Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Októberi olvasmánytervek (TBR)

Októberi olvasmánytervek (TBR)

Íme az októberi olvasmányervek, azaz TBR listám. Eme bejegyzésben foglalt köteteket tervezem elolvasni ebben a hónapban – feltéve persze, ha sikerül. Ha nem, akkor sem gond, hiszen ezeket a listákat csak útmutatóként állítom össze, mert imádok könyves listákat gyártani. Sőt mi több, ebben a listában is szerepelnek olyan könyvek, amik a múlthavi TBR-ban is benne voltak, de nem jutott rájuk idő.

Októberben is tervezek pszichológiát olvasni, illetve végre megjelent A hetedik nővér története, amire már régóta vártam. Van a listán Árnyvadász-történet, illetve a Halloweenra készülve rémtörténet is. No de nézzük bővebben, fülszövegekkel a köteteket!

Lucinda Riley: A hetedik nővér története

Kiadó: General Press

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

A hét nővér-sorozat szívbemarkoló, felemelő és teljes mértékben lebilincselő. — Lucy Foley

A család ügyvédjének meglepő kijelentését követően, miszerint úgy véli, megtalálta a hiányzó nővérüket, Maia és Ally felfedezi, hogy az egyetlen nyomuk egy új-zélandi borászat címe, valamint egy szokatlan, csillag alakú smaragdgyűrű rajza. Mivel az Ausztráliában élő CeCe van a legközelebb, őt küldik el, hogy járjon utána a dolognak. Ezzel pedig kezdetét veszi az országokon átívelő versenyfutás az idővel, hogy még azelőtt rábukkanjanak a hetedik nővérre, mielőtt összegyűlnének a Titánon Pa Salt halálának évfordulója alkalmából…

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Kiadó: Könyvmolyképző

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható Ezt pedig senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt. Egy szerencsejáték-függő mesterlövész. Egy különleges múltú szökevény. Egy Kísértet néven ismert kém. Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő. Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Mary Shelley: Frankenstein

Kiadó: Móra

Mary Shelley tizennyolc évesen, egy lidércnyomás hatására találta ki rémtörténetét egy baráti költői versenyre. A versenyt megnyerte, ezzel pedig teremtménye elindult világhódító útjára.

A hátborzongató, mára már ikonikus történet szerint Victor Frankenstein életet lehel a holt anyagba, ám később megtagadja teremtményét – s ezért a szörny rettentő bosszút esküszik. A kétszáz évvel ezelőtt született mű – amelyet mindenki ismer, de csak kevesen olvastak -rákérdez a tudomány hatalmára, az emberek természetére, céljaira, a világban betöltött helyére, s magára a létezésre is. Bűnhődhet helyettünk más? Az emberiség védelmében sem? Mennyit bír el a lelkiismeret? Vajon ki az igazi rém: a teremtmény vagy teremtője?

A kétszáz éves regény most új köntösben, a Göncz Árpád fordításából kimaradt részekkel, valamint a szerző legendás előszavával kiegészülve jelenik meg a Móra Kiadó gondozásában.

Cassandra Clare: Árnyak ​ura

Kiadó: Könyvmolyképző

A napos Los Angeles igazán sötét hely is tud lenni.

Emma Carstairs végre megbosszulta a szülei halálát. Azt hitte, békében élhet, mégsem tud megnyugodni. Hiába vágyakozik Julian után, meg kell védenie őt a parabataiok közötti szerelem rettenetes következményeitől, ezért inkább a fiú bátyjával, Markkal jár. Mark azonban öt évet töltött a tündérek között – vajon lehet-e még belőle valaha igazi árnyvadász?

Tündérföldén sincsen nyugalom. Az ellentündérek királya belefáradt a hidegbékébe, és többé nem hajlandó úgy ugrálni, ahogy az árnyvadászok fütyülnek. A tündérkirálynővel kötött alku és a Klávé törvényei között egyensúlyozva Emmának, Juliannek és Marknak meg kell találnia a módját, hogy megvédjék mindazt, ami kedves a szívüknek, még mielőtt túl késő lenne.

Gazdagítsd az élményeidet!

Jakobovits Kitti: Irodalomterápia

Kiadó: Kulcslyuk

Ha olvasunk – vagy ha írunk -, összekapcsolódunk a saját belső világunkkal is. Legyen szó a kedvenc regényünkről, az épp aktuális olvasmányunkról, a saját naplónkról, az első vagy a sokadik verseskötetünkről – a háttérben számos lelki program fut. Az irodalompszichológia és az irodalomterápia ezt a kapcsolódást kutatja és használja annak érdekében, hogy a szövegek és történetek által közelebb jussunk saját tapasztalataink, gondolataink, érzelmeink megértéséhez.

De hogyan segítheti egymást szépirodalom és pszichológia? Miért szeretünk egyáltalán olvasni? Hogyan válhat olvasmányunk jó kísérőnkké egy nehéz helyzetben vagy életszakaszban? Mit árulhatnak el rólunk a meghatározó olvasmányélményeink? Mindez pedig hogyan és miért kap helyet egy rendelőben?

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta imponáló szakmaisággal, mégis érthető és élvezetes formában megírt első művében többek között ezekre is keresi a választ – miközben betekintést enged a szövegek alkalmazásának és működésének izgalmas világába

Frank Herbert: A ​Dűne

Kiadó: Gabo

Az univerzum legfontosabb terméke a fűszer, amely meghosszabbítja az életet, lehetővé teszi az űrutazást, és élő számítógépet csinál az emberből. Az emberlakta világokat uraló Impériumban azé a hatalom, aki a fűszert birtokolja. A Padisah Császár, a bolygókat uraló Nagy Házak, az Űrliga és a titokzatos rend, a Bene Gesserit kényes hatalmi egyensúlyának, a civilizáció egészének záloga, hogy a fűszerből nem lehet hiány. Ám ez az anyag csak egy helyen található, a sivatagos, kegyetlen Arrakison, amelyet lakói, a vad fremenek csak úgy ismernek: Dűne.

Frank Herbert legendás regénye, amely megjelenésekor elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, talán a legjobb science fiction, amit valaha írtak. A Dűne hatása ma már felfoghatatlan, az elmúlt fél évszázadban olvasók milliói fedezték fel az Arrakis világának részletességét, a szöveg szépségét és a könyvben rejlő filozófiát, társadalmi és vallási gondolatokat. Herbert lehengerlő és eleven története most átdolgozott kiadásban kerül újra az olvasók elé.

Balogh Klára · Bárdos Katalin · Békési Tímea · Hardy Júlia · Koltai Mária · Korbuly Ágnes · Tóth Borbála: Transzgenerációs ​történetek

Kiadó: HVG Könyvek

Hogyan hatnak az életünkre a felmenőink egyéni és családi veszteségei?

Miként befolyásolják a következő nemzedékek kapcsolatait a 20. századi történelmi traumák?

Hogyan tudunk a gyógyulás útjára lépni?

Pánik, kínzó féltékenység, önfeladás, súlyos balesetek – van, amikor elakadásainkra, a mindennapjainkat megnehezítő problémákra, megrázó életeseményeinkre nem találunk magyarázatot a saját múltunkban. Érthetetlen tüneteink hátterében ilyenkor az előző generációk feldolgozatlan traumái, veszteségei, valamint családi titkok, hazugságok állhatnak.

A transzgenerációs szemléletű, elismert szakemberek izgalmas terápiás esetei bemutatják, hogyan befolyásolja életünket felmenőink sorsa, és a gyógyulás folyamatába is betekintést engednek. Arra sarkallnak, hogy megismerjük, felfedezzük az előző generációk örökségét, a feldolgozatlan veszteségeket csakúgy, mint az erőforrásokat és értékeket, hogy aztán kezünkbe vehessük a saját életünk alakítását.

Emily Nagoski: Úgy, ​ahogy vagy

Kiadó: Libri

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Egy könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.

Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé.

Elég jól hangzik, nem? Indulj el életed legizgalmasabb felfedezőútján, és ismerd meg a legnagyobb öröm forrását – önmagadat!

EMILY NAGOSKI eredetileg agykutatónak készült, ám érdeklődése hamar a szexuálpszichológia felé fordult. 1995 óta tart előadásokat és foglalkozásokat szexedukáció, prevenció, kommunikáció és stresszkezelés témákban, dolgozott a delaware-i és az indianai egyetemeken, valamint Smith College-en. Legfontosabb küldetésének azt tartja, hogy minden nőt hozzásegítsen ahhoz, hogy szeresse és elfogadja a saját testét. Első könyve, az Úgy, ahogy vagy megjelenése óta nők ezreinek segített már megszabadulni a szexet övező stressztől és önbizalomhiánytól, népszerűsége évek óta töretlen.

Irvin D. Yalom · Marilyn Yalom: Halálról ​és életről

Kiadó: Park

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

“Felejthetetlen és fájdalmasan szép történet a sírig tartó szerelemről. Még hosszú évekig velem marad.”

Lori Gottlieb, az Akarsz beszélni róla? szerzője

Miután kiderül, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, Marilyn és férje, Irvin D. Yalom, a neves pszichoterapeuta elhatározzák, hogy közösen írt naplóban vallanak a közelgő véggel vívott küzdelmükről. Szívbe markoló írásuk az elválás és veszteség fájdalmáról, az élettől való búcsúzás méltóságáról szól, és arról, hogyan lehet úgy élni és szeretni, hogy visszatekintve semmit ne kelljen megbánni.

“Egy gazdagon megélt közös élet után a Yalom házaspár bátran és együtt néz szembe az életből való távozás szorongató közelségével.” SINGER MAGDOLNA

Ha videóban is kíváncsi lennél a listára picit bővebben, akkor csekkold a csatornán 🙂 Ha pedig tetszik a videós forma, iratkozz fel, hogy ne maradj le az újakról!
Az októberi olvasmánytervekről dióhéjban

Ugyan a lista nem mutatja, de ebben a hónapban tervezek olvasni misztikus, thriller, és horror köteteket is. Nem csak a Halloween miatt, hanem valahogy most ezekre vágyom. Mindezek mellett Cassandra Clare Árnyvadász univerzumába is visszatértem (elolvastam az Éjfél kisasszonyt). Hamarosan jön két új regény, addig szeretnék felzárkózni.

Az elmúlt napok azt mutatják októberben, hogy többet olvastam, mint eddig talán bármikor az évben (részarányosan), szóval ezért is voltam bátor a TBR listával. Aztán majd november elején derül ki, hogy mennyi könyvet sikerül elolvasni innen. Ezen nem aggódok, ha nem most, akkor később olvasok, avagy éljen az impulzusolvasás!

A Dűnétől tartok egy kicsit (mert sci-fi), de ettől függetlenül nagyon kíváncsi vagyok rá. Az Úgy, ahogy vagy pedig azért is különleges, mert a Sex Education sorozatban Maeve is ajánlotta. Erről TikTokon is megemlékeztem, ha esetleg kíváncsiak vagytok.

Te miket tervezel olvasni októberben? Írd meg kommentben!

Ha pedig máshol is követnél, az alábbi platformokon találsz meg:

Exit mobile version