A maszkvarrás otthon nem is annyira bonyolult, feltéve ha van egy varrógéped. Kezdő varró vagyok, de már néhány óra gyakorlás után is készítettem szájmaszkokat, amiket hordok is. Ebben a bejegyzésben pedig megmutatom, hogy tényleg nem bonyolult ez a napjainkban már alapkelléknek számító kiegészítő otthoni legyártása. Ráadásul zero waste módszerrel is működik, tehát régi lepedővel, ágyneművel, vagy bármilyen megunt ruhadarabbal.

A bejegyzés születése előtt másfél héttel vásároltam meg az első varrógépem, és teljesen nulláról kezdtem el varrni. Erről egyébként itt írtam. A varrásban nem csak az alkotás öröme, hanem a szabadság is lelkesítő. Mert olyan maszkokat, hajgumikat, vagy később ruhákat viselhetek, amiknek a mintáját én válogattam. Nem kell a boltban kompromisszumot kötnöm a minta és az ár között, ahogyan sokszor tettem eddig. Szóval ha hezitálsz, hogy belevágj-e a varrásba, azt mondom, hogy hajrá! Gyakorlatilag ráfüggtem a dologra 😂

Maszkvarrás otthon: mire lesz szükséged?

Ugyan a maszkok külsejét vásárolt textíliából varrom, belül régi lepedők vannak. Egyébként ezeken kezdtem el gyakorolni is a legelején. Kezdőként a nagyon vékony gumit nem tudtam belevarrni a nyílásba, így egy kicsit vastagabb változatban állapodtam meg. Life hack, hogy sehogy sem akart a gumi a helyén maradni, ezért textilragasztóval rögzítem varrás előtt. Kell még vasaló, gombostű vagy csipesz, illetve a varrógép. Az a nagyszerű a maszkokban, hogy nagyon kevés textil kell hozzá, legalábbis meglátásom szerint.

Maszkvarrás otthon kezdőként, első lépés: keresd meg a kedvenc már meglévő maszkod

Ha profi vagy gyakorlott lennék, akkor rajzolnék egy mintát. De nem vagyok sem profi, sem gyakorlott, de még nyomtatóm sincs. Szóval bevittem a varrós szobába a kedvenc maszkom, amit körberajzoltam. Az első néhány darab pont jó lett, az utóbbiak viszont nagyobbacskák, mert kezdek megtanulni kisebb szegéllyel varrni. Szóval érdemes ezt is belekalkulálni a méretezésbe. (Khmm, mintha nekem sikerülne, ugyebár.) Illetve a gumi hossza a fontos még szerintem, habár jelenleg még én sem tudom fixen, hogy melyik méret a jó nekem.

Maszkvarrás otthon kezdőként, második lépés: vágd ki a maszkot

Előtte mondjuk vasald még át az anyagot. Gombostűkkel rögzítem a mintát a textilen, és ezt körbevágom. Ugyan ezt megteszem a belső résszel is. Ha ez megvan, még egyszer levasalom a már kivágott mintákat.

Maszkvarrás otthon kezdőként, harmadik lépés: a varrás

Ha ezzel megvagyok, akkor kezdődik az igazi móka, azaz a varrás. Először a bélés és a külső résznek is a középen lévő, hosszú részét (találkozását) varrom egybe, külön külön. Amikor ezzel megvagyok, akkor az egyik részt kifordítom – ekkor mehet még neki egy levasalás –, majd színt színnel egymásba illesztem őket. Amikor ez is megvan, akkor szintén rávasalok egyet, hogy szép legyen, majd a fülek felé eső részt lecsipeszelem. A maszk tetejét és alját összevarrom egy-egy egyenes vonallal – mármint követve a szélét. A lecsipeszelt végeit viszont nem varrom el, sőt, hagyok is rá egy kicsit.

Maszkvarrás otthon, egyszerűen - instrukciók, György Tekla blogja

Ekkor kifordítom a művem, vasalom, majd a lecsipeszelt széleket egybe hajtom. Ezt szintén levasalom, és itt jön a kezdő life hack, azaz a textilragasztó. A gumikat beragasztózom, a helyükre illesztem, és az ottlévő csipeszekkel leszorítom. Épp egy kevés ragasztó is elég, hiszen nem ez fogja tartani, csak amíg bevarrom a gumit, addig van rá szükség, hogy ne csússzon el. Mire végzek mind a néggyel, addigra kezdhetem is a varrást.

A befejezés

Ekkor az egész maszk szélét körbevarrom. Ha a gumik tényleg a helyükön maradtak, akkor kész is!

Persze rengeteg buktatója van a dolognak, de kezdő varró projektnek szerintem tökéletes. Ha van kedved, akkor nézd meg a varrást videóban is, ami inkább vlog, illetve a kezdő varró élményeim elmesélése. Picit ugyan hosszú, és nem klasszikus tutorial, ám ha szeretnétek, akkor csinálok kifejezetten néhány perces videót is, amit tényleg lehet csekkolni varrás közben is.

Bevallom, tényleg büszke vagyok arra, hogy a két kezemmel alkottam ezeket a maszkokat. Szóval sem a bejegyzés, sem a videó nem azért készült, mert úgy érzem mindent tudok, hanem azért, hogy megmutassam, már ezt is tudom! Na jó, a videóban a vágás és a szerkesztés volt kihívás, ott arra is kíváncsi voltam, hgy a technikai résszel hogyan boldogulnék.

Maga a varrás pedig… Öröm, szárnypróbálgatások. Aztán pár hónap vagy egy év múlva meg valószínűleg a fejem fogom majd, hogy jézusisten, mit művelek én 😂 De tudjátok mit? Már nagyon várom, hogy azon a szinten legyek, és igyekszem minél többet tenni is érte! 💪

Ha pedig Instán is érdekelnek a további varrós kontentjeim, akkor @teklavarrodaja néven találod a műveim, illetve az élményeim 😊