Íme az augusztusi olvasmánytervek, azaz TBR lista, mely a YouTube-csatornámon egy állandó rovat, de úgy gondoltam, hogy itt a blogon is listázok egyet azokból a könyvekből, amiket ebben a hónapban szeretnék elolvasni. Nem biztos, hogy mindre lesz idő, vagy hogy időközben nem más regényekhez nyúlok majd, de szeretek listákat írni, szóval mutatom is a könyveket.

Vannak könyvek, amik nincsenek meg, és vagy Scribdről fogom olvasni, vagy időközben kerülnek a polcomra, és vannak könyvek, amik már a polcomon várják az olvasást. Utóbbiakról a bejegyzés végén találtok egy képet, illetve pár gondolatot a könyvekhez. Az augusztusi olvasmánytervek egyébként elég vegyesek, van köztük könnyedebb és kevésbé könnyed olvasmány is.

Madeline Miller: Akhilleusz ​dala

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Madeline Miller: Akhilleusz ​dala / Augusztusi olvasmánytervek (TBR)

Gyönyörű történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől…

Az Akhilleusz dala az LMBTQ várólistámon is szerepel, csekkoljátok a listát a többi könyvért

Marianne Cronin: Lenni ​és Margot száz éve

→ A könyvről írt véleményem itt olvashatod.

Marianne Cronin: Lenni ​és Margot száz éve / Augusztusi olvasmánytervek (TBR)

Elbűvölő, szenvedélyesen életigenlő és lefegyverző humorral megírt regény a Csillagainkban a hiba és Jojo Moyes rajongóinak Az élet rövid – senki sem tudja ezt jobban a tizenhét éves Lenninél, akinek egy gyógyíthatatlan betegséggel kell szembenéznie. Ő azonban úgy érzi, még rengeteg dolga van itt, a földön. Miután megismerkedik a nyolcvanhárom éves, lázadó szellemű Margot-val, aki életmentő szívműtétre vár, a nagy korkülönbség ellenére hamarosan szoros barátság szövődik köztük. Ketten együtt elhatározzák, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Ahogy haladnak a munkával, egy teljesen új világ nyílik meg előttük, ahol olyan kalandok várnak rájuk, amelyekről addig álmodni sem mertek. Elragadóan szellemes, megható, de mindenekelőtt felemelő történetet tart kezében az olvasó – egy történetet, amely az élet egyedülálló ajándékát ünnepli, és hitet tesz a szeretet és a barátság végtelen ereje mellett, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Emily Henry: Strandkönyv

→ A könyvről írt véleményem itt olvashatod.

Emily Henry: Strandkönyv / Augusztusi olvasmánytervek (TBR)

January reménytelenül romantikus lélek, aki úgy beszéli el a saját életét, mintha egy sikerfilm hősnője lenne. Gus komoly íróember, aki szerint a szerelem csak mese. January történeteiben mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Gus kinyírja az egész szereplőgárdát.

Egymás szöges ellentétei tehát. Mégis, több a közös vonásuk, mint gondolnánk: Két szomszédos tóparti víkendházban töltik a nyarat. Bénító alkotói válsággal küzdenek. Le vannak égve. És három hónap alatt kell megírniuk egy-egy bestsellert.

Az eredmény? Egy fogadás! Műfajt cserélnek, és az nyer, akinek a könyvét előbb adják ki. A rizikó? Így, hogy egymás sztoriját mesélik, könnyen a feje tetejére állhat a világ…

Emily Henry regénye immár egy éve uralja a nemzetközi sikerlistákat. A Strandkönyv a perzselő nyárban játszódó, szellemes szerelmi történet, amelyen az olvasó nagyokat nevethet, meg sírdogálhat is egy kicsit. A tökéletes kikapcsolódás, napsütés mellé vagy helyett!

Emily Nagoski: Úgy, ​ahogy vagy

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Emily Nagoski: Úgy, ​ahogy vagy / Augusztusi olvasmánytervek (TBR)

Egy könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.

Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé.

Elég jól hangzik, nem? Indulj el életed legizgalmasabb felfedezőútján, és ismerd meg a legnagyobb öröm forrását – önmagadat

Jackie French: Hekja

Jackie French: Hekja / Augusztusi olvasmánytervek (TBR)

Vikingek támadnak meg és pusztítanak el egy tengerparti falucskát, ahol foglyul ejtik Hekját, majd a kutyájával, Snarffal együtt Grönlandra viszik a kislányt. Ezen a zord és hideg földön Freydis Eriksdottir, a hírhedt Vörös Erik leányának thrallja – rabszolgája – lesz. Hekja harcias elszántságával kiérdemli úrnője megbecsülését. Megpróbáltatásai azonban épp csak elkezdődtek azzal hogy a vikingek a jeges szigetre hurcolták: a telepesek Freydis vezetésével elindnlnak, hogy új kolóniát hozzanak létre Vinlandban – a mai Amerikában –, ahol további veszedelmes kalandok várnak rájuk.

Margaret Atwood: Legvégül ​a szív

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Margaret Atwood: Legvégül ​a szív / Augusztusi olvasmánytervek (TBR)

Amerikát romba döntötte a gazdasági válság. A munkanélküliektől és hajléktalanoktól hemzsegő rozsdaövezetekben bandák, vandálok és elmebetegek fosztogatnak. A fiatal házaspár, Stan és Charmaine azért van még életben, mert csodával határos módon megmaradt autójukban laknak, ám nemritkán így is másodperceken múlik a sorsuk. Egy nap megváltásként érkezik a hír: önkénteseket keresnek Consilience városába, a Pozitron Projektbe.

A Projekt résztvevőinek rendes munka és kényelmes, tiszta otthon jár – minden második hónapban. A köztes időszakokat viszont a város és a projekt szívét jelentő Pozitron börtönben, fegyencként kell tölteniük, házukat pedig frissen szabadult váltótársaik foglalják el, akikkel szigorúan tilos érintkezniük – erről a Megfigyelés gondoskodik. Elsőre nem tűnik túl nagy áldozatnak egy rendezett életért cserébe, ám amikor Charmaine a szabályokat áthágva szenvedélyes viszonyba kezd váltótársával, nyugtalanító események láncolata veszi kezdetét, s előbb-utóbb kénytelenek feltenni a kérdést, mi zajlik valójában Consilience és a börtön falai mögött.

Margaret Atwood 2015-ben írt disztópiájában a társadalmi felelősség és a közös túlélés problémái mellett előtérbe kerülnek az egyéni lét, legfőképpen a szenvedély kérdései: meddig mehet el az ember a másik birtoklásában anélkül, hogy elveszítené önmagát?

Stephen King: Lisey ​története

Stephen King: Lisey ​története / Augusztusi olvasmánytervek (TBR)

Lisey Debusher Landon huszonöt év házasság után vesztette el férjét, Scottot, aki több díjjal kitüntetett, népszerű író volt. Két év telt el azóta, s most végre elég erőt érez magában, hogy rendezze az irodalmi hagyatékot. Ráadásul kutatók és egyetemi könyvtárak is sürgetik, szeretnének hozzájutni a kiadatlan kéziratokhoz. Lisey munkához lát. Egyre több minden kerül elő, nemcsak befejezetlen vagy épphogy elkezdett művek, hanem recenziók, újságcikkek, interjúk, fényképek is. Lisey-ben megelevenedik a múlt. Mély és nagyon bensőséges kapcsolatukat néha rémisztő elemek árnyékolták.

Scott roppant bonyolult személyiség volt, s gyermekkorában rettenetes traumák érték. Ez tükröződött a műveiben is. Lisey, aki rengeteget tanult tőle a könyvekről és az olvasásról általában, megismerhette a lélek mélységeit is. Később megértette, hogy létezett egy hely, ahová Scott visszavonult, egy hely, amely férjét megbetegítette, ugyanakkor meg is gyógyította, amely elevenen felfalhatta, ám vezérelveket is adott életéhez. Most, Scott halála után, Lisey-nek kell szembenéznie férje démonaival, s miközben átfésüli a papírhalmot, kezdetét veszi egy majdhogynem végzetes utazás a Scott-féle sötétség birodalmában.

Kingnek talán ez a legszemélyesebb és legerőteljesebb műve az alkotás gyötrelmeiről, az őrület kísértéséről és a szerelem titokzatos nyelvéről. És mint megszokhattuk, borzongató, feszült, izgalmas olvasmány a kiapadhatatlan fantáziájú író tollából. A Lisey története megjelenése után elnyerte a rangos Bram Stoker-díjat, és jelölték a World Fantasy-díjra is. A könyv alapján készült film 2021 nyarán került képernyőre Julian Moore és Clive Owen főszereplésével.

Még több könyves listáért csekkoljátok a Könyves lista kategóriát 📚


Augusztusi olvasmánytervek (TBR) könyvajánló és könyves lista György Tekla blogján
Néhány gondolat

Ezek tehát az augusztusi olvasmánytervek. A felsorolt könyvek nagy része (egy kivételével) viszonylag új megjelenés, a Hekja viszont anikvár szerzemény. Pár éve már a kívánságlistámon volt, egyszer már lemaradtam róla, na de most sikerült megvásárolni. A Legvégül a szív a legújabb Atwood, tőle eddig majdnem az összes magyarul megjelent kötetet olvastam, és alapvetően nagyon szeretem, szóval nem volt kérdés, hogy erre a regényére is lecsapok. A Strandkönyv elvileg nem annyira nyári olvasmány, és talán egy fokkal komolyabb is, mint ahogy a fülszöveg alapján sejteni lehet. Az Úgy, ahogy vagy egy szexuálpszichológia témájú könyv, tudom, hogy sokaknak ez tabutéma, nekem viszont semmi problémám sincs olvasni és beszélni róla.

Stephen King pedig. Nos, a Lisey története az egyik új idei újramegjelenés, azóta a boltokban van Az írásról is, szóval igazából mindettőt szeretném minél hamarabb elolvasni. Ha nem fér az augusztusi olvasmánytervek közé, akkor tolom, őszi olvasmánynak is tökéletes lehet.

Az Akhilleusz dala illetve a Lenni és Margot száz éve egyelőre scribdes augusztusi olvasmánytervek, ezek a könyvek nem tudom még, hogy felkerülnek-e a polcomra. Előbbit elkezdtem már olvasni, utóbbi pedig még várat magára egy picit. Egyébként az elmúlt néhány hétben több kötetbe is belekezdtem, például Atwood is be van jelölve Molyon, viszont nem igazán haladtam vele.

Ti miket terveztek olvasni augusztusban? Írjátok meg kommentben!