Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Ellery Lloyd: Képkockák

Ellery Lloyd: Képkockák

Ellery Lloyd: Képkockák

2021-ben elérkeztünk oda, hogy megjelent egy regény az influenszer-életről, avagy az Ellery Lloyd néven futó szerzőpáros Képkockák című regénye ha kicsit sarkítva is, de bemutatja az Instagram-mamik csillogó életét. Vagy mégsem? Emmyt és családját ugyanis veszély fenyegeti, amiből vagy tanulnak, vagy nem, mindenesetre az olvasó is leszűrheti a tanulságot. Mezei közösségi média-felhasználóként is fontos olvasmány.

Molyon viszonylag pocsék, 49%-os értékelést kapott a Képkockák, ami ha tisztán csak a cselekményt és a stílust nézem nem annyira meglepő – bár hozzátenném, hogy ennyire azért nem rossz a könyv, sőt. Ha nem is éreztem kiemelkedőnek, attól függetlenül még elszórakoztatott és kikapcsolt, az igazi mélységet pedig számomra inkább az adta, amin olvasás közben szinte folyamatosan gondolkodtam. Ez pedig az ismertség, vagy influenszerség, hogy mennyi veszélyt is rejthet magában. Ehhez pedig higgyétek el, hogy nem kell milliós követőtábor.

A bejegyzés pedig engedjétek meg, hogy inkább erről szóljon, mert ahogy említettem, a regény eléggé sarkítja a dolgokat, a szereplők személyisége sem túl színesen árnyalt, de a felvetett konfliktus mégis egy olyan problémát vázol, amihez nem kell az embernek több százezer vagy millió követő. Ez pedig az online biztonság, ami talán rettenetesen elcsépelt, mégis igaz. Ugye te is figyelsz arra, hogy ne oszd meg az interneten hogy pontosan hol laksz? Vagy hogy pontosan milyen értékek vannak a lakásodban? Ha pedig már van követőbázisod, akkor ugye ennél is körültekintőbb vagy?

Képkockák

A főszereplő, Emmyi is igyekezett körültekintő lenni, ám a baj mégis megtörténik: őt és a gyermekét elrabolják. Hogy ki és milyen indíttatásból, az folyamatosan derül ki, ugyanis több nézőpontot is megismerhetünk a fejezeteken keresztül. Személy szerint pontosan emiatt érzem azt, hogy ez a könyv inkább emiatt fontos: talán felnyitja jó néhány ember szemét, hogy igenis oda kell figyelni az online biztonságra, arra, hogy mit osztunk meg és kivel.

Nem gondolom, hogy én konkrétan veszélyben lennék, de itt visszautalnék A félelem adománya című könyvre, ami nagyon szépen leírja, hogy miért érdemes nyitott szemmel járni, vagy idegenekben nem feltétlenül megbízni. A Képkockákat érdemes inkább egy kicsit messzebbről szemügyre venni. Részben azért, hogy mennyire fake vagy fals az Instagram világa, még ha ezt mindannyian tudjuk is – csak a feed görgetése közben hajlamosak vagyunk elfelejteni –, részben azért, mert elég egyetlen rossz szándékú ember, és megtörténhet a baj. Nekik pedig a nyilvános posztok igazi aranybányát jelentenek.

Kiknek ajánlom?

A Képkockákat csak ajánlani tudom, amolyan ébresztő-olvasmányként, hogy mindig maradj éber. Van az a mondás, hogy jobb félni, mint megijedni, és tudom, hogy én is sokszor túlstresszelek jó pár dolgot, de így nyugodt a lelkiismeretem. Ha tehetitek, egyszer mindenképp vegyétek kézbe, mert megéri. Őszintén szólva nem rossz olvasmány, valahol középen tudom elhelyezni, ezért is kapott 3 csillagot.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a blogon a Könyvajánló kategóriát

Milliók követik. Ám az egyikük meg akarja ölni. Emmy Jackson mindig őszinte az instagramos követőivel. A gyerekeivel töltött napjainak minden egyes pillanatát megosztja velük, hiszen ő az az influenszer, aki mindig azt mondja, ami van. A szkeptikus férje azonban tökéletesen tudja, hogy a családjuk képkockákba szorított élete egy nagy hazugság. Csakhogy amíg Emmy a kenyérkereső, addig senki sem szólhat bele abba, hogyan teszi pénzzé a családi életüket. Amelyet Emmynek köszönhetően több millióan követnek nap mint nap. És a követők közül egyvalaki megszállottan figyeli minden új posztját – mert szerinte Emmy az a nő, akinek mindene megvan, ám semmit nem érdemel. Egy elképesztően fordulatos, fantasztikusan eredeti könyv egy influenszer anyukáról, akinek a sikere nemcsak a házasságát és a lelki békéjét fenyegeti, hanem az életét is..

Exit mobile version