sokszor egészen egyszerűen megnehezítette az olvasást. Nagyon részletes, és talán pont emiatt kevésbé volt számomra olvasmányos. Úgy gondolom, hogy abból a szempontból mégis remek olvasmány volt, hogy kicsit több fogalmam van már erről a techóriásról, azonban a morális dilemmákat nem feltétlenül sikerült eloszlatnia.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki kíváncsi a Facebook születésére, és Mark Zuckerberg sikertörténetére. Részben egyébként szociológiai szempontból is érdekes lehet, hiszen egyetlen weboldal a feje tetejére állította az egész Föld internetezési szokásait. Aki szeretne elmélyedni a Facebook világában, vagy akár Mark Zuckerberget szeretné jobban megérteni, annak mindenképpen ajánlom.

Még több könyvajánlót itt olvashatsz.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Steven Levy: Facebook – A közösségi oldal titkai

Botrányok és veszélyek nyomában!

Mark Zuckerberg másodéves egyetemista korában megalkotott egy egyszerű weboldalt, amit az egyetemi campus közösségi hálójának szánt. Az oldal híre futótűzként terjedt a hallgatók között, és nemsokára már az ország minden szegletéből csatlakoztak tanulók a Facebookhoz.

Ma a Facebook már egy cseppet sem hasonlít Zuckerberg első, egyszerű alkotásához. Techóriássá nőtte ki magát, a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb cégévé. A Facebook ma már megkerülhetetlen, és szerves része az emberek mindennapjainak. Érezzük. A közelmúltban kirobbant botrányok nyomán – választásokat befolyásoló álhírprofilok, a felhasználók személyes adatainak aggályos felhasználása, alapítójának és CEO-jának aggasztó megnyilvánulásai – a cég körüli kényes kérdések egyre húsba vágóbbak lettek.

Levy több száz, cégen belüli és cégen kívüli interjú elkészítése után vetette bele magát a közösségi média legsötétebb bugyraiba, hogy lehengerlő és lebilincselő stílusával feltárja előttünk a techóriás történetét, ami megváltoztatta a világot, és most viselnie kell a következményeket. Vagy mi viseljük a következményeket? Sosem látott mélységben ismerhetjük meg a Facebook titkait. Nézz a kulisszák mögé!