Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

2019-ben jelent meg Az Ahol a folyami rákok énekelnek, Delia Owens sikerkönyve. Számomra ez a regény annak a nyárnak az egyik nagy nagy kedvence volt. Első pillantásra valami teljesen másra számítottam, majd pedig olvasás közben kezdett igazán körvonalazódni a történet. Amit egyenesen imádtam. Nem utolsó sorban Reese Witherspoon a könyvklubjában is ajánlotta a regényt 2018 nyarán, ahol a havi olvasmányok középpontjában női sorsok állnak.

Ahol a folyami rákok énekelnek

Kya Clark története 1952-ben kezdődik, amikor a lápi viskójukban egyedül marad. A mama, és bátyja, Jodie is magára hagyják részeges apjával, aki később szintén eltűnik. Egy kislány története ez, akinek kényszerből meg kellett tanulnia tízéves kora előtt teljesen önállónak lennie, mindezt úgy, hogy senki nem készítette fel rá.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek Kya gyermekkorától a haláláig mutatja meg, hogy bármilyen kilátástalannak tűnő helyzetből van kiút. Még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy megpecsételtetett a sorsa. A kislányt gyakorlatilag mindenki magára hagyja. A családja, a szociális rendszer, és a közösség is. Ebben a helyzetben pedig az őt körülvevő természet lesz az, aki befogadja, gondozza, és tanítja.

A regény két idősíkon mesél. Az egyik Kya jelenje évről-évre, a másik pedig a krimi szál 1969-ből, amikor egy Chase Andrews nevű férfit meggyilkolnak, és a Lápi Lányra, azaz Kyára próbálják ráhúzni a gyilkosságot. Kyáról csak negatív szóbeszéd járja a közösségben az életvitele miatt. Hasonló hátrányból indul, mintha fekete lenne abban a korban – csak azért, mert magányosan, a lápon él, és nem veszi ki a részét a közösségből. Ám egy maréknyi ember mégis támogatja, köztük egy neves jogász, aki elvállalja a védelmét a tárgyaláson.

A biológia és a krimi varázslatos találkozása

A krimi része számomra megdöbbentő volt abból a szempontból, hogy valaki, akit nem ismer a közösség, valaki, akiről mindenféle szóbeszéd járja tökéletes vádlott, potenciális elítélt lehet. Ám a regény nemcsak a bűntény köré épül, hanem például kirajzolódik két szerlem története is: Tate és a már említett Chase az a két fiú/férfi, akik Kya életében fontos szerepet játszanak.

Tate-et egészen pici korától kezdve ismeri, ő az első szerelem, aki aztán nagyon összetöri Kya szívét, Chase pedig az a fickó, akinek a szándékai nem igazán tiszták, és szintén összetöri a lány szívét, mégis ők ketten azok, akik Kya életében jelen vannak – az egyik végig, a másik csak egy fejezet az élete történetében.

Nagyon tetszett a könyv. Csodálatosan szívszaggató történet, ahol nemcsak szomorúság és bánat van jelen, hanem az öröm is. Kya életét – hiába nem járt iskolába – körbefonja a biológia és az irodalom Tate-nek hála, aki megtanította olvasni, és folyamatosan vitt neki könyveket. Kyából biológus lesz, az irodalom pedig egy másfajta szerepet is játszik az életében, melyre az utolsó oldalakon derül fény. Ez a része a regénynek pedig pont emiatt tetszett. Igenis lehet, sőt kell önmagunkat fejleszteni.

Ugyan csak kis szerep jutott Békebírónak, a bírósági macskának, de cicagazdiként ezek a részek igazán szívmelengetőek voltak számomra. Mi több, úgy éreztem, hogy ő volt az egyetlen szereplő, akit egyáltalán nem érdekelt, hogy kicsoda Kya, honnan jött, és mit mondanak róla. A lánynak egyébként voltak barátai, például Jumpin és Mabel, a fekete házaspár, akik gyermekkora óta segítették, ám szerintem semmi sem lehet annyira tiszta és önzetlen, mint egy állat (macska) szimpátiája, szeretete.

Összegzés

Az utolsó oldalak azért is tetszettek nagyon, mert minden kérdésemre választ kaptam, és szerintem szép, habár keserédes lezárást kapott a történet. Talán a bejegyzés alapján felmerülhet a kérdés, hogy Kya családja jelentkezett-e valaha. A válasz pedig a könyvben rejlik, illetve a szerző gondolt erre is.

Delia Owens, a szerző az írás mellett zoológus is, így nem meglepő, hogy sikertörténetét a lápi világ köré fonta. Az Ahol a folyami rákok énekelnek az emberi kapcsolatok és a morális problémák mellett a természet csodaszép bemutatása miatt is fontos olvasmány.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek a 2019-es nyár talán legszebb regénye volt számomra, amit nem érdemes kihagyni. A történet melankolikussága sok dologra felhívja az olvasó figyelmét. A szeretetre, a magányra, a küzdelmekre, és nem utolsó sorban a természet szeretetére. Olvassátok, nem fogtok csalódni!

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti a mélabús-keserédes történeteket. Ha szerettek olvasni az egyén küzdelmeiről, akkor mindenképpen ajánlom. Noha van a regényben egy krimi szál, ettől függetlenül nem az a domináns, így az is bátran a kezébe veheti, aki ezt a műfajt kevésbé kedveli. Ha pedig Reese könyvklubjának könyveit is kedvelitek, akkor az Ahol a folyami rákok énekelnek remek választás lehet. Bevallom, ez volt az egyik kötet a listáról, amiért elhatároztam, hogy amennyit csak tudok, végigolvasok az ajánlásaiból.

→ ez a bejegyzés eredetileg a teklakonyvei.hu oldalon jelent meg, kis változtatással és javítással került most kozzétételre.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

“Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani.”

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és ’60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő “Lápi Lányra” terelődik.

A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza

Exit mobile version