Ifjúsági könyvek mentális betegségekről, avagy young adult könyvajánló a témában. Fontosnak tartottam, hogy a mentális betegségekről is szó legyen a blogon, ezért ebben a bejegyzésben 18 olyan young adult regényt gyűjtöttem egy csokorba, melyek mentális betegségekkel foglalkoznak. Mindegyik regénynél kiemeltem, hogy pontosan mivel találkozhat az olvasó, amennyiben kézbe veszi az adott kötetet. Úgy gondolom, hogy a cím adja magát, de kiemelem, hogy erős trigger warning lehet a teljes bejegyzés.

Ifjúsági könyvek mentális betegségekről | young adult könyvajánló

A mentális betegségek skálája igen széles, ám úgy gondolom, hogy a mai világban szerencsések vagyunk. Márpedig azért, mert ha egy-egy témáról bővebben is szeretnénk olvasni, akkor válogathatunk is a művek közül. Az ifjúsági könyvek mentális betegségekről pedig azért kiemelten fontos téma véleményem szerint, mert tiniként sokkal sérülékenyebb az ember, mint felnőttként, és egészen egyszerűen komfortérzetet adhat egy-egy regény. Egy hasonló korú karakter, aki hasonló problémákkal küzd. Azaz a nem vagy(ok) egyedül érzése.

Nem utolsó sorban pedig edukatív jelleggel is hasznos ilyen regényeket kézbe venni, hogy aki esetleg nem találkozott mentális betegségekkel a való világban, jobban megérthesse a betegségeket, és azokat a személyeket, akik küzdenek ezekkel. Mindenképp tervezek majd hasonló posztot nem ifjúsági témában is, talán ott szélesebb a skála.

Eme ifjúsági könyvek mentális betegségekről bejegyzésben elég vegyes köteteket válogattam. Vannak, amiket bármikor megtalálunk a könyvesboltok polcain, és vannak, melyek már sajnos nem kaphatóak (jelenleg). Egyszerűbb és összetettebb regények is szerepelnek, szorongástól az öngyilkossági kísérletig. Vannak közismertebbek, és kevésbé népszerűek. Magyar, és angol nyelvűek. Végül, de nem utolsó sorban, több regény felkerült a várólistámra is.

Lássuk az ifjúsági könyveket mentális betegségekről! A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült.

Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

➽ önsebzés, öngyilkossági kísérlet

Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Az embereknek tudniuk kell rólunk. Azokról a lányokról, akik a fájdalmukat a testükre írják.

A 17 éves Charlie Davist a Creeley pszichiátriai intézetben kezelik sikertelen öngyilkossági kísérlete után. Eddigi élete csupa szomorúság, tragédia és mellőzöttség volt: édesapja halála után elmenekült otthonról bántalmazó anyja elől. Pénz és barátok nélkül élt az utcán, megtapasztalta a teljes kiszolgáltatottságot, az éhezést és a fizikai fájdalmat.

A klinikán hozzá hasonló, önbántalmazó lányok társaságában van. Casper doktornő segítségével megindulhatna a gyógyulás útján, de anyagi helyzete nem engedi, hogy ott maradjon. Munkát és lakást talál, ám egyenlőtlen kapcsolatba keveredik a drogos, alkoholista, “majdnem híres” zenésszel, Riley-val, aki kihasználja őt, és nem engedi kiszabadulni az ördögi körből.

Charlie-nak azonban – szinte tudtán kívül – új barátai és támogatói lesznek, akik visszarántják a szakadék széléről, és erőt kap tőlük ahhoz, hogy hátat fordítson a kilátástalan, veszélyes kapcsolatnak.

Ned Vizzini: Nyomás alatt

➽ depresszió, öngyilkossági kísérlet

Ned Vizzini: Nyomás alatt

Az ambiciózus, New York-i tinédzser, Craig Gilner eltökélte, hogy sikeres lesz az életben – ami azt jelenti, hogy be akar jutni a megfelelő gimnáziumba, a megfelelő főiskolára, a megfelelő munkahelyre. Ám amint Craiget felveszik a manhattani Vezetőképző Gimnáziumba, a nyomás elviselhetetlenné válik. Nem eszik, nem alszik, míg, egy este, majdnem megöli magát.

Craiget, öngyilkossági kísérletének köszönhetően egy pszichiátriára utalják, ahol nem mindennapi új szomszédokat szerez: egy transzszexuális szex függőt; egy lányt, aki ollóval esett az arcának; és az önmagát megválasztó Armelio elnököt. Itt Craig végre képes szembenézni szorongásának forrásával.

Ned Vizzini, aki maga is járt már pszichiátrián, különösen megindító történetet írt a boldogsághoz vezető, néha nem várt útról.

Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?

➽ szociális szorongás

Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?

Audrey hetek óta nem teszi ki a lábát a lakásból.Édesanyja szerint olyan, akár egy törött porcelánváza. A szomszéd srác szerint olyan, akár egy lökött celeb, aki napszemüvegben ül az elsötétített szobában. Linus szerint pedig olyan, akár a rebarbara, ami csak árnyékban érzi jól magát. A pszichológusa szerint… na, azt inkább hagyjuk. Audrey szorong és pánikol. Mindentől és mindenkitől. A számítógépes játékokra rágyógyult öccsétől, a női magazinokból nevelődő anyjától, a sportkocsikról álmodozó apjától, de legfőképpen Linustól, akinek olyan a mosolya, akár egy gerezd narancs.

Audrey valahol útközben elvesztette önmagát, és úgy tűnik, minden összeesküdött ellene, de egy váratlan találkozás, egy óvatos séta a Starbucksba és egy szintén különös srác közeledése talán mindent újraírhat a lány életében.

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

➽ depresszió

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

“Az élet, a szerelem és a barátság regénye” – Az “Egy különc srác feljegyzései” című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.

A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a “Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.

Emery Lord: Amikor összeütköztünk

➽ bipoláris zavar, depressziós szülő

Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Jonah sosem gondolta volna, hogy létezik egy olyan lány, mint Vivi.

Vivi nem sejtette, hogy Jonah hoz fényt az életébe.

Egyikük sem gondolta, hogy ilyen nyaruk lesz… hogy olyan nyár lesz, ami felülírhatja a jövőjüket.

Egy lebilincselő történet egy új szerelemről, régi sebekről, és a mélyben fortyogó erőkről… két fiatalról, akik rájönnek arra, hogy ha a megfelelő emberrel, a megfelelő időben “ütközöl”, az mindörökre megváltoztat.

→ a könyvről a régi blogomon írt ajánlóm itt olvashatod.

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

➽ bipoláris zavar

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Theodore Finchet elbűvöli az elmúlás. Már több módját is kipróbálta, hogy véget vessen az életének. Ám a világ jó és szép dolgai, legyenek azok bármilyen kicsik, minden egyes alkalommal megakadályozták ebben. Violet Markey úgy él, hogy csak a jövőbe néz, számolja a napokat az érettségiig, és azt tervezi, hogy elhagyja a várost, ahol minden a nővére halálára emlékezteti. Egy hihetetlen véletlen megváltoztatja mindkettőjük életét. Amikor Finch és Violet az óratorony párkányán találkozik, még nem tudják, ki menti meg a másikat. Aztán egy iskolai projekten azt a feladatot kapják, hogy fedezzék fel saját államukban a ,,természet csodáit”, de Finch és Violet közösen egy sokkal fontosabb utazásra indulnak…

Finch Violet mellett önmagára talál, és a lány megismeri néha kicsit furcsa, de vicces, nyitott, jókedvű oldalát. A fiú pedig eléri Violetnél, hogy már ne számolja a napokat az utazásig, és készen álljon egy új életre. De ahogy Violet világa egyre inkább kinyílik, Finché úgy zsugorodik.

John Green: Teknősök végtelen sora

➽ OCD

John Green: Teknősök végtelen sora

A tizenhat éves Azát sosem hozta igazán lázba a szökevény milliomos, Russel Pickett utáni nyomozás, de miután százezer dolláros pénzjutalom forog kockán, legjobb és legvakmerőbb barátnőjével, Daisyvel buzgón kutatni kezd utána. Együtt próbálják megtalálni az utat először is Pickett fiához, Davishez.

Aza minden erejével igyekszik. Próbál jó gyerek, jó barát, jó tanuló és még jó detektív is lenni, miközben sötét belső gondolatai spirálként tekerednek köré.

John Green, az Alaszka nyomában, a Katherine a köbön, a Csillagainkban a hiba, és a Papírvárosok díjnyertes szerzőjének várva várt új könyve kíméletlen őszinteséggel meséli el Aza történetét. A Teknősök végtelen sora ragyogó regény szerelemről, akaraterőről és egy élethosszig tartó barátságról.

Sarah Dessen: Just Listen – Figyelj rám!

➽ PTSD, étezési zavarok

Sarah Dessen: Just Listen - Figyelj rám!

Ahhoz, hogy megleld az igazságot, készen kell állnod rá, hogy meghalld.

Tavaly még Annabel volt “a lány, akinek megvan mindene” – legalábbis ezt a szerepet játszotta egy népszerű reklámban.

Idén azonban ő lett a lány, akinek nem maradt semmije: nincsenek barátai, mert a suli legálnokabb lánya, Sophie, ellenségnek kiáltotta ki; oda az otthoni béke is, mióta a nővére anorexiával küzd; az iskolai ebédszüneteket pedig egyedül kell töltenie. Egészen addig, amíg találkozik Owen Armstronggal.

A magas, sötét hajú és rosszfiú hírében álló Owen a zene és az igazság megszállottja. Az ő segítségével Annabelnek talán sikerül szembenéznie a múlttal… Mi történt azon az estén, amikor megszakadt a barátsága Sophie-val?

Neal Shusterman: Az óceán mélyén

➽ skizofrénia

Neal Shusterman: Az óceán mélyén

MINDIG AZ A LEGFÉLELMETESEBB, AMIRŐL A LEGKEVESEBBET TUDUNK

Az óceán mélyén című regény 2015-ben összesen tíz különböző díjat nyert az Egyesült Államokban, köztük a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nemzeti Könyvdíjat is. A fantasyk és disztópiák szerzőjeként ismert Neal Shusterman új regénye viszont távolról sem a képzelet szüleménye. Egy fiúról szól, aki alámerül a világ legmélyebb pontjára. Tengeralattjáró és védőfelszerelés nélkül. Mit tehet egy szülő, amikor a fia azt állítja, hogy valaki meg akarja ölni? Kihez fordulhat egy gyerek, amikor úgy érzi, hogy szülei helyét álruhás szörnyek vették át?

Az óceán legmélyebb pontja a Mariana-árok ­fenekén lévő Challenger Deep. A skizofrénia egy mentális betegség, amely több tízmillió embert érint a világon. A Challenger Deep 10 916 méter mélyen van. A skizofrénia a betegek jelentős részénél serdülőkor táján jelentkezik. Az óceán legmélyebb pontján mindezidáig összesen három ember járt. A skizofrénia leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallucinációk és a paranoid téveszmék.

Rainbow Rowell: Fangirl

➽ szociális szorongás, tanulási zavarok

Rainbow Rowell: Fangirl - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

Cath imádja Simon Snow-t. Oké, Simon Snow-t mindenki imádja Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk elment. Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek. Cath nővére nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar.

Most, hogy felvették őket a főiskolára, Wren megmondja Cath-nek, hogy nem akar egy szobában lakni vele. Cath kikerül a védelmi zónájából, ettől fogva egyedül kell megállnia a lábán. Lesz egy mogorva szobatársa, akinek a kedves fiúja örökké náluk lebzsel; egy regényíró professzora, aki szerint a fanfickel bealkonyult a civilizációnak; egy jóképű évfolyamtársa, aki csak a szavakról akar dumálni és közben folyamatosan izgulhat lágyszívű, érzékeny apjáért, aki még sose volt igazán egyedül. Tehát az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni, ha a felnőtté válás ára az, hogy le kell válnia Simonról?

John Green: Alaska nyomában

➽ depresszió

John Green: Alaska nyomában - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

Miler Haltert elbűvölik híres emberek utolsó mondatai – és meglehetősen unja már a biztonságos otthoni életét. A középiskola után egy bentlakásos iskolába jelentkezik, hogy kiderítse, mit értett François Rabelais, a nagy reneszánsz, humanista író a ,,Nagy Talán”-on. De ami a Culver Creekben vár rá, az ennél jóval több: itt ismerkedik meg Alaska Younggal, aki magával rántja Milest a labirintusába, és beletaszítja a Nagy Talánba.

Az Alaska nyomában arról mesél, milyen kitörölhetetlen nyomot hagyhatunk egymás életén. Egy modern klasszikus, a #1 bestsellerszerző John Green elképesztő bemutatkozása, és egy úttörő, új hang megszületése a kortárs irodalomban.

Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók

➽ OCD, szorongás, étkezési zavarok

Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

NEM KELL MINDENKINEK KIVÁLASZTOTTNAK LENNI.

Hősnek, aki szembeszáll a zombikkal vagy a lélekevő szellemekkel, vagy az új fenyegető dologgal – a kék fényekkel meg a sok halállal -, bármi is az.

Mi volna, ha TE lennél Mikey? Aki csak túl akar lenni az érettségin, majd jól szórakozni a banketten, de előtte valaki felrobbantja az iskolát. Már megint.

És mi van akkor, ha TÉGED nagyobb problémák gyötörnek, mint a következő világvége, mert meg kell találnod a különlegest a saját hétköznapi életedben?

Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok

➽ anorexia, önsebzés, étkezési zavarok

Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

“Azért utaztam el a Jégviráglányok földjére, mert számtalan olvasóm számolt be szóban és írásban arról, hogy evészavarokkal küzdenek, vagdossák magukat, és úgy érzik, hogy valahol eltévedtek. Bátorságuk és becsületességük indított el az úton, amelyen rátaláltam Liára, és megértettem, miért ment tönkre. Noha Lia története a képzelet műve, az ihletet ezektől az olvasóktól kaptam, amit ezennel köszönök.” – (Laurie Halse Anderson)

John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

➽ agorafóbia, pánikbetegség

John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

A 16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a hétköznapokban… Három éve nem lépett ki a házból. A családja mindenben támogatja, online folytatja tanulmányait, de nem érzi úgy, hogy a szociális életből bármi is hiányozna neki. Azonban tudja, hogy nem élhet így örökké. Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Abban is biztos, hogy ez a tapasztalat neki is segíteni fog abban, hogy megírja a lehető legtökéletesebb felvételi esszét a fősulira, amivel biztosan megkapná a pszichológiai program ösztöndíját.

Eltökélve, hogy ,,megjavítja” Solomont, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem olyan sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, melyeket maguk közé építettek, a barátságuk pedig veszélybe kerül.

Nathan Filer: A ​zuhanás sokkja

➽ skizofrénia

Nathan Filer: A ​zuhanás sokkja - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

“A történetet Matthew meséli el, aki imádott bátyja halála óta küzd a skizofréniával. Matthew sorsát gyerekkorától a húszas évei elejéig követhetjük nyomon. Megtudhatjuk, miként süllyedt tudathasadásos állapotba Down-kóros testvére elvesztése után, miért és milyen mértékben okolja magát a tragédia miatt, mi okból hagyja ott a valóságot, s miért menekül képzelete világába.

Filert a regény megírásához saját tapasztalatai vezették: tíz éven át dolgozott ápolóként pszichiátriai intézetben. A fiatal korosztálynál tapasztalható elmebetegségek egyre súlyosabb gondot jelentenek napjaink társadalmában e mű gondolkodásra késztet, és talán kinyitja a szívünket a lelki betegségekkel nap mint napos harcot vívók felé.

E rövid leírás alapján szomorú, drámai történetet képzelhetünk el ám a fiatal angol író oly páratlanul viccesen, szórakoztatóan, annyi szeretettel és megértéssel adja elő e szívszorító történetet, hogy a kötet az angliai megjelenés után rögtön a sikerlisták élére került, az olvasók kedvencévé vált, s megnyerte Nagy Britannia legismertebb közönségdíját, a Costa cég által alapított Costa-díjat.

Alice Oseman: Radio Silence

➽ szorongás, depresszió

Alice Oseman: Radio Silence - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

You probably think that Aled Last and I are going to fall in love or something. Since he is a boy and I am a girl. I just wanted to say—we don’t.

Frances Janvier spends most of her time studying. When she’s not studying, she’s up in her room making fan art for her favorite podcast, Universe City.

Everyone knows Aled Last as that quiet boy who gets straight As. But no one knows he’s the creator of Universe City, who goes by the name Radio Silence.

When Frances gets a message from Radio Silence asking if she’ll collaborate with him, everything changes. Frances and Aled spend an entire summer working together and becoming best friends. They get each other when no one else does.

But when Aled’s identity as Radio Silence is revealed, Frances fears that the future of Universe City—and their friendship—is at risk. Aled helped her find her voice. Without him, will she have the courage to show the world who she really is? Or will she be met with radio silence?

Adib Khorram: Darius the Great is Not Okay

➽ depresszió

Adib Khorram: Darius the Great is Not Okay - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

Darius doesn’t think he’ll ever be enough, in America or in Iran.

Darius Kellner speaks better Klingon than Farsi, and he knows more about Hobbit social cues than Persian ones. He’s about to take his first-ever trip to Iran, and it’s pretty overwhelming—especially when he’s also dealing with clinical depression, a disapproving dad, and a chronically anemic social life. In Iran, he gets to know his ailing but still formidable grandfather, his loving grandmother, and the rest of his mom’s family for the first time. And he meets Sohrab, the boy next door who changes everything.

Sohrab makes sure people speak English so Darius can understand what’s going on. He gets Darius an Iranian National Football Team jersey that makes him feel like a True Persian for the first time. And he understands that sometimes, best friends don’t have to talk. Darius has never had a true friend before, but now he’s spending his days with Sohrab playing soccer, eating rosewater ice cream, and sitting together for hours in their special place, a rooftop overlooking the Yazdi skyline.

Sohrab calls him Darioush—the original Persian version of his name—and Darius has never felt more like himself than he does now that he’s Darioush to Sohrab. When it’s time to go home to America, he’ll have to find a way to be Darioush on his own.

Adam Silvera: History ​Is All You Left Me

➽ OCD, depresszió, gyász

Adam Silvera: History ​Is All You Left Me - Ifjúsági könyvek mentális betegségekről

When Griffin’s first love and ex-boyfriend, Theo, dies in a drowning accident, his universe implodes. Even though Theo had moved to California for college and started seeing Jackson, Griffin never doubted Theo would come back to him when the time was right. But now, the future he’s been imagining for himself has gone far off course.

To make things worse, the only person who truly understands his heartache is Jackson. But no matter how much they open up to each other, Griffin’s downward spiral continues. He’s losing himself in his obsessive compulsions and destructive choices, and the secrets he’s been keeping are tearing him apart.

If Griffin is ever to rebuild his future, he must first confront his history, every last heartbreaking piece in the puzzle of his life.


Még több könyves listát itt találsz.

Olvastad már valamelyik regényt a felsorolásból? Melyik a kedvenc ifjúsági könyved, melyben fontos szerepet kap valamilyen mentális betegség?

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!