Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Rachel Bateman: Someone Else’s Summer – Valaki más nyara

Rachel Bateman: Someone Else's Summer – Valaki más nyara

Valaki más nyara címmel jelent meg Rachel Bateman első magyar nyelvű regénye. Könnyed nyári regénynek nemigen nevezném, azonban a young adult irodalom felé támasztott elvásársaimnak tökéletesen megfelelt. Olvasmányos, érdekes, a főszereplő lány lelki fejlődése pedig nagyon tetszett. Te mit tennél, ha a halott nővéred nyári bakancslistája a kezedbe kerülne? Anna megvalósítja a pontokat, eközben nemcsak önmagát, a nővérét, de annak legjobb barátját is megismeri közelebbről.

Someone Else’s Summer – Valaki más nyara

A Valaki más nyara egy Vörös Pöttyös regény, azaz young adult, fiatal felnőttek számára íródott történet. Az ebbe a műfajba tartozó könyvek skálája elég széles, alapvetően szeretem őket olvasni azzal a kitétellel, hogy legyen benne valami plusz. Nálam ez a valami plusz dönti el, hogy mennyire tetszik az adott regény. A Someone Else’s Summer fülszövege is érdekes volt ebből a szempontból, hiszen Anna és Storm gyerekkorukban elválaszthatatlanok, a duóhoz pedig a szomszéd kisfiú, Cameron is csatlakozik. Gimnázium elején Anna úgy érzi, hogy kezd kiszorulni Storm és Cameron megbonthatatlan duójából, ezért egyre kevesebbet lóg velük.

Storm a ballagása éjszakáján szörnyethal egy autóbalesetben. A tragédia azért is hihetetlen, hiszen a lány gyerekkorában legyőzte a rákot, egy fatális véletlen miatt mégsem élhette meg a huszadik évét sem. Vagy mégsem véletlen volt? Anna pár héttel később Storm szobájában megtalálja a nővére nyári bakancslistáját, melyen többek között olyan pontok is szerepelnek, mint meztelen fürdőzés az óceánban, tetoválás, vagy medencés mozi.

Anna egy kis bátorítás után felmond a strandon, a munkahelyén, Cameronnal pedig nekivág a nagy kalandnak, hogy átéljék Storm tökéletes nyarát. Kikövetkeztethető módon pedig az utazás alatt ők is egymásba gabalyodnak.

A határok feszegetése Amerika átszelése közben

Amerikában mindenkinek van jogsija. Illetve Amerikában mindenki automata váltós autót vezet, kivéve Storm, akinek “rendes” váltós autója van. Ezzel a kocsival indulnak útnak, és rengeteg probléma adódik a váltó miatt. Tulajdonképpen már azon gondolkodtam, hogy nyilván hozzá kell szokni, meg kell tanulni, de azért nem egy agysebészet a használata, és annyira nem nehéz, mint amennyit vekereg rajta Anna. Ez csak egy ilyen európai nézőpont, bár gondolom az amerikai olvasók át tudják érezni az úristen, nem tudok vezetni váltós autóval problémát. 😁

A regénynek számomra volt egy ilyen üzenete is, hogy Anna ezen az úton nemcsak a nővéréhez, de önmagához is közelebb kerül. Folyamatosan arra kényszerül, hogy kilépjen a komfortzónájából, ami alapvetően egy jó dolog. Mármint közben rájön, hogy mi az, ami a saját világán túl is érdekes és komfortos lehet számára, még ha elsőre mindez ijesztő is.

A lányban munkál egy erős bűntudat is, hogy nem ismerte annyira a nővérét, mint hitte. Hogy kiszorulva a közös buborékukból teljesen eltávolodtak, a halálával pedig nincs többé esélye helyrehozni ezt. Ha a gyász felől nézem a Valaki más nyara című könyvet, akkor egy kicsit fehígítva nagyon szépen visszaadja azt, amit az ember olyankor átél. A bűntudatot, hogy valamit már nem lehet helyrehozni, a szülők hirtelen felerősödött féltését, és azt, hogy ahhoz menekül az ember, aki közel van, aki biztonságot nyújt. Aki úgy olvassa ezt a könyvet, hogy nem találkozott még a mindent letaglózó gyásszal, valószínűleg egy szerelmi történetet lát, egy szomorú alaptörténettel. És ezzel sincs semmi gond.

Összegzés

A kötet végén kiderül egy titok, ami talán ki is következtethető, ha szemfülesen olvassa az ember. Ez a titok alapjaiban rengeti meg Anna hitét, viszont ez a csavar volt számomra az, amitől értelmet nyert az egész könyv. Alapvetően tetszett, olvasmányos volt, de a végén erősen éreztem, hogy igen, ott van az a plusz. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy kicsit jobban is ki lehetett volna bontani ezt a konfliktust, mert egy elég fontos téma. Persze, 320 oldalba nem fért volna bele, és a young adult műfaj határait is erősen feszegette volna, de nem lehetetlen vállalkozás. Colleen Hoover könyvei tökéletes példák erre, még akkor is, ha Rubin Pöttyösként jelennek meg, azonban ebből a szempontból nem annyira éles a határ.

Kellemes csalódás volt a Valaki más nyara, számomra hozta azokat a fontos pontokat, amiért azt tudom mondani egy YA-ra, hogy tetszik. Igaz, hogy így a tél derekán elég nehéz volt a nyári napsütést és strandolást elképzelni, de valaki másnak valószínűleg a tökéletes nyári olvasmány lesz ez a regény néhány hónap múlva.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a young adult regényeket, akkor remek választás lehet. Akkor is, ha egy remek nyári olvasmányt keresel. Ha érdekel, vagy foglalkoztat a gyászeldolgozás nem szakmai szemmel, akkor mindenképp ajánlom a Valaki más nyara című könyvet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Anna mindig is bálványozta a nővérét, Stormot, így miután a lány egy tragikus autóbalesetben meghal a középiskolai ballagása éjszakáján, a család összeomlik, Anna pedig teljesen elveszettnek érzi magát.

Aztán a lány megtalálja Storm nyári bakancslistáját, és úgy dönt, azzal tiszteleg a nővére emléke előtt, hogy ez lesz élete legjobb nyara

melynek részeként hatalmas autós körutazásra indul az álmoskás iowai városból az óceánpartra.

Anna mindent ki szeretne pipálni Storm listájáról a nővére legjobb barátjával, Cameronnal – a szomszéd sráccal -, aki talán tudta, hogy Storm álomnyara végül majd ahhoz vezet, hogy Anna megismerje önmagát.

Tarts vele az útján! Az utadon…

Exit mobile version