Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Stephanie Garber: Caraval (Caraval 1.)

Stephanie Garber: Caraval (Caraval 1.)

Íme a Caraval, az ifjúsági fantasy, mely rengetegszer feltűnt már a radaromon, de sosem éreztem igazán a hívást, hogy nekem el kellene olvasnom. Aztán a TikTok videóim alatt annyian kommentelték a regényt, hogy felkeltette a kíváncsiságom. És mennyire hálás vagyok ezekért a kommentekért, mert nagyszerű olvasmány volt!

Caraval

A történet középpontjában két lánytestvér áll, Scarlett és Donatella – Tella – Dragna. Egy pici szigeten élnek zsarnok apjukkal, aki a lányok fenyítésében és bántalmazásában leli örömét. Scarlett a komolyabb nővér, akit eljegyzett egy gróf, és akinek a kilétét nem ismeri, ugyanis apja minden erre utaló bizonyítékot megsemmisít. A gróf kedves, szívhez szóló levelei az egyetlen kézzelfogható, és talán ismerős bizonyítékai annak, hogy valóban létezik. Ezzel ellentétben Tella mindig is a szabadabb, meggondolatlan kishúg volt, viszont a nővéreket mégis öszeköti az egymás iránti szeretet, no és a Caraval iránti rajongás.

Mégis Scarlett ír Legendnek, a Caraval híres játékmesterének éveken át leveleket, arra kérve őt, hogy hadd legyenek egyszer ők is a részesei a játéknak. Legend pont az utolsó pillanatban válaszol, melyhez három meghívót is csatol. Az izgalmak pedig itt kezdődnek.

Menekülés a zsarnok szülőtől

A Caraval egy ifjúsági fantasy, varázslatos, mágikus elemekkel. Alapvetően ebben a műfajban nem sűrűn találkoztam még olyan karakterrel, mint amilyen a kormányzó, Marcello Dragna. A nővérek apja – ha meseként nézem a történetet – az igazi gonosz karakter. És persze, egy mesében élesen különválnak a jók és a rosszak, a főhősök, akiknek az olvasó szurkol pedig elszenvednek negatív élményeket, mert egészen egyszerűen így épül fel a mese műfaja. Azonban itt az apa karaktere különösen kegyetlen ábrázolást kap. De persze az is lehetséges, hogy azért érintett meg ennyire, mert túlságosan ismerős volt az a fajta kegyetlenkedés, ami egyenesen élvezetet okozott a kormányzónak.

Scarlett és Tella pedig pont az apjuk miatt dönt úgy, hogy noha a kockázat nagy, mégis belevágnak az utazásba, hogy részt vehessenek a Caravalon.

A Caravalon semmi sem az, aminek tűnik

Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy a Caraval mintha az Éjszakai cirkusz és a Nevermoor szerelemgyereke lenne a hangultát tekintve. És nem véletlen a hype, a rajongás, ugyanis tényleg csak bele akartam lapozni a regénybe, aztán 150 oldalnál realizáltam, hogy a tervezett dolgaim közül legalább a legszükségesebbeket muszáj lenne megcsinálni. Mert a Caraval nemcsak a résztvevőket, hanem az olvasókat is teljesen elbűvöli.

Tella eltűnik, Scarlettet pedig kétszer is figyelmeztetik, hogy a Caravalon semmi sem az, aminek tűnik, és ne higgyen el mindent vakon. Scarlett pedig immár nem a játék szépségéért, hanem a húgáért száll versenybe. Mindeközben nemcsak a mágikus környezet, hanem Scarlett morális dilemmái is odaszegeztek a Caraval lapjaira.

És a romantika sem maradhat el

Olvasás közben teljesen más elképzeléseim voltak a végkifejletről, mint a könyv végén, ahol majdnem minden kérdésre választ kaptam. A regény hangulata, a téma, a kalandok mind-mind nagyon tetszettek, de talán ennél is jobban lenyűgözött Scarlett és Julian párosa. Pedig alapvetően nem igazán szoktam ilyen párosokért rajongani, de Stephanie Garber annyira eltalálta kettejük dinamikáját, hogy Scarlett és Julian amolyan guilty pleasure jelenetek voltak számomra – még ha egyébként hozva az ifjúsági regények egyik ismérvét a Caraval, és nem történik köztük semmi “olyan”.

Összegzés

Véleményem szerint a Caraval kiemelkedik az ifjúsági fantasyk sorából, mégpedig azért, mert nem akar sokkal komplexebb lenni, mint ami élvezhető a műfajban. És ez a mondhatni egyszerűség a hatalmas előnye, ahol a cselekmény abszolút követhető, a karakterek – legalábbis a többségük – szerethető, a motivációjuk pedig noha trükkös lehet, mégsem annyira az, hogy összezavarodva csukja be az olvasó a kötetet. Épp ellenkezőleg: ahogyan maga a Caraval is egy játék, úgy ez a regény is “csak” egy élvezhető olvasmány. Egyszóval a Vérből és hamuból után egészen egyszerűen felüdülés volt a Caravalt olvasni.

Mindemellett azért több is, mint egy olvasmány. Egy olyan varázslatos mesevilágba kalauzol el, ahol folyamatosan történik valami, ami nemcsak a szereplők, hanem az olvasó hozzáállását is képes megváltoztatni arra nézve, hogy vajon hogyan alakul a cselekmény. Ehhez jön még az írói stílus, ami engem személy szerint nem eresztett: a Caraval világa, és a történetmesélés tényleg annyira beszippantott, hogy csak nagyon nehezen tudtam letenni a kötetet, és azt is csak addig, amíg a legszükségesebb dolgaim elintézem.

Egy szó mint száz, nagyon örülök, hogy a kezembe került a Caraval. Ezt igazán kár lett volna kihagyni. A folytatásokat pedig tűkön ülve várom!

Kiknek ajánlom?

Alsó korhatárt nem igazán húznék, kiskamaszként is remek olvasmány lehet, már amennyiben érdekli a reménybeli olvasót a Caraval. Felső korhatárt sem tudok húzni, hiszen felnőttként is tökéletesen élvezhető a regény, főleg akkor, ha valami csodásra, varázslatosra, izgalmasra, de mégis szívmelengetőre vágysz.

Ha szereted a meseszerű regényeket, ahol a jó elnyeri a jutalmát, illetve szeretsz a testvéri kötelék erejéről olvasni, akkor mindenképpen ajánlom. És természetesen akkor is, ha a fenti ajánló alapján felkeltette az érdeklődésed a regény.

A Caraval-trilógia sorrendje:

  1. Caraval
  2. Legendary
  3. Finale

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

@teklakonyvei Ha tetszett a Caraval, akkor ajánlok két hasonló regényt 📚 #caraval #stephaniegarber #booktokhungary #magyarbooktok #caravalseries #fantasybooks #nevermoor #thenightcircus ♬ Calm LoFi song(882353) – S_R

A Caraval adatai

Egy legendás versengés…

Egy magával ragadó románc…

Két lánytestvér eltéphetetlen köteléke…

Scarlett Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.

Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.

Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból.

Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!

A Kolibri Kiadó gondozásában már megjelent a Caraval folytatása, a Legendary és befejező kötet, a Finale is!

Exit mobile version