Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Billy O’Callaghan: Szerelmem, ​Coney Island

Billy O'Callaghan: Szerelmem, ​Coney Island

Szerelmem, ​Coney Island címmel jelent meg Billy O’Callaghan ír szerző első magyar nyelvű könyve, és milyen jó, hogy a magyar közönség is olvashatja! Az idei nyár igazi kincse ez a regény a maga lírai szomorúságával.

No azért ne gondoljátok, hogy annyira szomorú lenne. Van benne egy mélyen lappangó melankólia, de sokkal inkább Caitlin és Michael története ez. Mi késztet arra két embert, akik boldog házasságban élnek, hogy egy harmadik féllel is viszonyt kezdjenek? Miért kell huszonöt év után búcsút mondaniuk egymásnak? Na és ennyi idő után milyen ez a búcsú?

Michael és Caitlin utolsó közös napját meséli el a Szerelmem, ​Coney Island, melyből a fenti kérdésekre is kiderülnek a válaszok. Sőt, tulajdonképpen a házasságaikat is megismerjük közben, a gyerekkorukat, hogy honnan érkeztek. Ugyan a fülszövegben benne van az ok, amiért el kell válniuk, én csak átfutottam azt mielőtt olvastam, így teljes meglepetés volt a cselekmény. És talán nekem így nagyobbat ütött, hogy ilyen mondhatni banális okok miatt kell feladniuk egymást.

Aki szerelmes vagy tévesen szerelemnek hitt állapotban leledzik, az többnyire úgy éli az életét, hogy másokra gondol, nem magára.

Benyomások

Miközben olvastam, úgy éreztem ott lappang a búcsú szomorúsága, de ugyanakkor mégis tárgyilagosan voltak képesek az utolsó közös napjukat eltölteni. Ezen gondolkodtam egy ideig, hogy én valószínűleg nem lettem volna képes ennyire hideg fejjel viselkedni ha tudom, hogy ez az utolsó közös néhány óra. Persze teljesen más életkorban és élethelyzetben vannak a szereplők. Közel az ötvenhez, huszonöt év ismertség után már talán kevésbé impulzívak.

A Szerelmem, ​Coney Island másik szépsége számomra, hogy nem csak a jelenre fókuszál, hanem a múltra is. Kiderül Caitlin és Michael megismerkedésének története, hogy miért “jöttek össze”, de ami ennél is érdekesebb volt, a gyerekkoruk. Mindkettejük viszonylag nehéz körülmények közül indult, ráadásul Michael ír múltja adta meg számomra azt a hatalmas pluszt, ami miatt talán méginkább tetszett a regény. Pedig a skótokért jobban odavagyok, de a vidéki ír mindennapoknak is van egyfajta melankolikus hangulata, ami valamiért egyre inkább vonz.

Tuladonképpen nem kell annyira túlmisztifikálni a regényt, hiszen leginkább érzésekről szól. Két ember kapcsolatáról, egymásról alkotott véleményéről, és arról a kapocsról, ami összetartja őket két és fél évtizede. Olvasható szerelmes regényként is, bár sokkal inkább a mi lett volna ha… a központi kérdése.

Kiknek ajánlom?

Ha vonz az ír kultúra, akkor valószínűleg tetszeni fog a Szerelmem, ​Coney Island. Ha szereted a szerelmes történeteket, de nem az érzelgős és csöpögős változatát. Annak is ajánlom, akit vonz a felszín alatti világ és gondolatok megismerése. Vagy akiket érdekelnek az emberek kifürkészhetetlen motivációi.

Vagy ha felkeltette a figyelmed a regény, adj neki egy esélyt, mert szuper olvasmány, megéri kézbe venni.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a Könyvajánló kategóriát

Michael és Caitlin huszonöt éve titokban találkozgat Coney Islanden. Ezek az együtt töltött, lopott órák éltetik őket, hiszen egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából.

Egy fagyos téli délutánon, a bezárt, holtszezoni fürdőhelyen válik számukra nyilvánvalóvá, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat, mert a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig a Közép-Nyugatra akar költözni. Michaelnek és Caitlinnek fél életnyi szenvedélyes viszony után el kell dönteniük, milyen sorsot választanak, és számot kell vetniük kötelezettségeikkel és vágyaikkal.

A Szerelmem, Coney Island egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

,,Billy O’Callaghan olyan író, aki töretlenül bízik a nyelv erejében, hogy közvetítsen az érzelmek és a valóság között.” – The Herald

Exit mobile version