Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Michael Mosley: A jó alvás titka – Útmutató a nyugodt éjszakai pihenéshez

Michael Mosley: A jó alvás titka - Útmutató a nyugodt éjszakai pihenéshez

A jó alvás titka – Útmutató a nyugodt éjszakai pihenéshez címmel jelent meg Michael Mosley igen átfogó kötete arról, hogy milen sok dologtól függhet, hogy hogyan alszunk éjszaka. Mert nem mindegy, hogy milyen az alvásminőségünk, mely kihathat nemcsak a teljesítményünkre, hanem az egészségünkre is. De ha alvásról van szó, íme egy érdekesség is: a pacsirták és a baglyok léteznek, sőt, a társadalmi elvárásokhoz jobban illeszkedő pacsirta életmódra át lehet szoktatni magunkat!

A jó alvás titka – Útmutató a nyugodt éjszakai pihenéshez

Akkor szemeltem ki magamnak ezt a könyvet, amikor három műszakban dolgoztam. Noha az esetek nagy többségében megtaláltam a nekem komfortos pihenési ciklusokat, de azért voltak időszakok, amikor nehezen ment. Később délután, késő estig dolgoztam, ami a bagoly énemnek tökéletesen megfelelt. Most pedig “normális” időpontban fogok dolgozni, ami viszont a korán kelés miatt félelmetes bagolyként.

A jó alvás titka noha kiemeli, hogy a több műszakban dolgozóknak is segítséget nyújt, ez a könyv vége, és egy egészen rövid fejezetben taglalja a tippeket. Ráadásul szerintem szubjektív is, hiszen amikor én például éjszakás műszakban voltam, képtelen voltam munka után fent maradni, amit Mosley javasol. Vagy például a munka közbeni, 20 perces szieszta sem volt kivitelezhető, a koffeinmegvonás pedig egyenesen lehetetlennek tűnt.

Ha a normális munkarendet nézem, akkor viszont pozitívabb a kötet számomra. Egész életemben bagoly voltam, tiniként dél és délután négy között ébredtem, és az évek múlásával azért ez kezdett redukálódni, normalizálódni. Ettől függetlenül ha 8 előtt kell kelnem, annak megérzem a hatását, teljesen mindegy, hogy mikor fekszem le.

Az ágyban töltött idő nem egyenlő az alvás idejével

És itt ugrik a majom a vízbe! Mert hiába fekszik le az ember korábban, lehet, hogy nem is emlékszik rá, de valószínűleg felébred alvás közben. Erre egyébként azt javasolja a szerző, hogy érdemes egy úgynevezett alváshigiénét kialakítani, azaz az agynak azt az üzenetet küldeni, hogy az ágy alvásra való. Ebbe például beletartozik a helyes étkezés is, sőt, a horkolás elkerülése. Utóbbi pedig szorosan összefügg a testi egészségünkkel, nem utolsó sorban pedig a súlyunkkal is.

A kötet vége tulajdonképpen egy receptgyűjtemény, mely az alvást támogató étrend kialakításában segít. Ugyanis nemcsak a testünkön lévő zsírréteg, hanem a bélflóránk is kiemelt fontossággal bír az alvásminőségünk szempontjából. Akármennyire furcsának is tűnhet, de a prebiotikumok és a probiotikumok pozitívan hatnak az alvásminőségünkre is.

Érdekességek az alvásról

A jó alvás titka nemcsak tippek és trükkök tárháza, hanem rengeteg érdekességet is felsorakoztat. Például mitől függ, hogy valaki éjjeli bagoly, vagy reggeli pacsirta? Egy úgynevezett cirkódium órától, mely az esetek többségében nincs összhangban a 24 órás napokkal. A jó hír, hogy kis odafigyeléssel, eszközökkel ez az óra téningezhető.

Vagy például az egész éjszakai alvás egészen újkeletű dolog, őseink, főleg a villanykörte és a mesterséges fény feltalálásáig két részletben aludtak éjszaka. És noha rettenetesen furának tűnik, lehetséges, hogy kipihentebbek voltak, mint mi.

Összegzés

Az alvás egy igen kellemes és pihentető tevékenység is lehet, ha pedig valami nincs rendben, akkor hatalmas stressz forrása, mely a következő napunkra erőteljesen rányomja a bélyegét. Noha a A jó alvás titka alapvetően egy pozitív üzenetű kötet, nekem, túlsúlyosként olykor stresszforrás is volt, hogy a többletsúly mekkora mértékben játszhat szerepet a nem kielégítő éjszakai pihenésben.

Mindent összevetve úgy érzem, hogy nincs kellően kihangsúlyozva a könyvben az, hogy olyannyia mások vagyunk, máshogy működünk, hogy talán A jó alvás titka nem ennyire élesen elhatárolható dolgokból áll. Míg valakinél a délután 4-kor elfogyasztott kávé is negatívan hat az alvására, addig van, aki alvás előtt is fel tud hajtani egyet, és alszik, mint a bunda. Viszont tagadhatatlan, hogy akinek folyamatos problémaforrást jelent az alvás, annak útmutatóul szolgálhat a könyv. Nem utolsó sorban azt is javasolja a szerző, hogy ha valami kórosan nincs rendben, érdemes szakemberhez fordulni.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki érdekesség szintjén szeretne az alvásról olvasni. Ha problémáid vannak vele, és nem jutsz dűlőre, akkor is érdemes lehet elolvasni, kipróbálni a tippeket, sőt, a recepteket is. Ha pedig nehezebb időszak előtt állsz az alvás szempontjából, akkor azért is hasznos lehet.

Még több könyvajánlót itt olvashatsz.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

A jó alvás titka – Útmutató a nyugodt éjszakai pihenéshez könyv adatai

A jó alvás titka című könyvében dr. Michael Mosley a legfrissebb, újszerű tudományos megállapítások összegzésével adja értésünkre, hogy miért is olyan fontos a rendszeres jó alvás. Személyes tapasztalatait kutatási eredményekkel alátámasztva elmagyarázza, hogy az alvás miért jelent sokunk számára kihívást, mi működik, és mi nem, valamint megismerteti velünk saját, az alvás körüli mítoszokkal leszámoló alvásprogramját.

Ez az egyszerű, hatékony és életmódváltást lehetővé tévő könyv elkalauzol minket az álmokat kutató tudományos világba, segít megértenünk, hogy miért is fontos az egészséges bélflóra és az étkezési időpontok. Tippekkel-trükkökkel segít nemcsak abban, hogy jobban aludjunk, hanem a stressz-szintünk csökkentésében is, valamint abban, hogy boldogabb és egészségesebb életet élhessünk.

Számtalan meglepő javaslatával – például kamaszoknak, éjszakai műszakban dolgozóknak és jetlagben szenvedőknek szóló tanácsaival – és a mély alvást a mikrobiom helyreállításával serkentő receptjeivel A jó alvás titka nélkülözhetetlen segítség a jobb éjszakai pihenéshez, a stresszcsökkentéshez és egy egészségesebb életvitelhez.

A nyugodt, pihentető éjszakai alvás nélkülözhetetlen az agy és a test egészsége szempontjából. Ha eleget és jól alszunk, az csökkenti a depresszió kockázatát, segít a krónikus betegségek legyőzésében, javítja a memóriát, és mindemellett egyszerűen csak jólesik.

Akkor mégis miért jelent sokunk számára ekkora kihívást a jó alvás?

A jó alvás titka című könyvében dr. Michael Mosley elmagyarázza, hogy mi történik, amikor alszunk, melyek az általános alvászavarok fő kiváltó okai, és miért nem működnek az általános tanácsok.

Exit mobile version