Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem 5 indokot, amiért bringázz munkába te is. Ha esetleg eddig még nem tetted, vagy nem gondolkodtál rajta. A rendszeres mozgásnak számos előnye van, számomra pedig a kerékpározás az, ami rengeteg dolgot megváltoztatott. Korábban már írtam arról, hogy hogyan kezdődött az életmódváltásom, ennek pedig szerves részét képezi a biciklizés.

Sokszor ahhoz, hogy egy nagyobb változás induljon el, szerintem nem kell óriási dolgokban gondolkodni. Egy kis dolgot megváltoztatsz itt, egy kis dolgot megváltoztatsz ott, majd azon kapod magad, mintha kicseréltek volna. Jó, azért nem ennyire egyszerű, mert rengeteg kitartás és akaraterő is kell hozzá, de egy próbát mindenképpen megér, nem igaz?

Távolságtartó

Talán ha kedvenc okot kellene említenem, akkor ez lenne az. Nem szeretem a fizikai kontaktust vadidegen emberekkel, viszont ha BKV-zol, akkor sajnos ez kikerülhetetlen. Vagy akár az is, hogy alkalmanként beléd kössenek, vagy bármilyen atrocitás érjen. Ha buszra, metróra, vagy villamosra kell szállnom, akkor gombócba ugrik a gyomrom, és félek attól, hogy mi történhet. Mert a nagy számok törvénye, és az eddigi tapasztalataim alapján olykor történnek negatív dolgok, akármennyire is igyekszel a saját világodba merülni, és rá sem nézni senkire. Nyilvánvalóan ezen a szociális szorongás sem segít, de ha van olyan opció, amivel ezeknek az esélyét lehet csökkenteni, akkor köszönöm, én szeretnék élni vele.

Pontosan ezért döntöttem úgy, hogy biciklivel járok dolgozni. Persze, útközben nem lehet olvasni, viszont nekem minden áldozatot megér az, hogy a fizikai kontaktust brutálisan le tudom redukálni. Nem utolsó sorban a mostani helyzetben a fertőzésveszélytől sem kell félni, hiszen több mint 1,5 méter távolságot tartok szinte mindenkitől.

Szorongáscsökkentő

A mozgás egyik másik hatalmas előnye, hogy remek szorongáscsökkentő. Volt már, hogy úgy indultam el, hogy gyakorlatilag remegtem a félelemtől (és a fogorvostól), viszont mire odaértem, addigra sikerült megnyugodni. Vagy ha például stresszes a munkád, befelé kicsit ellazít, hazafelé pedig levezeti a feszkót. Én nagyon szorongó alkat vagyok, nekem ezen a téren nagyon sokat segített a bringázz munkába adaptálása a mindennapjaimba.

Nem utolsó sorban pedig remekül kiszellőzik közben a fejem, sokszor tudom rendezni a gondolataim közben. Van időm és lehetőségem olyan dolgokon is elmélkedni, amit mondjuk rohanás közben nem tudok megtenni. Ha pedig ez éppen nem prioritás, akkor csak a forgalomra figyelek, és a fülemben szóló zenét éneklem (tátogva vagy hangosan, mert kit érdekel ki mit gondol).

Alvásjavító

Ha stresszes időszakot élek, akkor az alvásomon mutatkozik meg először a helyzet, normál esetben viszont sokáig nagyon nehezen tudtam elaludni, még akkor is, ha nem volt semmilyen nehéz helyzet. Mióta tekerek, azóta viszont egyrészt jobban alszok, másrészt sokkal könnyebben és gyorsabban sikerül elaludni. Persze talán ez a pont nem annyira vonzó elsőre, de a pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk. Ha pedig alvás, akkor nem mindegy, hogy az ember egész éjszaka forgolódik, vagy minőségi pihenést sikerül összehozni, még ha nem is mindig 8 órában.

Nyilvánvalóan az alvás minősége bármilyen mozgással javul, de ahogy az időnyerő pontban is írtam, akinek esetleg nincs lehetősége vagy energiája máskor sportolni, annak extrán hasznos lehet ez az opció.

Alakformáló

Talán ez az egyik legvonzóbb pont, nem is kérdéses. Napi kétszer fél óra tekeréssel is hatalmas változásokat tapasztalhatsz magadon egy idő után (feltéve ha az étkezésre is odafigyelsz). Szerintem mindez független attól, ha valaki kifejezetten fogyni szeretne, vagy “csak” izmosodni. Ha esetleg egyikre sem vagy vevő, nos, akkor viszont szimplán csak egészséges, javítja az állóképességed, a tüdőkapacitásod, és még a szívednek is jót tesz. Mindezt pedig úgy, hogy egyik testrészed sem terheli meg annyira, mint mondjuk a futás. Ha pedig a fogyás része is érdekes lehet, akkor pedig nagyobb túlsúllyal is biztonságosan elkezdhető. Szóval bringázz munkába, ha nagyobb erőfeszítés nélkül szeretnél formálódni.

Az pedig csak egy plusz pont, hogy nagyon felpörgeti az emésztést. Ha van rajtad súlyfelesleg, akkor valószínűleg nagyobb eséllyel küzdesz te is ezzel a problémával, amin a kerékpározás remekül segít. Mellette ha figyelsz a rost- és folyadékbevitelre, akkor tényleg csodát tud tenni tapasztalataim szerint.

Időnyerő

Viszonylag messze lakok mind a munkahelyemtől, mind a belvárostól, tehát ha előbbire szeretnék eljutni késés nélkül, akkor minimum 1,5 órával hamarabb kell elindulnom, és minimum kétszer-háromszor kell átszálljak. Ha biciklizek, akkor viszont 30 perc alatt bent vagyok, ráadásul várni is maximum a piros lámpánál kell, sőt, járat sem marad ki soha 😀 Nem utolsó sorban – visszacsatolva az előző ponthoz – ha alapvetően szűkös az időbeosztásod, és a mozgásra sokszor nem jut idő, akkor végképp megéri két legyet ütni egy csapásra. Szóval bringázz munkába, mert nagyon megéri!


Ezekről a pontokról tavaly novemberben írtam Instán, amikor egy éjszakás műszak után 5 fokban, és szemerkélő esőben indultam haza. Tavaly november közepén tettem le a biciklit, mert nem voltam elég hardcore, hogy a téli zimankóban is tekerjek. Plusz utána már fixen home office-ban dolgoztam, szóval nem ingáztam. Idén télen szeretnék megpróbálkozni a téli kerékpározással is, amihez viszont valószínűleg ismét bringás ruhatárat kell frissítenem.

Az időjárás sokszor erőt próbáló lehet – a nyári 40-45 fok, az őszi eső, vagy a tél eleji hideg –, de igyekszem kitartani az elhatérozásom mellett. Legyen bármilyen idő is, víz mindig van nálam, még ha csak rövid távra is indulok.

Még több hasonló bejegyzésért csekkoljátok az Életmódváltás kategóriát! 🚴‍♀️

Te bringáztál már munkába? Írd meg kommentben!

Ha pedig máshol is követnél, az alábbi platformokon találsz meg: