Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

J. K. Rowling: A ​karácsonyi malac

J. K. Rowling: A ​karácsonyi malac

A karácsonyi malac címmel jelent meg J. K. Rowling legújabb ifjúsági könyve, és noha nem terveztem elolvasni, mégis így alakult. És mennyire örülök neki! Egy kedves, szórakoztató regény arról, hogy a szeretetnek mekkora ereje van – tökéletes olvasmány a szeretet ünnepén, vagy akár az adventi időszakban is. Felnőtteknek és gyerekeknek is.

A karácsonyi malac

A hétéves Jack élete mondhatni tökéletes. Anya és apa szeretik őt, sokat járnak kirándulni, nyaralni, és egyéb programokra, ráadásul van egy kedves társa, Püsmac is. Püsmac egy plüssmalac, aki kicsit szedett-vedetten néz már ki, mégis ő a kisfiú leghűbb társa. Jack élete azonban egyik napról a másikra gyökeres fordulatot vesz. Anya és apa elválnak, majd anya újraházasodik, ezzel pedig a kisfiú kap egy mostohanővért is Holly személyében. Holly a legnépszerűbb lány az iskolában, és kedvesen fordult Jack felé, mielőtt elkezdődtek a változások, viszont a kislány a lehető legrosszabb mostohatestvérré válik. Az idevezető út végén bosszúból fogja, és kidobja Püsmacot az autóból az autópályán. Püsmac pedig elveszik.

Jack vigasztalhatatlan, hiába kap új plüssmalacot. Az új plüssmalac – a Karácsonyi Malac – egyszer csak megszólal szenteste, s elmagyarázza a kisfiúnak, hogy ez a csodák estéje. Ha hajlandó vállalni a kockázatot, akkor most van itt az ideje annak, hogy Püsmac keresésére induljanak. Az idejük limitált, de Jack természetesen igent mond.

Így kezdődnek Jack és a Karácsonyi Malac kalandjai az Elveszettek Birodalmában, ahol a félelmetes Veszejtővel is meg kell küzdeniük, hogy kijuthassanak.

A Harry Potter jóleső komfortossága Jack és Kalac kalandjaiban

J. K. Rowling neve természetesen egybeforrt a Harry Potter-kötetekkel, azonban ebben a karácsonyi regényben ez abszolút kellemesen érezhető. Olvasás közben olyan érzésem volt, mint annó az első két-három kötetnél, amik még tisztán ifjúsági kötetek voltak. És hogy miért? Mert karácsonyi történetbe ágyazva, egy ugyancsak kitalált szereplővel mutatja meg a mesén keresztül a szeretet erejét, az összetartozás és a kitartás gyümölcsét, nem utolsó sorban pedig a varázslat is ott van a könyvben. Noha nem a szereplők varázsolnak, hanem maga az ünnep. Mert mikor máskor lehetne minden lehetséges, mint a szeretet ünnepén?

Mindezek mellett nekem nagyon tetszett a plüssállatok szerepe. Gyerekként, de most, felnőtt fejjel is rengeteg plüss vett és vesz körbe. Ugyan manapság már a nagyobbacska plüssjátékokat “gyűjtöm”, mégis tökéletesen meg tudom érteni azokat a gyerekeket, akiknek egy olyannyira fontos barátjuk van, mint Jacknek Püsmac. Vagy tulajdonképpen mondhatnám azt is, hogy a szülők válása, vagy a sok munka miatt szimbolikussá váló karakter mintegy a kisfiú társaként is értelmezhető, aki mindig elérhető, akinek mindig van rá ideje, és aki tényleg feltétel nélkül szereti.

Ezért pedig úgy gondolom, hogy talán túl sok gyerek (és talán felnőtt) is tud majd a kelleténél jobban azonosulni Jack, Püsmac, és Kalac történetével, azaz A karácsonyi malac című mesével. Ezzel pedig természetesen semmi probléma, sőt. Csodaszép mese arról, hogy aki fontos nekünk, azért mennyire messze vagyunk hajlandóak elmenni. Vagy hogy mennyire sokat vagyunk hajlandóak kockáztatni, hogy megmentsük a szeretett barátot.

Kiknek ajánlom?

Természetesen mindenkinek, aki szereti J. K. Rowlingot, és/vagy szereti a Harry Pottert. A történetek között nincs olyan igazi átfedés, csupán a történetek mondanivalója és tanulsága az, ami nagyon szembeötlő. A karácsonyi malac ifjúsági történet, szerintem hatéves kortól bőven fel lehet olvasni, illetve akik tudnak már gyerekek olvasni, nekik azért is lesz nagy élmény.

Természetesen felnőttként is tökéletesen élvezhető, sőt! Engem kicsit visszarepített a gyerekkoromba, nem utolsó sorban pedig a fent leírtak mellett egyszerűen csak léleksímogató olvasmány volt. Ha gondolkodtok, hogy az adventi időszakban vagy akár karácsonykor érdemes-e elolvasni, azt mondom, hogy igen!

És hogy érdemes-e a karácsonyi időszakon kívül olvasni? Igen, mert szerintem ha a szenteste és a csodák éjszakája mondatoktól elvonatkoztatsz, akkor a regény üzenete is univerzális.

Még több könyvajánlót itt olvashattok.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Exit mobile version