Íme a szeptemberi olvasmánytervek, azaz TBR listám. Eme bejegyzésben foglalt köteteket tervezem elolvasni ebben a hónapban – feltéve persze, ha sikerül. Ha nem, akkor sem gond, hiszen ezeket a listákat csak útmutatóként állítom össze, mert imádok könyves listákat gyártani.

A szeptemberi olvasmánytervek gerincét a könyvheti kívámságlistám, illetve a könyvheti beszerzések adják. Ennek nem más az oka, mint hogy az újonnan érkező könyvekre általában gyorsan lecsapok olvasási szempontból. Nem tudom más hogy van vele, de nálam az úristen, újdonság, minél hamarabb kell-láz szokott tombolni 😀

Végignézve a listát pedig, kicsit olyan érzésem van, hogy tényleg megállíthatatlanul robogunk az ősz és a hideg felé. Már olvasnék pszichológiát, már van horror a szeptemberi olvasmánytervek között is – még ha alapvetően bármit bármikor el is olvasok, de nálam vannak ilyen tipikus szezonális műfajok. Mint például az önfejlesztés és a pszichológia télen.

Balogh Klára · Bárdos Katalin · Békési Tímea · Hardy Júlia · Koltai Mária · Korbuly Ágnes · Tóth Borbála: Transzgenerációs ​történetek

Kiadó: HVG Könyvek

Balogh Klára · Bárdos Katalin · Békési Tímea · Hardy Júlia · Koltai Mária · Korbuly Ágnes · Tóth Borbála: Transzgenerációs ​történetek

Hogyan hatnak az életünkre a felmenőink egyéni és családi veszteségei?

Miként befolyásolják a következő nemzedékek kapcsolatait a 20. századi történelmi traumák?

Hogyan tudunk a gyógyulás útjára lépni?

Pánik, kínzó féltékenység, önfeladás, súlyos balesetek – van, amikor elakadásainkra, a mindennapjainkat megnehezítő problémákra, megrázó életeseményeinkre nem találunk magyarázatot a saját múltunkban. Érthetetlen tüneteink hátterében ilyenkor az előző generációk feldolgozatlan traumái, veszteségei, valamint családi titkok, hazugságok állhatnak.

A transzgenerációs szemléletű, elismert szakemberek izgalmas terápiás esetei bemutatják, hogyan befolyásolja életünket felmenőink sorsa, és a gyógyulás folyamatába is betekintést engednek. Arra sarkallnak, hogy megismerjük, felfedezzük az előző generációk örökségét, a feldolgozatlan veszteségeket csakúgy, mint az erőforrásokat és értékeket, hogy aztán kezünkbe vehessük a saját életünk alakítását.

Andy Greene: The Office – A hivatal – Amit nem tudsz a 2000-es évek legfontosabb sorozatáról

Kiadó: 21. Század

Ide kattintva találod a könyvről írt véleményem ✨

Andy Greene: The Office - A hivatal - Amit nem tudsz a 2000-es évek legfontosabb sorozatáról

Színfalak mögötti pillantás a The Office-ra, a 21. század ikonikus tévéműsorára, az alkotók, a szerzők és a színészek saját szavaival

Mikor lógtál utoljára Jimmel, Pammel, Dwighttal, Michaellel és a többi Dunder Mifflin-dolgozóval? Talán 2016-ban lehetett, amikor Magyarországon adásba került az utolsó évad fináléja. De az se kizárt, hogy tegnap este, amikor egymás után három epizódot ledaráltál. Az USA-ban 15 éve került a képernyőkre ez a sorozat (Magyarországon 2008-ban), de ma népszerűbb, mint valaha. A rajongóknak csak egy gondjuk van: mit nézzenek, mit olvassanak ezután.

Ez a kötet mindenről beszámol: az ötlet gyökerei a BBC-nél, a kilenc évadon át tartó sikertörténet az USA-ban, és mindehhez egy sor exkluzív interjú és aprólékos kutatás. A harcok az NBC-nél, amikor alig hat epizód után le akarták állítani a sorozatot. Az elvetélt próbálkozás, amikor James Gandolfinit akarták behozni új főnöknek Steve Carell távozása után.

Szívet melengető és felkavaró könyv, amely bemutatja a kulcsepizódok forgatásának körülményeit és azt, ahogyan óriási popkulturális ikon lett egy furcsa, bizarr, Angliából importált, kockázatos ötletből.

Andy Greene a Rolling Stone magazin újságírója, többek közt a Radioheadről, Howard Sternről, Steve Perryről, Stephen Kingről és még sokakról írt cikkeket.

Irvin D. Yalom & Marilyn Yalom: Halálról ​és életről

Kiadó: Park

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Irvin D. Yalom & Marilyn Yalom: Halálról ​és életről

“Felejthetetlen és fájdalmasan szép történet a sírig tartó szerelemről. Még hosszú évekig velem marad.”

Lori Gottlieb, az Akarsz beszélni róla? szerzője

Miután kiderül, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, Marilyn és férje, Irvin D. Yalom, a neves pszichoterapeuta elhatározzák, hogy közösen írt naplóban vallanak a közelgő véggel vívott küzdelmükről. Szívbe markoló írásuk az elválás és veszteség fájdalmáról, az élettől való búcsúzás méltóságáról szól, és arról, hogyan lehet úgy élni és szeretni, hogy visszatekintve semmit ne kelljen megbánni.

Stephen King: Az ​írásról

Kiadó: Európa

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Stephen King: Az ​írásról

1999-ben bejárta a világsajtót a hír: Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó, s a népszerű író súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére – és az olvasók nagy örömére – King felépült. Lábadozása idején írta meg, pontosabban fejezte be az 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t. King ezúttal nem borzongatni akarja kedves és hűséges olvasóit, hanem elmeséli, hogyan vált íróvá, és bevezeti őket a szakma rejtelmeibe. A tőle megszokott lendületes stílusban, humorral átszőve beszél finoman szólva is hányatott gyerekkoráról – hogyan vándoroltak városról városra, mennyit küszködött az édesanyja, hogy fenntartsa a családot, gyerekkori csínyekről -, kezdeti nehézségeiről, amikor rendre visszautasították az írásait, alkoholproblémáiról, majd a Carrie jelentette áttörésről 1974-ben. S innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a karrierje, mely mind a mai napig töretlen.

Beavatja olvasóit műhelytitkaiba, és hol világirodalmi, hol saját elbeszéléséből vett példákon keresztül szemlélteti, hogyan zajlik nála az alkotás folyamata – az első, nyers változattól a végső formába öntött műig. Mindeközben arra is szakít időt, hogy írásra buzdítsa arra hajlamos olvasóit, ellátva őket jó tanácsokkal. Stephen King rajongói – új oldaláról ismerve meg kedvenc írójukat – ezúttal bepillantást nyerhetnek abba, hogyan is készülnek az általuk olyannyira kedvelt, izgalmas, annyi kellemes-borzongató percet szerző művek, de a kötet rendkívül szórakoztató lehet bárkinek, akit érdekel, hogyan születnek a sikerkönyvek.

Margaret Wilkerson Sexton: Az ​újraálmodók

Kiadó: Európa

Margaret Wilkerson Sexton: Az ​újraálmodók

Az újraálmodók költői regénye nők három generációjának a rabszolgaságtól a szabadságig vezető útját mutatja be Louisiana államban. 1924-ben az idős asszonyt, Josephine-t láthatjuk, aki egy virágzó gazdaság büszke tulajdonosává vált, és éppen fia esküvőjére, majd unokája születésére készül. Szomszédjába költözik a társaságra vágyó Charlotte férjével, azonban a fiatal fehér nő váratlan felbukkanása és közeledése nem várt konfliktusokhoz vezet. Mindeközben Josephine visszaemlékezéseiben feltárul gyermekkora, a tizenkilencedik század közepi déli ültetvényes birtokok világa.

A rabszolgaként dolgozó anyja és apja a titokzatos Újraálmodók vallási közösségét segítségül híva készül a menekülésre és a felszabadulásra. 2017-ben pedig megismerhetjük az egyedülálló Avát, aki fiával betegeskedő, magányos nagymamájához, Marthához költözik, hogy gondozza őt. De a fehér földbirtokosok leszármazottjaként felnőtt asszony demenciája felgyorsul, és leépülése közben egyre inkább felszínre kerülnek unokájával szembeni előítéletei. Mindeközben Ava megismerkedik dúlaként dolgozó anyja fiatal terhes lányokból álló körével is. Előbb-utóbb döntenie kell, hogy merre lép tovább az életében, követi-e ősei szavát a nőknek reményt és támogatást nyújtó közösségbe.

Az újraálmodók Toni Morrison és Alice Walker könyveit idéző világa érzékenyen mutatja be, milyen a napjainkban is jelen lévő elnyomás és a faji előítéletek közegében élni. Az álomszerűen egybefonódó három nő elegáns és történelmileg inspirált története a fekete nők és gyermekeik, valamint az anyaság és a kitartó újrakezdés regénye.

Jozef Karika: A ​hasadék

Kiadó: Animus

Ide kattintva találod a könyvről írt véleményem ✨

Jozef Karika: A ​hasadék

Ez a regény különös körülmények között született. A szerzőt egy korábbi misztikus thrillerének megjelenése után megkereste egy férfi, aki elmesélt neki egy hátborzongató történetet, ami egy elhagyatott elmegyógyintézet széfjében talált dokumentumokkal veszi kezdetét. Jozef Karika lejegyezte az elbeszélést, annak számos adatát ellenőrizte, majd saját jegyzeteivel ellátva kötetbe rendezte – ezt tartja most kezében az olvasó. A könyv lapjain kibontakozó tragikus és hajmeresztő eseménysor a világ elé tárja az egyik legnagyobb szlovákiai rejtélyt: az emberek megmagyarázhatatlan eltűnését a Tribecs-hegységben.

Legenda lenne, szándékos hamisítás, vagy maga a kegyetlen valóság? Ezt a kérdést a lebilincselő rémtörténetet közreadó szerző is felteszi, az olvasóra bízva annak megválaszolását.

A hasadék eredeti kiadása óriási visszhangot keltett, az utóbbi évtizedek legnépszerűbb szlovák regénye lett, és az irodalom határait túllépve popkulturális jelenséggé vált.

Markovits Rodion: Szibériai ​garnizon

Kiadó: Európa

Sorozat: Kapszula Könyvtár

Markovits Rodion: Szibériai ​garnizon

Jaroslav Hašek Švejk, a derék katona és Erich Maria Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című regényeivel említik egy lapon a milliós példányszámban elkelt, először 1927-ben, Kolozsvárott megjelent Szibériai garnizon-t.

A jogász végzettségű, újságíróként elhelyezkedő Markovits Rodion (1884-1948) saját és egykori katonatársai tapasztalatai alapján írta meg kollektív riportregényét az első világháború küzdelmeiről, a kelet-szibériai hétéves hadifogolylét mindennapjairól és a hazatérés viszontagságairól. Nemcsak a téma, de a megírás módja is – a kisember szemszögéből elmesélt történet abszurd és szatirikus hatást kelt, miközben sohasem didaktikus vagy ítélkező – kirobbanó sikert eredményezett: a hatalmas olvasói érdeklődés miatt a kiadó alig győzte utánnyomni a könyvet; két év alatt tizennégy országban adták ki, lefordították többek között német, angol, francia, olasz, kínai, finn, holland és román nyelve. Külföldön, például Olaszországban azóta is keresett mű, nálunk politikai okokból elfeledkeztek róla néhány évtizedre.

A Szibériai garnizon nyelvi és látásmódbeli elevenségének nem ártott az idő, ahogy a benne foglalt történelem- és létszemlélet is kortárssá – klasszikussá – avatja.

Szeptemberi olvasmánytervek (TBR)
A szeptemberi olvasmánytervekről dióhéjban

Ez a hónap azért kivételes, mert most a Könyvhét miatt csúszott meg a bejegyzés – a YouTube-on általában a hónap első harmadában posztoltam erről. Amikor a szeptemberi olvasmánytervek bejegyzést írom, akkor már 7 könyvet elolvastam szeptemberben, szóval a listában szereplő másik 7 reálisnak tűnik. Bevallom, impulzusolvasó vagyok, szóval sokszor ezért is érdekesek a TBR listák. Vannak rajtuk tervezetek, de az mindig éppen aktuálisan derül ki, hogy pontosan miket veszek majd a kezembe.

Ez a válogatás is elég vegyes: van rajta horror, pszichológia, önéletrajz (?), fikció, női sorsról szóló regény, és szibériai hadifogoly napló is. De én így szeretek olvasni, mindenfélét, vegyesen. Ez egyébként egy elég érdekes téma, képtelen lennék egyetlen műfajt vagy zsánert olvasni huzamosabb ideig, de talán ebben ez a szép. A szeptemberi olvasmánytervek pedig erre is reflektálnak.

Te miket tervezel olvasni szeptemberben? Írd meg kommentben!

Ha pedig máshol is követnél, az alábbi platformokon találsz meg: