Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Mónica Gutiérrez: A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei

Mónica Gutiérrez: A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei

Könyvmolyként ki ne szeretne könyvekről vagy könyvesboltról olvasni? A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei ebből a szempontból remek olvasmány, na meg akkor is, ha valami könnyed kikapcsolódást keresel.

A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei

A történet Agnes Martí spanyol régésszel kezdődik, aki már pénzszűkében van Londonban, de nem akarja feladni az álmát, hogy valamelyik nagy nevű múzeumban dolgozhasson. A helyzet nem egyszerű, valahogy sosem jár sikerrel. Egy esős napon viszont betéved az igencsak eldugott helyen lévő Holdsugár könyvesboltba, ahol épp segítséget keres Mr. Livingstone. Agnes gyakorlatilag azonnal kap állást részmunkaidőben, tervei szerint pedig amíg ott dolgozik, tovább kutat az álomállása után.

Időközben viszont Agnes és az olvasó is megismeri a pici könyvesbolt vezetőjét, törzsvásárlóit, na meg a kisfiút, akit gyerekmegőrzésre tesznek le ott, ő mégis imád elmerülni a könyvek között. Az idei könyvheti kívánságlistám talán legaranyosabb olvasmányaként tudnám jellemezni a regényt.

Bonyodalmak

Mr. Livingstone nyugalmát azonban az a rejtély zavarja meg, hogy eltűnik az oly nagy becsben és vitrinben tartott napló, mely még az őséé volt. A nyomozásba egy rendőr is bekapcsolódik, ám a regény így is igencsak messze áll a krimi műfajától.

Személy szerint nekem tetszett, mert ha egyszerű is a történet, nekem pont erre volt szükségem, amikor olvastam. Könnyed, kikapcsolt, és úsztam a szerző által keltett árral. Azt hiszem sok dologba lehetne belekötni akár a cselekmény, akár a karakterek kapcsán, de nem teszem. Ha elvárások nélkül olvasod, és tényleg csak a könnyed kikapcsolódás a cél, akkor tökéletes délutáni olvasmányról van szó.

Könyvmolyként pedig imádtam a könyvesbolti helyszínt, illetve azt, ahogyan a törzsvásárlók időről időre betértek könvekért. Manapság azért már ritka szerintem, hogy fogalmunk sincs mit akarunk olvasni, és a könyvesbolt tulajdonosa ajánlana nem csak hangulat, hanem személyes ismertség alapján könyvet. Vagy legalábbis nekem nem volt még részem ilyesmiben.

A történet vége, illetve a konfliktusok megoldása is faék egyszerűségű – ezért is gondolom, hogy hiába a nyomozás, kriminek vajmi kevés lenne –, de sokkal inkább olyan érzésem volt olvasás közben és után, hogy ez a könyv inkább amolyan léleksímogató olvasmány.

Kiknek ajánlom?

Kortól függetlenül bárkinek remek olvasmány lehet, és inkább azoknak ajánlanám, akik egy könnyed, humoros története vágynak, illetve egy kis komfortérzetre a könyvek között.

London a csodák városa. Így amikor Agnes Martí, a Barcelonából érkező régészlány betéved Edward Livingstone, a hírneves felfedező leszármazottjának varázslatos könyvesboltjába, rögvest Alice, Pán Péter, Twist Olivér társaságában és világában találja magát. Nem kevés furcsa kérdésekkel hozzá forduló vásárlóval, vagy egy kék fénybe burkolózó, állandóan körmölő íróval. A könyvespolcok és a világirodalom labirintusában lépten-nyomon rejtélyekbe botlik, melyek megfejtéséhez egy detektív szegődik mellé társául a Scotland Yardtól – hogy közösen leljék meg a legtitokzatosabb kincset, mely két embert összefűzhet…

A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei egy könyvbolond, az angol regényekért és humorért egyaránt lelkesedő spanyol író csodás ajándéka minden, szintúgy a könyvekért rajongó, az irodalom és a szív titkaira egyformán kíváncsi olvasónak. Na és a Sztárom a párom című film kedvelőinek…

Exit mobile version