Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Hogyan olvass többet? Tippek tőlem, aki évi 150 könyvet olvas

Hogyan olvass többet? Tippek tőlem, aki évi 150 könyvet olvas

Hogyan olvass többet? Stílszerűen ez a blog 100. bejegyzésének a témája. Életmód- és könyves blogként kategorizálom az oldalt, azonban leginkább könyvajánlókkal találkozhattok, ennek pedig az az oka, hogy évi 150 könyvet olvasok. Vagy annál is többet. Azt azonban már a legelején elárulom, hogy nem rendelkezem sem időnyerővel, sem semmilyen más hozzáférhetetlen eszközzel. Nem alkalmazok semmilyen gyorsolvasási technikát sem. A prioritásaim mások, de ezeket máris kifejtem a bejegyzésben.

Továbbá szeretném kiemelni, hogy az olvasás nem verseny. Úgy gondolom, hogy mindannyian mások vagyunk, más élethelyzetekkel, ezért sem jelenteném ki, hogy bárki el tud olvasni évi 150 könyvet. Ez talán kicsit olyan lenne, mintha azt mondanám, hogy bárki le tudja futni a maratont. Mindkettőben lehet igazság, ha úgy priorizálsz. Ha az a célod. Vagy ha csak ez, vagy csak az a fontos.

Hogyan olvass többet?

Egyszerűen mondhatnám azt, hogy ülj le, és olvass. Viszont pontosan tudom, hogy ez nem ennyire egyszerű a mai világban. 2022-ben, a technika fejlődésével már rengeteg dolog van az életünkben, ami igyekszik elvonni a figyelmünket, és minél többet követelni belőle. A közösségi média oldalakat komoly pszichológia alapján alakítják ki úgy, hogy minél több időt tölts az adott platformon, amit a vírushelyzet és az átalakult kapcsolattartás miatt meg is teszünk. Részben emiatt a figyelmünk is véges, ha az első pár másodpercben vagy percben nincs ami berántson, akkor hajlamosak vagyunk új és izgalmasabb téma után nézni. Nem gondolom, hogy ez az egyén hibája lenne, viszont egyénileg kell tudatosan odafigyelni rá, hogy kitörjünk ebből a digitális szélmalomharcból.

A könyvek pedig nem ígérnek vicces gifeket, csillogó videókat, vagy azonnali visszajelzést. Egyszerűen átalakult az életünk az 50-100 évvel ezelőttihez képest. És igen, a bejegyzés egyik kulcsszava a tudatosság, ami azonban nem annyira mumus, mint amennyire annak tűnik.

Használd ki a szabad perceidet – várakozás, tömegközlekedés, szünetek

Amikor tömegközlekedéssel ingázok, akkor általában az első dolog, hogy előveszem az aktuális könyvem, és olvasok. Vannak, akik rosszul vannak, és nem tudnak olvasni, sajnos ezt is bele kell kalkulálni. Ha a gyomrod nem liftezik buszozás, villamosozás, vagy vonatozás közben, akkor viszont ez egy remek lehetőség lehet arra, hogy pár oldalt elolvass. Nekem körülbelül 40 percbe telik beérni a munkahelyemre, ez alatt 20-30 oldalt olvasok szövegmérettől és könyvtípustól függően. Aztán ugyan ennyit hazafelé. Ha zavarnak a hangok, a beszéd, akkor hallgass közben zenét. Nem muszáj annyira hangosan, hogy teljesen kizárd a külvilágot (főleg, ha ez biztonsági szempontból nem is komfortos), de az a hangerő, ahol a melletted ülő beszélgetése már nem hallatszik, jó szolgálatot tehet.

A munkahelyemen szünetekben is szoktam olvasni. Vagy amikor pár hete beteg voltam, és az orvosnál ültem 3 órát, akkor is a könyvemmel ütöttem el az időt. Boltban, hosszú sorbanállás közben, vagy akár hivatalos ügyintézéskor is remek lehetőség kínálkozik néhány oldalra.

Olvass alvás előtt – csökkenti a stresszt, és ráhangol a pihenésre

Az egyik kedvenc olvasóhelyem az ágyam. Kényelmes, és meleg (ami télen kifejezetten előny), amikor pedig elálmosodok, csak leteszem a könyvet, leoltom a villanyt, és alszok. Vannak időszakok, amikor küzdök az alvással, utálok forgolódni, és például az olvasás számomra ezért is jó elalvás előtt, mert mindig tudom és érzem, hogy mikor van az a pont, amikor nem fogok forgolódni és szenvedni. Volt egy kutatás, ami szerint már napi 6 oldal elolvasása csökkenti a stresszt, ez pedig alvás előtt kifejezetten jól jön. Nem utolsó sorban a digitális eszközök kék fényét is javasolják, hogy mellőzzük legalább fél órával alvás előtt, így a könyvek ebből a szempontból is remek választásnak bizonyulhatnak. Az ebook olvasók egy úgynevezett e-ink technológiával készülnek, így ezeket is használd bátran.

Ha elalvás előtt csak 10 oldalt olvasol, de rendszeresen teszed, akkor egy hónap alatt akár ki is olvashatsz egy átlagos hosszúságú könyvet. Ha máskor tényleg nincs időd olvasni, akkor is szuper dolog, nem?

Önmotiváló közösségi platform indítása – hogyan olvass többet megosztással

Volt már szó a közösségi médiáról, és annak káros hatásairól. Azonban úgy gondolom, hogy az éremnek két oldala van. Tudatosan lehet jól és előnyösen is használni. Nyolc éve, 2013 végén indítottam a könyves blogom, pontosan azért, mert saját magam szerettem volna motiválni, hogy többet olvassak. Aztán nem sokkal később elindítottam egy olvasási válság közben (olvasási válság elleni tippekről is írtam már) a bookstagram (könyves Instagram) oldalam. Mindkettő remekül működött számomra. Facebook csoportokban is remek lehet megosztani egymással, hogy mit olvasunk.

A közösségi média ebből a szempontból azért is szuper, mert látod mások olvasmányait is, így pedig talán egy olyan könyvet is felfedezel magadnak, amire egyébként nem biztos, hogy rábukkantál volna. Ó, és ha már közösségi oldal, ne feledkezzünk el a Molyról sem, ahol tényleg nagyon sokszor szoktam én is inspirálódni. Listákat gyártok, jelölgetek, statisztikákat nézegetek. Nemzetközi szinten a Goodreads hasonló könyves közösségi oldal, viszont ott kevésbé lehet nyomon követni mindenféle olvasási statisztikát.

Ez egy #meetthebookstagrammer, azaz bemutatkozós bejegyzés volt a bookstagram fiókomon. Ha szeretnétek több könyvajánlót olvasni és nézegetni, kövessetek be ott is. 🧡

Nem köt le az olvasás – hogyan olvass többet, ha egyszerűen nem megy

Tavaly (magamhoz képest) kifejezetten sok képregényt, és graphic novelt olvastam. Ezekhez Scribden fértem hozzá. Ez egy előfizetéses oldal, ahol angolul és magyarul is tudsz bizonyos könyveket olvasni, legálisan. Havi 10 dollár/euró körül mozog a tagság, tehát nem egy őrült összeg. Ha kipróbálnád, kattints ide – ez egy meghívó link, amivel te 60, én pedig 30 napig olvashatok ingyen. Nem utolsó sorban pedig telefonon és tableten lehet olvasni (tehát applikációjuk is van), így napi pár oldalt is olvashatsz, a telefonodon.

Amikor nagyon nincs hangulatom egy komolyabb könyvhöz, akkor szoktam ilyesmit olvasni. Vagy akár young adult könyveket (ezek jellemzően a Vörös Pöttyös regények, de nem kizárólagosan). Továbbá úgy gondolom, hogy komforttörténeteket is célszerű ilyenkor kézbe venni. Van kedvenc filmed vagy sorozatod, ami könyv alapján készült? Olvasd el ezeket a könyveket. Mivel ismered a történetet, így nem kell tartanod a csalódástól, azonban lehet, hogy a regények jobban is fognak tetszeni, mint a film, vagy a sorozat.

Válaszd a könyveket – priorizáld az olvasást

Régen rengeteg sorozatot néztem. Ezzel alapvetően szerintem nincs és nem is volt probléma. Úgy gondolom, hogy ha egy hogyan olvass többet cikket olvasol, akkor kész is vagy már rá, hogy priorizáld a könyveket. Ha sok filmet vagy sorozatot nézel, akkor egy-egy rész helyett inkább töltsd olvasással azt az időt, amit a sorozatra vagy a filmre szánnál. Vagy ha már a közösségi médiáról is volt szó, ahelyett, hogy céltalanul, unalmadban pörgetnéd a Facebookot, nyisd ki a könyved.

Van egy fomo – fear of missing out nevű jelenség, mely az attól való félelem, hogy valamiből kimaradsz, miközben nem vagy online. Ha valamiről vagy valakiről tényleg félsz, hogy lemaradsz, állíts be rá értesítést, így mindenképp kapsz erről jelzést. Minden más pedig zaj, ami eltereli a figyelmed. Én is bele szoktam ebbe a céltalan görgetésbe esni, és nagyon nehéz tényleg tudatosan odafigyelni, hogy mire fordítom az időm.

Kalkuláld bele a kötelező elfoglaltságaidat

És igen, itt jön a mumus. Mert nekem másfél éve teljesen más az időbeosztásom és a munkarendem, mint az átlagembernek. Előbb három műszakban dolgoztam, most pedig leginkább délután és este. Így délelőtt és napközben van időm blogot írni, Instagramra fotózni, videót felvenni a YouTube csatornámra, és olvasni. Nekem ez a beosztás tökéletesen megfelel, dolgoztam egy ideig klasszikus business hoursban (9-17 óra), viszont én egyszerűen nem úgy működöm, hogy mindenre lett volna időm mellette. Vagy energiám.

Nincs családom, nem kell gyerekeket ellátnom, egymagam vagyok. Egy kisgyerekes, vagy többgyerekes anyukának nyilvánvalóan más az időbeosztása, főleg akkor, ha a munkahelyén dolgozik is, így egészen egyszerűen nem elvárható, hogy ha például te ilyen helyzetben vagy, akkor ugyan annyi időd jusson a könyvekre, mint nekem. Ettől függetlenül a saját beosztásodban tudsz játszani, rendezkedni, hogy hogyan tudod esetleg beilleszteni az olvasást a mindennapjaidba.

Hogyan olvass többet? – Összegzés

Zárásként pedig ez is egy nagyon fontos gondolat, nem csak az olvasásban, hanem az élet minden területén. Ne hasonlítsd össze a te x. fejezeted más y. fejezetével. Direkt nem számokkal írtam itt ezeket a képzeletbeli fejezeteket. Élethelyzetekről beszélünk. Sok olyan periódus adódhat, amikor egyszerűen más dolgok kerülnek előtérbe. Például én is kevesebbet olvastam, amikor nappali tagozatos egyetemista voltam, mellette pedig két munkahelyen dolgoztam. Akkor az volt a prioritásom, hogy fenntartsam magam.

Az olvasás nem verseny. Van, akinek gyorsabban megy – és ez nem jelenti azt, hogy gyorsolvasási technikát alkalmaz, vagy hogy ne értené meg, amit olvas. Van, aki lassabban olvas. Direkt, vagy mert nincs akkora gyakorlata. És ez is egy érdekes dolog, azt veszem észre, hogy minél többet olvasok, annál nagyobb a gyakorlatom, egyszerűen gyorsabban olvasok.

Ebben a bejegyzésben inkább olyan pontokat gyűjtöttem össze, amikkel a saját motivációd, lehetőségeid tudod gyarapítani. Ha tavaly 5 könyvet olvastál ki, akkor nem biztos, hogy idén a 150 reális cél lehet, azonban ha a 10-15 kötetet célzod meg, akkor mégis nagy ugrás, ám nem helyezel magadra nyomást.

Te mit gondolsz? Írd meg kommentben!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Exit mobile version