Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

David Attenborough: Élet ​a Földön

David Attenborough: Élet ​a Földön

Élet a Földön címmel jelent meg David Attenborough könyve, mely azért annyira nem új (eredetileg 1979-ben jelent meg), viszont átdolgozott, és bővített kiadásban kerül most a magyar olvasók elé. Nagyon kíváncsi voltam rá az Egy élet a bolygón után, és szerintem pont ezek az elvárások adták azt, hogy nem voltam maradéktalanul elégedett.

Élet a Földön

No de miről is szól ez a könyv pontosan? Dióhéjban a földi élet kialakulásáról. Attenborough az első mozzanatoktól indít, napjaink pedig nem is igazán vannak benne, mert ha a földi élet teljes egészét nézzük, annyira csekélyke időintervallum. Ezzel semmi probléma, mert szerintem sokkal izgalmasabb, hogy honnan és miből indult maga az élet.

A problémám pedig itt kezdett körvonalazódni. Valami olyasmire számítottam, mint az Egy élet a bolygón, ami egy iszonyú fontos problémára hívja fel a figyelmet közérthetően, olvasmányosan, és végtelenül szerethető stílusban. Ezzel ellentétben az Élet a bolygón egy elhivatott szakember írása, aki hajlamos leragadni a részleteknél. Én pedig csak egy érdeklődő laikus vagyok, akit annyira mélyen nem mozgat meg a téma, amennyire a könyvben tálalva van.

És itt jön az a faramuci helyzet és érzés, hogy azt mondom, hogy nekem nem tetszett ezek miatt. Ugyanakkor mégis hozzátenném, hogy Attenborough munkája csodálatos, egy elképesztő emberről van szó, az Élet a Földön pedig egy fantasztikus munka – csak épp nem nekem szól.

Olvasmányos biológia

Sokat gondolkodtam ezen a könyvön, hogy vajon velem van a gond? És ha igen, akkor mi lehet a probléma? Majd arra jutottam – nem feltétlen mentegetőzésből –, hogy az előző könyve kapcsán volt bennem némi elvárás, ami nem sűrűn tesz jót az olvasmányélményeknek. Másfelől pedig a részletgazdagság nem biztos, hogy az egyszeri olvasónak szól. Ezt a könyvet úgy tudnám elképzelni, hogy akár általános iskolában, akár középiskolában egy kiegészítő olvasmány a biológiai tanulmányok mellé. Mert a tankönyv száraz és unalmas részein sokat tudna dobni. Vagy esetleg remek ajándék azoknak, akiket mélyebben is érdekel a biológia. Nem feltétlenül professzionális szinten, de akik mondjuk az átlagember és a biológus között helyezkednek el.

De hogy mi volt a fő problémám a kötettel? Nagyon nagyon részletes. Egy-egy állatnál oldalakat elidőz, a nagyobb képet pedig kevésbé mutatja. Tökéletesen megértem, hogy az az adott, akár pár centis élőlény iszonyú fontos volt az élet fejlődése szempontjából, viszont engem kevésbé kötött le így a könyv. Aztán egy idő után jött az önostorozás, hogy biztos velem van a gond, hogy Attenborough nem tetszik.

Érdemes Attenborough-tól olvasni?

Szerintem a válasz egyértelműen igen. Csak lehetséges, hogy itt érdemes jobban utánajárni a köteteknek, és nem csak beleugrani, hogy ó, Attenborough, már olvastam tőle, szerettem, ezt is szeretni fogom! Bár tény, hogy az úr lelkesedése, tudása, és a természet iránti végtelen rajongása egyszerűen elbűvölő.

Olvassátok az Élet a Földön kötetet is, hadd legyek én a kivétel, akinek kevéssé tetszett!

Olvastál már Attenborough-tól? Ha igen, akkor kommentben írd meg, hogy szerinted melyik könyvével lenne érdemes folytatnom. 🥰

A mára már klasszikussá vált könyv és a belőle készült filmsorozat nemzedékeket varázsolt el és ismertetett meg Földünk elképesztően gazdag élővilágával. Az Élet a Földön első kiadása stílszerűen Charles Darwin, az evolúcióelmélet atyja születésének 170. évfordulóján, 1979-ben jelent meg. Ez az átdolgozott és a tudományos kutatás legújabb eredményeivel kiegészített új kiadás méltán fogja elbűvölni azokat, akik annak idején olvasták az első változatot, ugyanakkor megeleveníti az akkori élményt az új olvasókban is. A felvillanyozóan gazdag merítésű könyvben, a bőséges képanyag segítségével és David Attenborough kalauzolásával követhetjük végig bolygónk élővilágának történetét az élet első szikrájától napjainkig.

Sir David Attenborough (1926) a világ legismertebb és legnépszerűbb brit természetfilmese. Természettudósi és média-pályafutása közel hetven évet ölel fel. Olyan legendás, mára klasszikussá vált BBC-filmsorozatokat készített, mint az Élet a Földön (1979), Az élő bolygó (1984), Az élet megpróbáltatásai (1990), A növények magánélete (1995), A madarak élete (1998), A kék bolygó (2001), Az emlősök élete (2002), a Bolygónk, a Föld (2006) és az Élet hidegvérrel (2008). Életpályáját összegző és a Földünk megóvása érdekében halaszthatatlan lépéseket sürgető legutóbbi könyve, az Egy élet a bolygónkon 2020-ban jelent meg magyarul.

Exit mobile version