Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Silvia Moreno-Garcia: Mexikói rémtörténet

Silvia Moreno-Garcia: Mexikói rémtörténet

A Mexikói rémtörténet TikTokon keltette fel a figyelmem először, majd pedig úgy éreztem, hogy mindenképp szeretném elolvasni, hiszen alapvetően szeretem a horror-thriller műfajt. A regény hangulatát számomra mégsem a rémisztő dolgok, hanem az ’50-es évek Mexikója adta meg igazán. Nem is volt kérdéses, hogy a Könyvhéten mindenképp meg kell szereznem a regényt.

Mexikói rémtörténet

A történet főhőse egy Noemí nevű fiatal nő, akinek az unokatestvére ír, hogy egy ideje gyengélkedik, és a segítségét kéri. A levél zavaros, ám Noemí mégis a mindentől elzárt családi birtokra, Magaslakba utazik, hiszen ha ezt a problémát megoldja, apja az áldását adja a továbbtanulására. Ahogy halad előre a regény, úgy körvonalazódik, hogy talán mégsem lesz annyira egyszerű dolga. Sőt, egy idő után az is kérdésessé válik, hogy ő kijut-e a házból.

És hogy miért gondolom azt, hogy rengeteget dob a helyzeten az ’50-es évek? Nos, maga a történet rettentő egyszerűen végződhetne napjainkban. Egy Messenger-üzenet, vagy legrosszabb esetben valaki odamegy, és kiszabadítja a nőt. Közel 70 évvel ezelőtt viszont a férj rendelkezett a feleségről is, illetve az üzenetváltások is nehézségekbe ütköznek.

Alapvetően egyébként nem vagyok maradéktalanul elégedett a regénnyel. Viszonylag lassan indul, amikor pedig begyorsulnak az események, azok nem igazán ugrották meg az ingerküszöböm. A témafelvetés tetszett, de valami mégis hiányzott. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy rossz könyv lenne, viszont a mostanában olvasott horror-thrillerek közül kicsit kilógott. A szereplőket nem tudtam igazán megkedvelni, és korszak ide vagy oda, egy kis tökösséggel rövidre lehetett volna zárni a problémát is. Szerintem. Továbbá hiába a mexikói helyszín, a kultúráról, vagy a hiedelmekről sem igazán ír a szerző, pedig kíváncsi lettem volna arra is. Persze, ez inkább csak egy plusz, de sokat dobott volna rajta.

Ami számomra szintén szívfájdalom volt, és elvett az olvasásélményből az a rengeteg hiba a szövegben. Egy-két elütés vagy baki az, amire azt mondom, hogy emberek a szerkesztők is, de itt folyamatosan jöttek szembe az elgépelések, ami engem iszonyatosan zavart. Volt már olyan könyv, amit emiatt tettem le, itt viszont sokkal jobban érdekelt a történet, és inkább olvastam tovább.

Kiknek ajánlom?

Akik szeretik a horror és thriller regényeket, és nem bánják, ha nem pörög a történet. Ha szereted a múltban játszódó sztorikat. Illetve akkor is ajánlom, ha el tudsz vonatkoztatni attól, hogy te hogyan oldanád meg a felmerülő problémákat, és nem zavar, ha a szereplők néha tehetetlenek.

Még több horror és thriller regényért pedig csekkold a halloweeni könyvajánlót!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Noemí Taboada Magaslakba utazik, miután nyugtalanító levelet kap unokatestvérétől, aki segítségért könyörög, és mérgezésről, szellemekről, továbbá egy titokzatos végzetről ír. Az eszes, ifjú hölgy otthonosabban mozog a bálok és koktélpartik világában, mint a világtól elzárt, komor házban, ahol ráadásul nem is fogadják szívesen, ám Noemí nem adja fel egykönnyen, és mindenképp megpróbál segíteni csapdába esett rokonán. A küldetés azonban nem várt nehézségekkel jár: miközben egyre mélyebbre és mélyebbre ás az erőszakkal és őrülettel teli múltban, Noemít vad, véres látomások, hallucinációk kezdik gyötörni. A napról napra szürreálisabbá váló helyzetben egyetlen szövetségese a család legfiatalabb tagja lesz: úgy tűnik, a félénk, kedves fiatalember őszintén segíteni akar, mielőtt a távozás végleg lehetetlenné válna Noemí számára.

A Jádeisten, árnyisten közép-amerikai folklórban járatos szerzője ezúttal egy gótikus rémregénnyel lepi meg olvasóit. Silvia Moreno-Garcia ezúttal is a múltba hívja olvasóit: hősnőjének egy különös család és egy misztikus, öreg ház titkait kell felderítenie az 1950-es évekbeli Mexikóban.

Exit mobile version