Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Wendy Webb: A tó lányai

Wendy Webb: A tó lányai

A tó lányai címmel jelent meg Wendy Webb első magyar nyelvű kötete a Kristály Pöttyös Könyvek sorozatban. Női pszichothrillerek, jelzi a borító, azonban sokkal több volt ez számomra. A borzongást nemcsak a százéves váltás teszi teljessé, hanem az éppen megfelelően adagolt paranormalitás is, szellemekkel. Utóbbi annyira beszippantott, hogy rögtön hasonló olvasmányt kerestem A tó lányai befejezése után.

A tó lányai

Kate Granger napjainkban hazatér, miután férje megcsalta, és elindul a válóper. A nő szülei a Felső-tó partján élnek, ahol egy reggel különös felfedezést tesz Kate. A tó patján egy nő holttestét találja meg, akinek a ruháinak ráncaiban egy csecsemő van. Kate úgy reagál, mintha ismerné. Emiatt a helyi rendőr kitüntetett figyelmet fordít rá, azonban mivel a család barátja, ezért megengedi Kate-nek, hogy Whartonba utazzon az unokatestvéréhez. Whartonban egy Nick nevű nyomozó tesz fel neki több kérdést, miközben Simon vendégszeretetét élvezi a Harrison-házban.

Száz évvel korábban szintén a tó partján találnak egy csecsemőt, ám ő életben van. Marie adott neki életet, akit a tó egy különös és fülbemászó énekkel csalogatott magához a hatalmas ködben. A csecsemőt egy Jess nevű ötéves fiú találja meg, aki rögtön tudja, hogy a sorsuk összefonódik.

Az egyik szál Kate jelenje, aki különös álmokat lát, egy száz évvel ezelőtt élt nő testébe kerül ilyenkor, a másik szál pedig a tóban talált csecsemő, Addie életútja. A regény központi figurája a tó, hiszen csak a kiválasztottakkal bánik kegyesen. Később pedig egy tévesen megoldott gyilkosság kerül a középpontba, melyet Kate-nek kell megoldania.

Amikor a szellemek igazságot követelnek

A tó lányai tulajdonképpen egy paranormális krimi / thriller, ahol sokkal inkább a megmagyarázhatatlan dolgokon van a hangsúly, mintsem a véres gyilkosságokon. A nyomozás pedig száz évvel korábbra összpontosul, ráadásul Kate beszédes álmai szolgáltatják a kiindulópontot, nem pedig a bizonyítékok. Utóbbiakat a tárgyalásról, és az azt övező szenzációról a helyi lap diafilmes archívumában találja meg a nő.

Alapvetően nagyon kedvelem a paranormális regényeket, A tó lányai pedig Kate furcsa álmaival szinte azonnal beszippantott. Apránként sejlik fel a regényben több karakter sorsa is, illetve arra a kérdésre is választ ad a szerző, hogy Kate és Simon honnan származnak. Figyelmesen olvasva ez például kikövetkeztethető sokkal előbb, mint hogy a szereplők rájönnének a nagy titokra.

A múltbéli szál számomra azért is volt különleges, mert az 1910-es évek amerikai kisvárosi életét is bemutatja valamilyen szinten, illetve azt, hogy hogyan törnek ki a fiatalok a farmer-létből, és hogyan sikerül megcsinálniuk a szerencséjüket a főiskola elvégzése után. Az egyszerűbb kor, amikor tulajdonképpen sokszor ennyi elég is volt egy nyugodtabb és biztonságosabb élethez.

Összegzés

A tó lányai csodálatos elegye a jelennek, múltnak, a kisvárosi legendáknak, és a paranormális képességekkel megáldott karakternek. Mert ha a jelen kor embere nem hagyná figyelmen kívül azokat a veszélyeket, amikben az elődei hittek, akkor bizony tudnák, hogy a Felső-tó mágikus történettel van megáldva. Addie és Kate családja pedig a tó oltalma alatt állnak.

A regény számomra nem igazán volt félelmetes, inkább érdekesnek és izgalmasnak mondanám. Imádtam Kate malamut kutyáját, Alaszkát, Simon, az unokatestvér karakterét, és azt is, ahogyan az ősök szellemei ténylegesen és átvitt értelemben is jelen voltak a könyv lapjain. Családtörténet ez, csak kicsit más megközelítésből, mint ahogyan megszokhattuk.

Ugyan női pszichothriller van rányomva a borítóra, azonban nem az a klasszikus, borzongós thriller. Inkább a szereplők és az időn átívelő kapcsolatok voltak fontosak A tó lányaiban. És persze, valamennyire azért hátborzongató volt a szellemek aktivitása is, de ez igen kevés szerepet kapott. A történet Kate álmaira, azon keresztül pedig Addie sorsára fókuszál.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a paranormális regényeket, akkor bátran ajánlom. A krimi és a thriller kedvelői is szeretni fogják, amennyiben nem bánják, hogy a két műfaj összemosódik, ezáltal pedig ezekhez mérten kevésbé félelmetes a hangulata. Továbbá a családregények és a múltbéli történetek kedvelőinek lehet még remek választás.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

EGY SZÁZÉVES GYILKOSSÁGHOZ ÁLMOKON KERESZTÜL VEZETNEK A NYOMOK.

Házassága zátonyra fut, így Kate Granger hazatér a szülei otthonába, a Felső-tó partjaihoz, hogy összeszedje magát – ám a sekély vízben egy meggyilkolt nő holttestére bukkan. A nő furcsán régies ruhája ráncaiban egy csecsemő rejlik – ugyanolyan kihűlt és békés, akárcsak az anyja. Senki sem tudja azonosítani a nőt. Kivéve Kate-et. Ő ugyanis látta már. Az álmaiban…

Száz évvel korábban egy szerelmi történet tragédiával zárult, ám a rejtély feltáratlan maradt. Eljött az ideje annak, hogy a tó elárulja a titkait. Ahogy sorra bukkannak elő a rejtélyek, Kate egyre mélyebbre szédül egy kísérteties legenda örvényeiben, melyet generációkon át csak suttogva adtak tovább. Most Kate-en a sor, hogy meghallgassa.

A halott nő kinyúl a sírjából, Kate pedig felé hajol. Találkozniuk kell, még ha csak álmokban is, hogy helyrehozzák a múlt vétségeit.

Exit mobile version