Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Tavaly nyáron jelent meg az Úgy, ahogy vagy Emily Nagoskitól, mely Az önfeledt szexualitás pszichológiája alcímet viseli. A szerző igen részletesen járja körül a témát női szemszögből. A kötetben sok az esettanulmány, illetve a magyarázat is, mindez pedig érthető, érdekes, és olvasmányos stílusban tárul az olvasó elé.

Úgy, ahogy vagy

Az Úgy, ahogy vagy igen részletes és edukatív. A könyv elején foglalkozik a szerző azzal, hogy egyes szerveink hogyan épülnek fel, összehasonlítja a férfiak és a nők működését, illetve hogy a magzati korban hogyan válik ketté a két nem fejlődése. Mert tulajdonképpen mindegy, hogy nő vagy férfi, ugyan onnan indulunk, és minden szervnek van női és férfi megfelelője is. Ez eddig elég szárazan hangzik, viszont elengedhetetlen némi biológia és anatómia ahhoz, hogy megértse az olvasó, hogy Nagoski miért mondja azt, amit.

Mert a könyv központi üzenete nem más, mint hogy tökéletesen normális vagy. Mindegy, hogy kicsit asszimetrikus, vagy eltérő a médiában látottaktól, ha nem fáj, akkor az pont úgy normális, ahogy vagy. Valljuk be, a történelem folyamán rengetegszer kerültek a nők a középpontba negatív értelemben. Vagy gondoljunk vissza arra, amikor a nőknek nem járt az öröm, az csak a férfiak kiváltsága volt. Vagy amikor már egy kivillanó boka is megbotránkoztatónak számított.

Kicsit olyan érzésem volt az Úgy, ahogy vagy kapcsán, hogy ezeket az évtizedes, évszázados negatív elnyomásokat is igyekszik helyrebillenteni. Nem lepődnék meg, ha kollektív szinten lenne jelen az ehhez társuló szorongás és szégyen (igen, Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat könyve kicsit nagyot ütött nálam). A könyv pedig több ponton is igyekszik segíteni, hogy hogyan lehetséges negatív sémákat leküzdeni.

Szó van benne a gátlórendszerekről, a nők testéhez és a szexhez való viszonyához is. Az esettanulmányok pedig azt igyekeznek megértetni, hogy egy-egy alanynál milyen akár apró gondolkodásbéli különbségek is hozhatnak hatalmas változást.

Összegzés

Az Úgy, ahogy vagy nem az a könyv, amiben jól bevált pózokat kínál a szerző, amivel mindenki szexuális élete fellendülhet. Sőt. Sokkal inkább egy olyan irányból közelíti meg a témát, amiről úgy gondolom, hogy még egészen kevesen tették meg. Emily Nagoski szerint nem a technika, hanem a hozzáállás és a saját testünkkel való viszonyunk az, ami pozitív élményeket adhat.

A kötet hangvétele az, ami nekem még nagyon szimpatikus volt a pozitív üzeneten túl. Mert ha valami nem sikerül, akkor sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy gond van velünk, holott abszolút nincs semmi probléma. Kicsit lelki fröccs és önmegerősítés is a szerző részéről, hogy szuper vagy, ahogy vagy. Mert a nők nagy részénél nem szervi, hanem lelki eredetű a gát.

Illetve egy érdekesség az Úgy, ahogy vagyról: a Sex Education című Netflix-sorozatban Maeve is ajánlja Nagoski könyvét a harmadik évad elején mint egy kötetet, amit mindenképp érdemes elolvasni, ha nem vagy biztos magadban.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek. Tényleg. Nőknek kötelező olvasmány, férfiaknak pedig erősen ajánlott, amennyiben szeretnék a partnerüket jobban megérteni.

Még több könyvajánlót itt olvashatsz.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Egy könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.

Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé.

EMILY NAGOSKI eredetileg agykutatónak készült, ám érdeklődése hamar a szexuálpszichológia felé fordult. 1995 óta tart előadásokat és foglalkozásokat szexedukáció, prevenció, kommunikáció és stresszkezelés témákban, dolgozott a delaware-i és az indianai egyetemeken, valamint Smith College-en. Legfontosabb küldetésének azt tartja, hogy minden nőt hozzásegítsen ahhoz, hogy szeresse és elfogadja a saját testét. Első könyve, az Úgy, ahogy vagy megjelenése óta nők ezreinek segített már megszabadulni a szexet övező stressztől és önbizalomhiánytól, népszerűsége évek óta töretlen.

Exit mobile version