Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek

Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek

Regretting You, azaz Elrontott életek címmel jelent meg magyarul a legújabb Colleen Hoover regény. Bevallom, nagyon izgatott voltam, hiszen szeretem az írónő történeteit, és most sem csalódtam. Nem mindennapi sztorit vázol fel a karakterein keresztül, és gyakorlatilag letehetetlen az első oldaltól az utolsóig. Szerethető szereplők, családi titkok, és egy megoldás, mely megoldja a központi konfliktust.

Regretting You – Elrontott életek

Chris és Morgan. A két fiatal idillinek tűnő kapcsolatával nyit a regény, amire azért vetül némi árnyék is. A ködöt azonban Morgan terhessége oszlatja el. Egy nagy ugrás az időben, és a következő fejezetben már Clara gondolatait olvashatjuk, aki Morgan és Chris tizenhat éves lánya, és a tinédzserek mindennapjait éli. A jól megszokott életét viszont egy baleset töri ketté, majd a gyász, amivel valahogyan meg kell küzdenie.

Morgan mindeközben olyan titkot tud meg, melytől félti a lányát, és nem is tervezi Clarát beavatni, hogy megóvja a még nagyobb fájdalomtól. Gyakorlatilag a gyász, és a titok elrejtése a két központi konfliktus a regényben, no és azért Hoover nem hazudtolja meg magát, hiszen a szerelem is megbújik a lapok között. Nem nyálasan tocsogósan, sokkal inkább emberien, mint ahogyan az élet tör utat magának a gyász burkaiból.

CoHo könyveiről nehéz írni, hiszen számomra is nagy meglepetés, amikor olvasás közben derül fény a titkokra, azonban a fentiek a fülszövegből is kikövetkeztethetőek. Nem utolsó sorban azt szeretem általánosságban a köteteiben, hogy a cím mindig értelmet nyer, és mindig ad egy pluszt a történethez. Az Elrontott életek kapcsán sincs ez másként.

Gyász és szerelem

Ha azt mondom, hogy szeretek a gyászról olvasni, az olyan morbidnak tűnik. Pedig a kíváncsiság hajt, hogy vajon más hogyan éli meg. Vagy hogy vajon egy könyvben a szerző hogyan ábrázolja. Clara ebből a szempontból számomra hiteles volt. Adott egy tizenhat éves lány, aki igazából éli a kamaszok életét, semmi kirívó nincs a viselkedésében. Majd pedig meghal az apukája, érzi, hogy az anyja titkol előle valamit, és gyakorlatilag elkezd lázadni. A regény részben ennek a lázadásnak a naplója, illeve Morgan dilemmája, hogy vajon mi a helyes: összetörni a lánya emlékeit az igazsággal, vagy a kegyes hazugság és a szép emlékek?

Ebben az utazásban pedig Clara és Morgan is kap támogatást: egy kamasz srác, Miller, akivel a népszerű enemies to lovers tematikáját testesíti meg a regény, illetve Jonah, Chris egykori legjobb barátja. A dolgokat az is árnyékolja, hogy Jonah egykor Morgan húgával, Jennyvel járt, akivel nem rég újra összejött. Millernek pedig van barátnője.

Lehetne azt mondani, hogy túl sok az Elrontott életek, de szerintem nem volt az. Sőt. Messze nem hétköznapi a szituáció, de szerintem így még annál is jobban kiütközött az a tanító jelleg, amit Colleen Hoover regényeiben annyira szeretek. És hogy mi volt itt az igazság? Vagyis az az igazság, amit én olvastam ki belőle. Az igazság fáj, de mégis felszabadít.

Nagyon szerettem olvasni az Elrontott életeket. Colleen Hoover számomra egy komfortszerző: mindig más témához nyúl, de az esetek 98%-ában zseniálisan teszi azt. Ha esetleg a Rubin Pöttyös besorolás miatt kétkednétek, nos, a Regretting You-ban nincs halomszámra dobálva a szexjelenet, sőt, finoman, szépen írta meg a szerző azt a néhányat, ahol egymásnak esnek a karakterek.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti Colleen Hoover regényeit. Ha szereted azokat a könyveket, amik nem csak kikapcsolnak, hanem el is gondolkodtatnak, akkor ajánlom az Elrontott életeket. Ha a gyásszal küzdesz, vagy küzdöttél valamikor, akkor is érdemes lehet elolvasni, hiszen ebből a szempontból is érdekes lehet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

HOGY SZEDD ÖSSZE A SZILÁNKOKAT, HA NINCS RAGASZTÓ, AMI EGYBEN TARTJA?

Morgan Grant és tizenhat éves lánya, Clara, a legkevésbé sem szeretne hasonlítani egymásra.

Morgan elszántan meg akarja óvni a lányát attól, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, mint ő maga: túl fiatalon teherbe essen és férjhez menjen. Morgannek akkor félre kellett tennie az álmait.

Clara nem akar anyja nyomdokaiba lépni. És az ő kiszámítható anyukájával amúgy sincs bennük semmi közös, fikarcnyi sem.

Harcos természetükkel és egymásnak ellentmondó céljaikkal Morgan és Clara rettentő nehezen tud együtt élni. Csak Chris tud békét hozni a családi otthonba, Morgan férje, Clara apukája, a család oszlopa. De ez a béke darabokra törik, mikor Chris karambolozik – tragikusan és sok kérdést felvetve. A szívet tépő és tartós következmények jóval túlnyúlnak Clarán és Morganen.

Morgan küszködik, hogy megint felépítsen mindent, ami összetört körülöttük, és végül annál talál vigaszra, akitől a legkevésbé várná. Közben Clara egy olyan fiú felé fordul, akitől eltiltották. Minden egyes nap újabb titok, neheztelés, félreértés választja el anyát és lányát. Már-már annyira, hogy talán lehetetlen visszatalálniuk egymáshoz.

A RÉMÁLMOD, AMIT MÉGIS TÚL LEHET ÉLNI?

NÉZZ A MÉLYÉRE!

Exit mobile version