Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

A Daisy Jones & The Six évek óta hódít a nemzetközi könyvpiacon, milliószor szembe jött már velem, és mindig azt éreztem, hogy nagyon jó lenne elolvasni. Viszont angolul nem igazán szeretek regényeket olvasni, szóval nagyon örültem, amikor láttam, hogy magyarul is megjelenik! És hogy mi a hihetetlen siker titka? Az olvasmányos és érdekes történetmesélés, illetve egy fiatal lány sorsa a ’70-es évek alkoholgőzös Amerikájában.

Taylor Jenkins Reid másik, a booktokról népszerű kötete, mely szintén elérhető magyarul, az Evelyn hét férje is megéri az olvasást.

Daisy Jones & The Six

Daisy Jones egy legenda. Gyermekkorában is feltűnő kislány volt már, hatalmas kék szemekkel, csodaszép vörös lobonccal. A szülei nem igazán foglalkoztak vele, ezért Los Angeles bulinegyede nevelte fel. Daisy őstehetség, karcos hangja mindenkit meghódít, aki csak hallja. Ekkoriban dübörög a rock and roll, és a Dunne testvérek által alapított The Six nevű banda is feltörőben van. Ahogyan azonban felfelé ível a The Six és Daisy karrierije is, egy zenei szakember úgy dönt, hogy miért ne csinálhatnának egy közös albumot, bandaként? Ehhez pedig valami menő név is dukál: Daisy Jones & The Six!

A könyv nagy meglepetésemre interjúkötet, azaz a banda, Daisy, és a hozzájuk közel állók visszaemlékezései egy csokorba gyűjtve. No és az első oldalak után bevallom, vadul kezdtem keresni az együttest is, hogy miközben olvasom a könyvet, hallgathassam a zenéjüket. De nincs zenéjük. Ugyanis a Daisy Jones & The Six teljes mértékben fikció, ezen keresztül adja át Jenkins Reid a ’70-es évek szex, drog, és rock and roll hangulatát.

Miközben olvastam, azon gondolkodtam, hogy több mint 50 éve kezdődtek a ’70-es évek. Az a korosztály vagyok, aki úgy érzi, hogy az nem volt még annyira nagyon régen, miközben elhúztak az évtizedek, és majdnem fél évszázad választ el ettől a korszaktól. Amikor retró zenét hallgatok, akkor általában a ’80-as évekig megyek vissza, így számomra ez a kötet ezért is érdekes volt. Mert a buliévtizedről viszonylag sok információm van, azonban egy évtizeddel korábbról nem sűrűn futok bele zenékbe.

Csoda, hogy életben maradtak ennyi drogtól

Ha klasszikus értelemben nézem, akkor mondhatnám azt is, hogy fiatalok útkeresése, hogy megtalálják önmagukat, hogy kiteljesítsék a művészetüket. Viszont képtelen voltam elvonatkoztatni a mérhetetlen mennyiségű drogtól és alkoholtól, és őszintén elgondolkodtam néha olvasás közben, hogy csoda, hogy életben maradtak. Számomra pedig ez is elgondolkodtató volt, hogy a 2020-as években a clean eating, az egészségtudatosság a fő irányvonal, addig 50 évvel korábban az emberek mindent megtettek, hogy pusztítsák maguat, akár a rock and roll, akár az egyszer élünk mottója miatt.

Maga a könyv egyébként olyan érzést keltett bennem, mintha én is ott ülnék a beszélgetők mellett, vagy akár jelen lennék a turnén. Fogalmam sincs, hogy akkoriban, vagy akár ma hogyan élnek, viselkednek a zenészek, szóval ezzel kapcsolatosan nem igazán van összehasonlítási alapom. Viszont ha tippelnem kellene, akkor ilyenek lehettek azok a ’70-es évek.

A könyvet alig tudtam letenni. Itt inkább a karakterek sorsa volt érdekesebb számomra. Illetve a szerző is ügyesen alkalmazza a de később minden megváltozik-utalásokat, ami miatt az olvasó csak egyre kíváncsibb lesz. Ezekkel együtt pedig egyszerűen tudni akarod, hogy mi lett Daisyék történetének vége, és nem csak a főszereplőkkel, hanem a többi bandataggal is.

És hogy miért tarol ekkorát a regény? Egy sokak számára érdekes témát dolgoz fel a szerző, ráadásul igencsak nem mindennapi formátumban (interjúk). Adott egy tehetséges lány, aki miután elkezdi az álmait kergetni, egyszerűen nem tudja az olvasó megállni, hogy ne szurkoljon neki. No és bármelyikünk lehetne egyébként Daisy, ha elvonatkoztatunk a helyszíntől és az időtől. Vagy ott van Billy és Camila, esetleg Billy és Daisy. Aztán Graham és Karen. A kemény rock and roll mellett azért a szerelmi románcok sem kerülik ki a karaktereinket.

Kiknek ajánlom?

Ha azt mondom, hogy mindenkinek, az olyan elcsépelt, ugye? Mert alapvetően ez a világ hozzám sem áll(t) közel, és mégis nagyon szerettem a könyvet. Szóval inkább mondom azt, hogy ha kíváncsi vagy egy letűnt korszakra, ami azért nem volt annyira rég, akkor ajánlom. Ha érdekel a zenészek élete, mindenképp remek választás lehet. No és ha szeretsz az amerikai álomról és a csillogásról, illetve annakhátulütőiről olvasni, akkor is érdemes elolvasni a Daisy Jones & The Six című regényt.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Rock and roll a javából! Hamarosan tv-sorozatként is hódít!

Mindenki ismeri a Daisy Jones & The Sixet, de hogy miért oszlott fel az együttes a népszerűségük csúcsán, azt senki sem tudta… Mostanáig.

Daisy Los Angeles-i tinédzser a hatvanas évek végén, aki a Sunset Strip klubjaiba kéredzkedik be, rocksztárokkal fekszik le, és arról álmodik, hogy egy nap majd a Whisky a Go Góban énekelhet. Bár a szex és a drogok is magukkal ragadják, az igazi szenvedélye a rock’n’roll. Húszéves korára felfedezik a hangját és páratlan szépségét, mely könnyen őrültségre sarkallja az embereket.

Ekkor vált egyre népszerűbbé a The Six is, a mélabús Billy Dunne együttese. Első turnéjuk előestéjén Billy barátnője, Camila megtudja, hogy terhes, és az apaság és a hírnév nyomása túl sok Billynek, akivel kissé elszalad a ló a turnén.

Daisy és Billy útja akkor keresztezi egymást, amikor egy zenei producer rájön, hogy a megasiker kulcsa a páros összehozása. És ami ezután történik, az már maga a legenda.

Ezt a mítoszt járja körbe ez a lebilincselő és felejthetetlen regény, amely a hetvenes évek egyik legnépszerűbb bandájának történetét meséli el visszaemlékezéseken keresztül. Taylor Jenkins Reid tehetséges író, aki új szintre lép a Daisy Jones & The Sixszel, különleges és egyedülálló hangjával zseniálisan mutat be egy kivételes helyet és időszakot.

Exit mobile version