Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Etaf Rum: A nő nem férfi

Etaf Rum: A nő nem férfi

A nő nem férfi címmel jelent meg Etaf Rum regénye. A palesztín szerző két fő női karakterre, Isrára és Deyára fókuszál, a történetük pedig 18 év eltéréssel játszódik, hiszen egy anya-lánya párosról van szó. A nő nem férfi a szoros vallási közeg, illetve a női sorsok kedvelőinek lehet remek olvasmány.

A nő nem férfi

Etaf Rum regénye nem keltett nagy visszhangot, nem került fel a hype-vonatra sem, azonban valamiért mégis vonzott. Ha azt mondom, hogy nagyon fontos regényről van szó, akkor nem érzem túlzónak a kijelentésem.

Isra 1990-ben, Palesztinában kerül eladósorba. A fiatal lány falja a könyveket, és nem igazán érzi a késztetést, hogy férjhez menjen, azonban a szülei már elrendezték a házasságát Adammel. A férfi ehhez képest szimpatikusnak tűnik, mi több, a frigy után rögtön New Yorkba is költöznek, így a lánynak lehetősége nyílna arra, hogy egy kicsit szabadabban élhessen. Brooklynban azonban Farida, az anyósa veszi át az irányítást, aki pontos útmutatást ad, hogy nem illik a hidzsábot hordani, ha be akarnak illeszkedni, azonban Isrának nem illendő egyedül utcára mennie. Hamarosan pedig kiderül, hogy nem minden az, aminek tűnik, a békesség kedvéért pedig teljesen feladja önmagát.

Deya 2008-ban fiatal lány, aki már Amerikában született. Három húga van, és a nagyszüleivel él. A szülei, Isra és Adam autóbalesetben haltak meg. Deya a lehetőségek hazájában született, és az sem tántorítja el, hogy szigorú lányiskolába jár. Egy idő után azonban a sok szigor pont ellentétes hatást vált ki, és Deya elkezd kutakodni a múltjában. Ebben egy eltűnt rokon lesz segítségére.

Elnyomott nők

Fogalmam sincs, hogy miért vonzanak ennyire azok a regények, melyben kilátástalan sorsú nőkről van szó. Vagy a zárt vallási közösségek. Annó az Unortodox például azért tetszett, mert megmutatta, hogy van kiút, bármilyen helyzetből. A nő nem férfi ezzel szemben fikció, ám ha reálisan gondolkodom, akkor sajnos nagyon is életszerűnek tűnhet.

Attól függetlenül, hogy nagyon vonzott a regény, valamilyen szinten tartottam is tőle. Erre semmi okom nem volt, főleg így visszagondolva, hogy szinte tényleg képtelen voltam letenni. A szöveg hihetetlenül olvasmányos, és érzésem szerint az európai olvasónak megdöbbentő is lehet – mely nálam kíváncsisággal is keveredett. Nem utolsó sorban pedig azzal, hogy nagyon szurkoltam Deyának, hogy sikerüljön a terve.

A nő nem férfi olvasása közben az is kavargott bennem, hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy megvan a magam szabadsága. Hogy a nekem teljesen természetes, hétköznapi dolgok alapvetőnek tűnnek, míg a regényben szereplő nők ezekért az alapvető dolgokért harcolnak. És itt gondolkodtam el azon, hogy a regény talán legkevésbé kedvelhetőbb karaktere, Farida minden tőle telhetőt megtesz, azonban a szabadság, az önkifejezés számára ismeretlen és félelmetes terep, így valamilyen szinten érthető, hogy olyannyira viszolyog tőle.

A nagy titok

A regény vége felé kiderül, hogy mi történt igazából a szülőkkel, Isrával és Adammel. Mert az autóbaleset már az elején is furcsán cseng. És úgy gondolom, hogy ennek tudatában ismét más színezetet kap a regény, és a család is. Egy eszméletlenül merev, szabálykövető, minden csak azon múlik, hogy más mit lát kívülről-berendezkedésű közösségről van szó, ahol a legkissebb botlás is botrányba torkollhat.

És azt hiszem, hogy ebből mi is sokat tanulhatunk. Hogy éljük úgy az életünket, ahogy nekünk jó (amíg természetesen nem ártunk másnak), és kevésbé úgy, hogy vajon mit gondol rólunk egy-egy idegen. Erre pedig igen jó példa Sarah (Farida lánya), aki teljesen egyedül, önerőből épített magának egy olyan életet, amit elképzelt. A könyv pedig ezért is keserédes, hiszen volt, akinek sikerült megszöknie, és volt, aki nem volt ennyire szerencsés.

A nő nem férfi érzelmileg nehéz olvasmány, azonban összességében mégis azt mondom, hogy megéri elolvasni, és a lányokkal izgulni. Ebben a műfajban véleményem szerint kiemelkedő regény.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit akár kicsit is érdekel a téma. Egyrészt olvasmányos és lebilincselő a történet, másrészt pedig tanulságos is.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

@teklakonyvei Etaf Rum: A nő nem férfi könyvajánló 📖 @teklakonyvei #booktokhungary #könyvmolyképző #aranypöttyös #könyvajánló #bookreview #olvassteis ♬ LoFi(860862) – skollbeats

Ahonnan én jövök, ott megtanultuk hallgatásra kényszeríteni magunkat. Azt tanították nekünk, hogy a hallgatás megment minket.

Palesztina, 1990. A tizenhét éves Isra inkább könyveket olvas, mint hogy az apja által választott kérőket szórakoztassa. Egy hét múlva azonban a naiv, álmodozó lányt sebtében eljegyzik és feleségül veszik, s hamarosan már Brooklynban él. Isra küzd, hogy megfeleljen zsarnoki anyósának, Faridának, valamint újdonsült furcsa férjének, Adamnek, és a nyomás csak fokozódik, amikor négy leánygyermeknek ad életet… fiúk helyett, akiket Farida szerint szülnie kellene.

Brooklyn, 2008. A tizennyolc éves Deya, Isra legidősebb lánya egyetlen vágya, hogy főiskolára mehessen, ám a nagyanyja, Farida nyomására kénytelen férjjelöltekkel találkozni. Vajon más választása lett volna, ha a szülei túlélik a halálos autóbalesetet, amikor ő még csak nyolcéves volt? Nagyanyja azonban eltökélt a kérdésben: Deya méltó jövője kizárólag a megfelelő férfival kötött házasság révén biztosított.

Ám a sorsnak megvan a maga akarata, Deya hamarosan sokkoló titkokat derít ki a családjával kapcsolatban, ami arra készteti, hogy megkérdőjelezze mindazt, amiről azt gondolta, hogy tudja a szüleiről, a múltjáról és saját jövőjéről.

A Brooklynban élő palesztin-amerikai nők három generációja egyéni vágyai és szigorú hagyományok között őrlődik. Szívszorító regény szeretetről, intrikáról, bátorságról és árulásról, ami bármilyen háttérrel rendelkező nőben visszhangot kelt.

Exit mobile version