Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Leigh Bardugo: Shadow ​and Bone – Árnyék és csont

Leigh Bardugo: Shadow ​and Bone – Árnyék és csont (Grisa trilógia 1.)

Leigh Bardugo: Shadow ​and Bone – Árnyék és csont (Grisa trilógia 1.)

Tavasszal nagyot robbant a Netflixen a Shadow and Bone, azaz magyarul Árnyék és csont, ami Leigh Bardugo azonos című Grisa trilógijáján alapszik. A sorozat kuszasága miatt döntöttem úgy, hogy inkább elolvasom a könyveket, hogy értsem is, hogy ki kicsoda, és milyen viszonyban vannak. Nem igazán volt jó ötlet, mert nem tudom eldönteni, hogy a könyv vagy a sorozat volt rosszabb élmény.

Na jó, annyira kiemelkedően nem volt pocsék a könyv, de tudtam volna élni nélküle. Mostanában szeretek felugrani a hype-vonatra, és elolvasni vagy megnézni azt, ami népszerű, mert csak birizgálja a fantáziám. Alapvetően a young adult / Vörös Pöttyös könyvekkel sincs bajom, nyilván nem magasirodalom, de sokszor pont erre az egyszerűségre van szükségem hogy elszórakozzak vagy kikapcsolódjak.

Árnyék és csont: A probléma

De nézzük az Árnyék és csontot! Íme egy ifjúsági fantasy, amivel semmi gond nem lenne, vagy akár az E/1-es történetmeséléssel sem, ami sokaknak szúrta a szemét. Ami számomra nagyobb probléma volt a kihagyott lehetőségek. Mert egy egészen érdekes világot épített Leigh Bardugo, kapunk egy olyan főszereplő lányt, akiben rengeteg potenciál volt, a történet végére pedig csak a fejem fogtam, hogy a lány sem fejlődött sehova, pluszban a szerelmi szál is olyan, mintha egyhelyben toporognánk.

Talán szőrszálhasogatásnak hat, de a Grisa univerzum alapja egy szlávos-oroszos világ, ahol mindenkinek ilyen neve van, találunk pár jellemző tárgyat (szamovár például), de ezen kívül semmi, de semmi köze nincs ehhez a kultúrához. Szlavisztika szakos voltam, engem talán emiatt zavar ennyire, mert alapvetően imádom azokat a könyveket, ahol ha már ebbe a környezetbe ülteti a szerző a művét, akkor egyrészt utánajár, másrészt nem csak tessék-lássék tűnik föl. Erre is gondolok, amikor azt írom, hogy kihagyott lehetőségek sorozata a Shadow and Bone.

Az Árnyék és csont karakterei számomra unalmasak és semmilyenek voltak, igazán egyikhez sem tudtam kapcsolódni (sem szeretem, sem utálom érzéssel), nem fejlődnek, és mintha egy Simet láttam volna magam előtt, aki egy helyben toporog, mert nem kapta meg az utasítást, hogy mit csináljon.

Nagyon szerettem volna szeretni ezt a könyvet, de sajnos az egyetlen szerethető eleme az egésznek Ben Barnes volt a sorozatban, vagy amikor olvasás közben őt képzeltem a karaktere helyébe. Egyébként végigolvastam a trilógiát, és azt kell mondanom, hogy az első könyv még viszonylag élvezetes is volt a folytatásokhoz képest, de bárcsak ne lettem volna ennyire kitartó.

Kiknek ajánlom?

Talán azok mindenképpen élvezni fogják az Árnyék és csontot, akik imádják a young adult zsánert, a Vörös Pöttyös a kedvenc sorozatuk, vagy a nagyon nagyon könnyed regényeket is szeretik. Azért mondom így, mert én szinte mindent elolvasok, a young adultot is, de azért nálam valamicske elvárás a mélység, a mondanivaló, és a fejlődés. Sokan szeretik Bardugo trilógiáját, és sokan nem, szóval szerintem ez egy tipikus vagy szeretem, vagy utálom regény. Tégy egy próbát azért, ha érdekel a téma.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a Könyvajánló kategóriát

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Alina Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek.

Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát.

A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg hogy Alina megmenthesse a jövőt.

Exit mobile version