Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról

Stephen King Az írásról címmel jelentetett meg egy könyvet 2000-ben, mely kilóg a tőle megszokott műfajok sorából. Ugyanis félig életrajz, félig értekezés a mesterségről. Ráadásul a súlyos autóbalesete után fejezte be a könyvet, ami után az is kétséges volt, hogy vajon ír-e többet valaha. Nos, szerencsére azóta is ír, ám több szempontból is érdekes ez a kötet.

Már csak azért is kíváncsi voltam, mert Az írásról az a könyve, ami Magyarországon már-már legendásan magas árakon talált új gazdákra használt példányokban. Ennek pedig az az oka, hogy a 2021-es kiadás előtt 2005-ben jelent meg magyarul egyetlen alkalommal. Szóval adja magát a kérdés, hogy milyen lehet az a könyv, amiért egyes esetekben 20-30 ezer Ft-ot is elkérnek.

Az írásról

Bevallom őszintén, engem kevésbé érdekelt az írásról szóló rész, mert jelenleg nem tervezek sem novellákat, sem regényeket írni. Nos, akkor miért olvastam el? Részben azért, mert szeretném végigolvasni az életművét. Részben pedig azért, mert az életrajzi rész nem csak érdekes, hanem fontos is ahhoz, hogy kicsit jobban megértse az olvasó King műveit.

Ebben mesél a gyerekkoráról, arról az időszakról, amikor mindenféle, nem túl jól jövedelmező munkakörökben dolgozott, közben pedig nem adta fel az írói álmait. Leírja, hogy hogyan született a Carrie, és hogy a felesége, Tabitha mennyire fontos szereplője az életének. Ami nekem nagyon tetszett az az, hogy milyen valós apróságokból és kevésbé apróságokból gyúrta össze a regényei karaktereit. King 1947-ben született, a tinédzser- és fiatal felnőttkora már csak emiatt is érdekes, hogy teljesen más világ volt akkoriban, mint most.

Az írásról szóló részek viszont azért voltak érdekesek, hogy ő hogyan ír, hogyan alkotja meg azokat a regényeket, amikért én annyira rajongok. Persze nyelvtani részek kevésbé voltak izgalmasak, de ettől függetlenül az, hogy minden egyes nap szán néhány órát az írásra csodálatra méltó.

Spoilerek a regényeire és a baleset

Igen, vannak benne spoileres részek, például a Tortúrára vonatkozólag, vagy a Carrie-re. Alapvetően nem szeretem a spoilereket, de itt elengedhetetlen volt a mondandója kifejtéséhez, illetve szerencsére mindkét regényt olvastam már. Ha ti még nem olvastátok őket, akkor óvatosan. Amikor megláttam egy olyan címet, amit még nem olvastam, akkor inkább lapoztam egyet, biztos, ami biztos.

A kötet vége viszont keserédes volt. Ez a rész a balesetről szólt, ami egyébként a Setét Torony-sorozat utolsó részébe is belekerült. Plusz némi extra infó – amiről Az írásrólban nincs szó –, hogy ez után írta meg a Rémautót, később pedig a gázoló sofőr elhunyt. Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy mekkora szerencse, hogy King túlélte, és még mindig itt van velünk. Egyébként ő ismert arról, hogy Maine-ben él, illetve sok regénye is ott játszódik, a könyvben pedig benne van, hogy amikor látták az ide-oda szlalomozó sofőrt, meg is jegyezte az egyik helybéli, hogy látta Stephen Kinget sétálni, reméli nem esik baja. Mert King sétái is fontosak, már-már rituálénak számított nála a délutáni séta, ahol kicsit kiszellőzteti a fejét.

Kiknek ajánlom?

King-rajongóknak, és azoknak is, akik regényírással kacérkodnak. Na meg azoknak is, akik kíváncsiak, hogy a Mester mitől Mester. Vagy hogyan lett akkora név az iparban, amekkora. Akár csak az életrajz, akár csak az írásról szóló rész kelti fel a figyelmed, mindenképpen érdemes kézbe venni, mert sok-sok új információval szolgál Kingről, és a világáról.

1999-ben bejárta a világsajtót a hír: Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó, s a népszerű író súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére – és az olvasók nagy örömére – King felépült. Lábadozása idején írta meg, pontosabban fejezte be az 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t. King ezúttal nem borzongatni akarja kedves és hűséges olvasóit, hanem elmeséli, hogyan vált íróvá, és bevezeti őket a szakma rejtelmeibe. A tőle megszokott lendületes stílusban, humorral átszőve beszél finoman szólva is hányatott gyerekkoráról – hogyan vándoroltak városról városra, mennyit küszködött az édesanyja, hogy fenntartsa a családot, gyerekkori csínyekről -, kezdeti nehézségeiről, amikor rendre visszautasították az írásait, alkoholproblémáiról, majd a Carrie jelentette áttörésről 1974-ben.

S innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a karrierje, mely mind a mai napig töretlen. Beavatja olvasóit műhelytitkaiba, és hol világirodalmi, hol saját elbeszéléséből vett példákon keresztül szemlélteti, hogyan zajlik nála az alkotás folyamata – az első, nyers változattól a végső formába öntött műig. Mindeközben arra is szakít időt, hogy írásra buzdítsa arra hajlamos olvasóit, ellátva őket jó tanácsokkal. Stephen King rajongói – új oldaláról ismerve meg kedvenc írójukat – ezúttal bepillantást nyerhetnek abba, hogyan is készülnek az általuk olyannyira kedvelt, izgalmas, annyi kellemes-borzongató percet szerző művek, de a kötet rendkívül szórakoztató lehet bárkinek, akit érdekel, hogyan születnek a sikerkönyvek.

Exit mobile version