Igen, ha olvasol és/vagy nézel egy ideje, akkor most lehet hogy ráncolod a szemöldököd, hogy varrás kezdőknek? Meg vett egy varrógépet a semmiből? Igen! Egy hét telt el, és azt kell mondanom, eléggé addiktív új hobbit találtam magamnak. Nem voltam benne teljesen biztos, hogy fogok-e majd róla írni, de ha már vlogoltam is a nagy kaland kezdetéről, akor üsse kavics, hét nap élményeit is megírom nektek. Mert napról-napra látszik a fejlődés, és rengeteg élményben volt részem eddig. A java pedig még csak most jön.

Nem utolsó sorban később igen mókás lesz majd ezt a bejegyzést esetleg újraolvasni. A vlogot jó néhány nappal később vágtam meg (lejjebb a posztban linkeltem), és úgy is sokszor fogtam a fejem. Na meg rácsodálkoztam, hogy néhány nap alatt mennyit fejlődtem. A sikerélmény pedig nagyon fontos, az élet minden területén. Szerintem.

Varrás kezdőknek – napokig böngészve a YouTube-ot

Szóval épp munkát kerestem, és egy hónap – és rengeteg könyv elolvasása – után kezdtem azt érezni, hogy megbolondulok. Hogy oké, én most pihenek, és ez szükséges, ez jó, de egyszerűen képtelen vagyok megülni a fenekemen. Egyébként az is eszembe jutott, hogy a ha megnyerném a lottót… kezdetű mondatok nálam máshogy alakulnának, mert jó egy hosszabb feltöltődés, de nem bírnám hónapokig, vagy évekig a látszólagos semmittevést. Itt már nem a nem vagyok biztonságban (anyagilag) szorongás dolgozott bennem, hanem a tenni akarás. Tudom, ez elég furcsán hangzik, és talán szebben nem is tudom megmagyarázni.

Viszont rájöttem, hogy nekem szükségem van arra, hogy a kezeimmel csináljak valamit. Mert gyártottam tonnaszámra a TikTok-videókat, és az is iszonyatos idő és energia volt, de mégsem éreztem közben az igazi alkotást. Egy baráti beszélgetés alkalmával pedig újra eszembe jutott az évek óta parkolópályán kallódó hobbi gondolata. Igen, a varrásé.

Vannak, akik szerint teljesen egyedül nem lehet megtanulni, és vannak, akik szerint ha kicsit nehezebb is, de sikerülhet. Én pedig rengeteg dolgot tanultam már a jó öreg YouTube-ról. Közben befizettem a varrótanfolyamot is, de nem tudtam novemberig várni. Szóval napokig tartó böngészés és mérlegelés után vettem egy varrógépet!

Varrógép, de milyen?

Na igen, amikor szeretnéd elkezdeni, de annyira kezdő vagy, hogy halvány lila gőzöd sincs még nagy vonalakban sem az egészről. De a YouTube itt is a barátom volt, szóval miután a legalapvetőbb dolgokat többen is elmondták, azt már tudtam, hogy fém gépet kell venni. Rendben, de kívül mindegyik műanyag borítású, akkor? Közben a márkát is igyekeztem leszűkíteni, az információrengetegben feltűnt, hogy az egyszerűbb gépek nem minden anyagot bírnak el, főleg ha ezek több rétegben kerülnek alá. Ez pedig fontos volt számomra, mert persze a semmiből azt sem tudom, hogy eszik vagy isszák, de kis gyakorlással azért egy kabátot sem lehet annyira bonyolult megvarrni, ugye? Ugye??

Még egy varrógépszerelő pasi szétszerelős – és közben szakértős – videóját is megnéztem, bár addigra már azt az egy gépet szerettem volna. Ez pedig a Singer Heavy Duty 4423. Visz a masina mindent is, az ára pedig nekem belefért a büdzsébe. Ráadásul tényleg olyasmit szerettem volna, amivel el is lehet kezdeni, de aztán kis gyakorlattal is jó szolgálatot tesz majd. Azt semmiképp nem szerettem volna, hogy pár hónap múlva cserélni kelljen, szimplán csak azért, mert erősebb vagy jobb varrógépe van szükségem.

Erről az egészről egyébként kikerült egy varrós vlog is a YouTube-csatornámra, ahol lényegében ezeket a miérteket mesélem el a videó első felében. A második fele pedig a mókás rész, amikor életemben először ülök varrógép előtt, na az az abszolút varrás kezdőknek jelenet 😁

Az összes létező kezdő hibát elkövettem

Szerintem egyébként ha nem is az összeset, de úgy a 95%-át tuti. Nem tettem le a talpat varrás közben, rosszul fűztem be az orsót / a gépet, és még sorolhatnám. Attól függetlenül, hogy időigényes volt rájönni ezekre az apróságokra, úgy gondolom, hogy egy életre megtanultam – főleg, amikor órákat szenvedtem egy-egy ilyen hibával. Egyébként a varrógépet a Varrógépcentrumban vettem, ahol nem csak azt magyarázták el, hogy pontosan mit tud a gép, hanem ajánlottak hasonlóakat is. Amikor pedig azt mondtam, hogy maradjon a kinézett Singer Heavy Duty 4423, akkor az eladó úr meg is mutatta, hogy hogyan kell befűzni, hogyan kell használni. Mert videók alapján egy dolog azt gondolni, hogy menni fog ez, de teljesen más tészta amikor tényleg ott van előtted a gép. Ráadásul annyira izgatott voltam, hogy lányos zavaromban körülbelül mindent el is felejtettem hirtelen 😂

Az első napon szinte teljesen a tutorialokra támaszkodtam, megnéztem kétszer ezeket a videókat, aztán lépésről lépésre menet közben meg-megállítottam őket.

De ezzel szerintem semmi gond nincs. Mert nem mindent annyira könnyű elkezdeni, és aki elkezdi, az hibázik. Viszont ettől szép a dolog szerintem. Meg attól, hogy mennyit lehet fejlődni akár néhány nap alatt is. Például a fent említett bénázások után már varrtam magamnak hajgumit, maszkokat, szendvicses tasakot, és könyvjelzőt is. Időközben pedig rengeteg dolgot kitapasztalok – hogy mennyit számít a gumi hossza a maszknál, hogy melyik scrunchie metódus válik be nekem, vagy hogy mondjuk egy tasak vagy táska bélése nem úgy van, ahogy fejben elképzeltem.

Kezdhettem volna a karantén alatt is

Na igen, rengetegen kezdtek bele nagyobb hobbikba tavaly tavasszal, az első hullám alatt. Érzésem szerint akkor vette a legkomolyabban a helyzetet mindenki, sajnos akkor szűnt meg a legtöbb munkahely, és akkor annyira új volt a bezártság, hogy az emberek nemigen tudtak vele mit kezdeni. Nekem is az volt a legszörnyűbb időszak, megbénított a félelem, és még olvasni sem tudtam emiatt. Kicsit olyan érzésem is van, hogy nem bánom, hogy most léptem a tettek mezejére, hogy jobban érzem magam alapvetően. Emiatt pedig a varrásra is jobban tudok koncentrálni. Nekem a tavaly tavasz egy szörnyű időszak volt, szerintem nem lett volna akkor türelmem ilyesmihez.

Varrás kezdőknek – vettem egy varrógépet! az eddig elkészült kezdő varrós projektjeim

→ Eddig ezeket a dolgokat alkottam. Maszkok, hajgumik (scrunchie-k), mosható sminklemosó párnák, és könyvjelzők.

A varrás kezdőknek tanfolyam előtt még tervben van újraszalvéta, még több könyvjelző, és esetleg könyvkabát is. A könyvtasak viszont bélelt, azt lehet, hogy egyelőre nem erőltetném, bár az sem tűnik annyira bonyolultnak. Mindenképpen szeretnék venni öngyógyuló vágólapot, körkést, és nagyobb vonalzó(ka)t, amikkel szebben lehet egyenesen vágni. Még akkor is, ha klasszikus értelemben ezek a patchworkhöz vannak, de ha a mezei kezdő varró életét is megkönnyítik, akkor miért ne?

Meg lehet majd ezeket a dolgokat vásárolni?

Igen! Tudom, hogy nagyon az elején járok, viszont a varrás kezdőknek tanfolyammal kapcsolatban nagyon bizakodó vagyok. Abban reménykedem, hogy ha ügyességet nem is ad (mert az tőlem, és a gyakorlástól függ), de sok olyan logikai és gyakorlati dologra rávilágít, ami után szebb és jobb lesz a kezeim közül kikerült munka. Egyelőre barátoknak tervezek egy-egy próbacsomagot küldeni, ahol ha nem is minden esztétikus, de használható, hogy teszteljék. Én a scrunchie-kat tesztelgettem, és szerintem szuperek lettek 😊 Addig Instagramon @teklavarrodaja néven találjátok a varrós dolgokat, ha érdekesnek találjátok a kalandot, dobjatok egy követést is 🥰

teklavarrodaja https://www.instagram.com/teklavarrodaja/ az instagramon
Instagram: @teklavarrodaja

Nem, nem emiatt kezdtem bele, de nagyon sokat ülök a varrógép fölött, szóval rengeteg dolog készül, amit szerintem egyedül lehetetlen elhasználni. Másfelől pedig ezekkel az egyszerű dolgokkal érdemes gyakorolni, hogy aztán később magamnak tudjam varrni a gardróbom – télre egy kantáros kordbársony szoknya a terv, nyáron pedig mindenképp szeretnék majd babydoll ruhákat, ezek annyira tetszenek.

Millió gondolatom lenne még, de szerintem itt megállok. Van egy sanda gyanúm, hogy a blogon lesz még varrós kontent, szóval létrehoztam a Varrás kategóriát, ami alatt az összes poszt megtalálható lesz.

Otthoni maszkvarrás témában is írtam (plusz egy videó is lapul a bejegyzésben).

Varrás témakörben miről olvasnál szívesen? Írd meg kommentben!